Страница 23 от 28

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Нед Яну 31, 2016 1:32 pm
от Маня
Katerinka написа:Някой правил ли е целувки със стевия, или ореховки ? Днес бих белтъци , и се сетих за тях, ама се чудя със стевия как ще е?


Целувки за диабетици

Въпрос на експеримент е да им се добавят смлени орехи или бадеми. :lol:

Моят днешен експеримент - нахутено-соеви хлебчета.
6 БВ (соята ми по етикет се оказа въглехидрат :) )

3 БВ сух нахут (60 г) смлян в нутрито
3 БВ зелени соеви зърна ( 60 г) смлени заедно с нахута
малко сол, вода до получаване на каша с гъстота за кекс (около 2/3 чаша), 1 ч.л. бакпулвер
Кашата разпределям във форма за мъжини с 6 гнезда и пека в загрята на 170 градуса фурна 20 минути.

Станаха супер.

Изображение

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Нед Яну 31, 2016 2:33 pm
от Katerinka
Много интересно изглеждат на снимката :)
соята от къде я купи?

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Нед Яну 31, 2016 2:52 pm
от Маня
От близкия магазин за здравослони храни. На Био Свят. Допускам, че може да се вземе и онлайн от някъде из тия сайтове за здравословни храни - Зелена соя/Боб мунг или Соя. Тези са със зелената.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Нед Яну 31, 2016 7:59 pm
от Маня
Солени мъфини

6 по 1 БПВМ

1 БП - 2 белтъка или 1 яйце или 6 пътпъдъчи яйца
1 БП - 50 г цедено 24 часа кисело мляко Маджаров 0,1%
4 БП - 112 г нискомаслено сирене Маджаров
3 БВ - 42 г смлян овес
3 БВ - 60 г смлян нахут
6 БМ - 2 ч.л. зехтин

щипка сол, 1 ч.л. с връх бакпулвер

Всички съставки без сиренето се размъркват добре. При необходимост се добавя малко вода за получаване на тесто с гъстота за кекс. Накрая се добавя натрошеното/настъргано сирене.
Сместа се разпределя във форма за мъфини. Пекат се на 170 градуса 20-25 минути.

Идеални за следобедна или късна вечерна закуска или заместващи хляба в някое от основните хранения.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пон Фев 01, 2016 6:58 pm
от Katerinka
Здравейте приятели!
Днес правих мусака с гулия :laugh4: стана муцка :laugh1:
http://ozonka.blogspot.bg/2016/02/3-3-65.html

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Фев 02, 2016 10:00 pm
от Katerinka
Хора , като видите правописна грешка в блога пишете, днес умрях от смях като си видях гилуята :laugh1: :laugh1: :laugh1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Фев 04, 2016 10:43 am
от jani8762
Здравейте :) Искам да ви попитам, как се справихте с тази Стевия в началото? При мен е много трудно, защото направо ми се гади от вкуса й... :hm: Не мога да свикна...така хвърлих едни мъфини, един десерт с тиква... и т.н. Предпочитам да не ям сладко дори, замествам с плодове... Видях че кленовия сироп е от червената зона и не е много благоприятен... Какво ще кажете за фруктозата? Дайте ми някакви мнения, моля ;)
Хубав ден!!!

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Фев 04, 2016 11:33 am
от Маня
Добри естествни подсладитли, но които се броят за въглехидратен блок (за разлика от стевията):

сок от агаве - 12 г (1 с.л.) - 1 БВ - зелен продукт с нисък гликемичен товар
петмез от фурми - 12 г (1 с.л.) - 1 БВ - оранжев продукт с малко по-висок гликемичен товар

Много рядко използвам стевия и предпочитам да засищам "глада си за сладко", т.е усещането за сладост основно от плодовете, които консумирам (в сурово състояние или сушени), ползвам горните подсладители (но обикновено добавени към извара или цедено кисело мляко и мъфините ми са предимно солени.

Много е важно каква е стевията и в какво количество се добавя, защото е капризен подсладител - променя се при температурна обработка, може, ако е в повече, да доведе до нагарчане. Едно добро решение за преодоляване на вкуса й е добавянето на подправки със силен аромат - канела, карамфил, кардамон, джинджифил, индийско орехче, бахар, куркума, мента - които освен че обогатяват вкуса на сладкишчето, което ще си направи човек са и много полезни заради изобилието от полифеноли в тях.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Фев 04, 2016 2:03 pm
от jani8762
Много ти благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Едва ли ще ползвам отново Стевия, но все пак исках някакво мнение. :th: Не изпитвам нужда от сладко, но все пак ми се искаше... по-добър вариант от плодовете май не виждам. Това с изварата и аз си го направих за закуска, но с мед (знам че не е желателно още в началото ).
Хубав ден!!! :yess:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Фев 04, 2016 4:22 pm
от Katerinka
Моите десерти са цедено кисело мляко с плодове, и ги подслаждам със стевия, плодовете убиват неприятния вкус на стевията, щипка сол , стевия и сусамов тахан също е добра комбинация.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пет Фев 05, 2016 1:34 pm
от Katerinka
Днес готвих зеленчуци с миди и калмари :)) ето рецептата:

ЗЕЛЕНЧУЦИ С МОРСКИ ДАРОВЕ

ТРИ ПОРЦИИ, ВСЯКА Е 2 ВЪГЛЕХИДРАТА И 3 ПРОТЕИНА, ЗА БАЛАНС КЪМ ВСЯКА ПОРЦИЯ ВИ ТРЯБВАТ 1 ВЪГЛЕХИДРАТ И 3 МАЗНИНИ


ВЧЕРА ОТ ПАЗАРА В БУРГАС СИ КУПИХ ПРЕСНИ МИДИ, МАЛКО ДРЕБНИЧКИ , НО МНОГО ВКУСНИ :)) И ЕТО КАКВО СИ СГОТВИХМЕ :

МИДИ ЯДКА 240 ГР. 6П
КАЛМАРИ 240 ГР. 3П
АКО НЯМАТЕ КАЛМАРИ УВЕЛИЧЕТЕ МИДИТЕ С 120 ГР.
ЛУК СТАР 65 ГР. 1/2В
ПРЯСНА ИЛИ ЗАМРАЗЕНА КАПИЯ 60 ГР 1/4В
МОРКОВ 60 ГР. 3/4В
ЗЕЛЕН ФАСУЛ 90 ГР. 1/2В
ГРАХ 40 ГР . 1В
ОВЕС 42 ГР. 3В

ЗА ТЕЗИ , КОИТО НЕ СА СИ ГОТВИЛИ МИДИ С ЧЕРУПКИТЕ ПОЧВАМ ОТ МИДИТЕ :) АКО СИ КУПИТЕ МИДИ С ЧЕРУПКА, ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ 240 ГР. ЯДКА СЪС СИГУРНОСТ, ТРЯБВА ДА С И КУПИТЕ ПОНЕ ДВА КИЛОГРАМА МИДИ .
ПРЕСНИТЕ МИДИ ПО МАГАЗИНИТЕ СА ОТ РАЗВЪДНИЦИ И СА ДОСТА ЧИСТИ, НО ВСЕ ПАК ИМАТ ВОДОРАСЪЛЧЕТА И ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧИСТЯТ. С РЪКА ИЗСКУБВАМ И ИЗСТЪРГВАМ КАКВОТО Е ПОЛЕПНАЛО, И ГИ ИЗМИВАМ ДОБРЕ С ВОДА, ЗАЩОТО ИМАТ ПЯСЪК. СЛОЖИХ ГИ В ГОЛЯМА ТАВА И ГИ ИЗПЕКОХ ВЪВ ФУРНАТА. МИДИТЕ СА ГОТОВИ КОГАТО СЕ ОТВОРЯТ. МОЖЕТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ ДАЛИ СА ГОТОВИ КАТО ИЗМЪКНЕТЕ НЯКОЯ МИДИЧКА И Я ХАПНЕТЕ :) АКО МИДАТА НЕ СЕ Е ОТВОРИЛА Я ИЗХВЪРЛЕТЕ. ВАДИТЕ МИДИТЕ ОТ ЧЕРУПКИТЕ, ИМАТ СОСЧЕ В ЧЕРУПКАТА, ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ ВИ ОПАРИ, И ГО ИЗЛИВАЙТЕ В ТАВАТА, ПОСЛЕ ЩЕ ГО ПРЕЦЕДИТЕ И ПОЛЗВАТЕ :) МИДАТА ИМА НЕЩО КАТО МНОГО МАЛКО ЕЗИЧЕ, АЗ ГО ДРЪПВАМ И С НЕГО ИЗЛИЗА ЕДНО МУСКУЛЧЕ, КОЕТО Я ПРАВИ ТРУДНО СМИЛАЕМА ХРАНА, ПОНЯКОГА ИМА И ВОДОРАСЪЛЧЕТА, ТЕ СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ ОТСТРАНЯТ.
ИГРАЧКА СИ Е :)
ИЗЧИСТИХ СИ МИДИТЕ, И СИ ПРЕЦЕДИХ СОКА ПРЕЗ МАРЛЯ. И ГИ БУТНАХ В ХЛАДИЛНИКА ДО СЛЕДВАЩИЯ ДЕН, ТАКА НЕ МИ СЕ СТРУПВА ГОТВЕНЕТО НАВЕДНЪЖ :))

ОВЕСА НАКИСНАХ ПРЕДНАТА ВЕЧЕР, СУТРИНТА ГО СЛОЖИХ ДА ЗАВРИ И ГО ИЗКЛЮЧИХ. ОСТАВИХ ГО ДА СИ ПОЕМА ВОДАТА.
МОРКОВИТЕ И ЛУКА НАРЯЗАХ НА ЧОПЪРА НА ДРЕБНО, ПРЕРЯЗАХ И ЗЕЛЕНИЯ ФАСУЛ, СЪЩО НА СИТНО И ПИПЕРА . НАРЯЗОХ И КАЛМАРИТЕ НА ДРЕБНО.
ВСИЧКИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И КАЛМАРИТЕ СЛОЖИХ В ТЕНДЖЕРКА С НЯКОЛКО ЛЪЖИЦИ ПИЛЕШКИ БУЛЬОН ДА СЕ ЗАДУШАВАТ. АКО НЯМАТЕ ПИЛЕШКИ , ПОЛЗВАЙТЕ ОТ МИДЕНИЯ .ДОКАТО ТЕ СИ КЪКРЯТ ПОЧНАХ ДА ПРИБАВЯМ ПОДПРАВКИТЕ, И НАВИХ ЧАСОВНИКА ЗА 5 МИНУТИ. В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ ГЛЕДАМ ДА ГОТВЯ ЗА ПО КРАТКО ВРЕМЕ, НАВИВАМ ЧАСОВНИКА И КОЛКОТО СЕ Е СГОТВИЛО ТОЛКОВА :) КОЙТО ИСКА МОЖЕ ДА ГОТВИ ПОВЕЧЕ. ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ДОБАВЯХ ОТ МИДЕНИЯ БУЛЬОН. СЛЕД КАТО МИНАХА ПЕТТЕ МИНУТИ ПРИБАВИХ ОВЕСА И ПОЧИСТЕНИТЕ МИДИ, ОЩЕ МИДЕН СОС ЗА ДА ПРИЛИЧА НА РИЗОТО, А И КАТО ПОСТОИ ПОЕМА БУЛЬОНА :) ОСТАВИХ ДА ПОВРИ ЗА 3-4 МИНУТИ И ИЗКЛЮЧИХ КОТЛОНА.
ПОЛУРИЗОТОТО МИ СТАНА СТРАХОТНО :)
РАЗДЕЛИХ РИЗОТОТО НА ТРИ, И СЪС ВСЯКА ПОРЦИЯ СЕРВИРАХ ПЛОД И ОРЕХИ ЗА БАЛАНС. СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ГОТВЯ ТОВА ЯСТИЕ ПАК , СЕЗОНА НА МИДИТЕ НАСТЪПВА :))

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Фев 10, 2016 7:44 pm
от Katerinka
Луд умора нема :laugh1: :laugh1: :laugh1:

ТИКВЕНИЧЕТА

12 БР , ВСЯКО ПАРЧЕНЦЕ Е 1 БЛОК ВЪГЛЕХИДРАТ И 1/4 ПРОТЕИН, ЗА БАЛАНС ВИ ТРЯБВАТ 3/4 ПРОТЕИН НА ПАРЧЕ И БЛОК МАЗНИНА. ДРУГИЯ ВАРИАНТ Е ДА СЛОЖИТЕ В ТЕСТОТО 9 БЛОКА СУХ ПРОТЕИН :) ТАКА ВСЯКО ПАРЧЕ ЩЕ БЪДЕ 1П+1В


БРАШНО ОТ НАХУТ 128 ГР 8В
КИСЕЛО МЛЯКО 200 ГР
СУРОВА ТИКВА НАСТЪРГАНА, ИЛИ СМЛЯНА НА ЧОПЪР 560 ГР 4В
БЕЛТЪЦИ РАЗБИТИ НА СНЯГ 6 БР 3П
СТЕВИЯ 5 К.Л. ПРЕПЪЛНЕНИ И МАЛКО ТЕЧНА С ВКУС НА ЧЕРЕН ШОКОЛАД
БАКПУЛВЕР,ЩИПКА СОЛ, ВАНИЛИЯ , КАНЕЛА 1/2 Ч.Л. КАНЕЛЕНА ПОДПРАВКА ЗА ТИКВЕН ПАЙ 1 Ч.Л. ( АКО НЯМАТЕ МОЖЕТЕ ДА УВЕЛИЧИТЕ КАНЕЛАТА , МОЯТА ПОДПРАВКА Е КУПЕНА ОТ IHERB ) И КАКВИТО ПОДПРАВКИ ВИ ХАРЕСВАТ :)

ПЪРВО СМЕСВАМ СУХИТЕ СЪСТАВКИ, ПРИБАВЯМ КИСЕЛОТО МЛЯКО, ТИКВАТА, НАКРАЯ БЕЛТЪЦИТЕ, РАЗБЪРКВАМ ВНИМАТЕЛНО. РАЗПРЕДЕЛИХ ВЪВ ФОРМАТА ЗА МЪФИНИ И ПЕКОХ 25 МИНУТИ НА 270 ГР.
АЗ ИЗПЕКОХ ТИКВЕНИЧЕТАТА В ТАВАТА ЗА МЪФИНИ, ЗАЩОТО ТАКА МИ ХАРЕСВА, НО ИМАЙТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ ФОРМИЧКИТЕ СЕ ПРЕПЪЛНИХА. ДОКАТО СЕ ПЕКАТ СЕ НАДУВАТ СТРАХОТНО, И СА МНОГО КРАСИВИ, НО СЛЕД КАТО ГИ ИЗВАДИХ ЗАПОЧНАХА ДА СПАДАТ, КЛЮМНАХА И СЕ ПОСПАРУЖИХА :)))) НАЙ СА ВКУСНИ НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН, СЛЕД КАТО ОТЛЕЖАТ ЕДНА НОЩ.
ВЪПРЕКИ ВЪНШНИЯ СИ ВИД , ТИКВЕНИЧЕТАТА МНОГООО НИ ХАРЕСАХА, И СА В РАЗДЕЛ ЛЮБИМИ , ВЕЧЕ СМЕ ИЗПЕКЛИ ТРИ ТАВИ :)) МНОГО СА ВКУСНИ ПОЛЯТИ СЪС ПОДСЛАДЕН СУСАМОВ ТАХАН :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Фев 18, 2016 6:30 pm
от Katerinka
КАРТОФЕНА САЛАТА ОТ ГУЛИЯ

СВАРЕНА ГУЛИЯ 280 ГР. 9В
КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ 90 ГР 1/4В
ПРЕСЕН ЛУК 60 ГР. 3/4В
МАГДАНОЗ, ОЦЕТ, СОЛ

ДЕЛИМ НА ДЕСЕТ , И ИМАМЕ ДЕСЕТ БЛОКА ВЪГЛЕХИДРАТ САЛАТА :)
НА МЕН ЕДИН БЛОК МИ ИЗЛЕЗЕ 70 ГРАМА .

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Фев 18, 2016 6:30 pm
от Katerinka
ОГРЕТЕН С ГУЛИЯ

ПРИГОТВИХМЕ ТРИ ПОРЦИИ, ВСЯКА ОТ ТРИ И 1/3 БЛОКА ВЪГЛЕХИДРАТ, ТРИ И 1/3 МАЗНИНИ И ТРИ И 1/2 ПРОТЕИНА

ЗА СОСА:
В ДВЕ ЛЪЖИЧКИ МАСЛО ГХИ ЗАПЪРЖИХ 16 ГР. БРАШНО ОТ НАХУТ, ЗА КРАТКО И ПРИБАВИХ 300 МЛ ПРЯСНО МЛЯКО, СОЛ И ЧЕРЕН ПИПЕР. БЪРКА СЕ ДА СЕ ПОСГЪСТИ. С МЛЯКОТО БЛОКОВЕТЕ СЕ ЗАВИШАВАТ И ЦЯЛАТА ПОРЦИЯ СТАВА ПОЧТИ ЧЕТИРИ БЛОКА, ДРУГИЯ ВАРИАНТ Е СОСА ДА СЕ НАПРАВИ С ВОДА, ИЛИ С МАЛКО МЛЯКО И ПОВЕЧЕ ВОДА. АКО БРАШНОТО В СОСА СТАНЕ НА ТОПЕНЦА, РАЗБИЙТЕ ГО С МИКСЕР. МОЖЕ БРАШНОТО ДА НЕ СЕ ЗАПЪРЖВА , А САМО ДА СЕ ПОПРЕПЕЧЕ В СУХ ТИГАН И ТОГАВА ДА СЕ ПРИБАВИ ВОДАТА ИЛИ МЛЯКОТО.

ОГРЕТЕНА:
НАМАЗАХ С МАСЛО ТРИ МАЛКИ ТАВИЧКИ ,СЛОЖИХ ПО ТРИ БЛОКА ВАРЕНА ГУЛИЯ ( ВИНАГИ ОСТАВА МАЛКО ХРУПКАВА ) ПОЛЯХ С 1/3 ОТ СОСА, ПОДПРАВИХ ЩЕДРО СМАГДАНОЗ, РИГАН, ЧУБРИЦА , ЛЮТ ЧЕРВЕН ПИПЕР, И МАЛКО СОЛ , РАЗБИХ 8 ПЪДПЪДЪЧИ ЯЙЦА СЪС ДВА БЛОКА СИРЕНЕ И ЗАЛЯХ ГУЛИЯТА, РЪСНАХ ОЩЕ ЧУБРИЦА И ЧЕРВЕНО ПИПЕРЧЕ И ЗАПЕКОХ НА ИНФРАРЕДА НА 270 ГР ДО ГОТОВНОСТ.

ЕДНА ТАВИЧКА СЪДЪРЖА:
3 БЛОКА ВАРЕНА ГУЛИЯ 3В
8 ПЪДПЪДЪЧИ ЯЙЦА 1и1/3 П
СИРЕНЕ 2 БЛОКА 2П
СОС 1/3В

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Мар 03, 2016 3:42 pm
от jani8762
Здравейте :peace1: Днес моя милост направи грандиозната глупост да си купи сладки картофи, като си мислех че това е гулия (простете ако бъкам думата - не съм я срещала преди)!!! Та въпросът е какво да ги правя сега :stupid: Да си ги приготвя на себе си или да ги сготвя на останалата част от семейството, което не зонува естествено...

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Мар 03, 2016 3:54 pm
от Маня
Другото име на гулията е земна ябълка - това да го знаеш за друг път.
Сладкия картоф (известен още като батат) е много вкусно нещо, но като всички картофи е въглехидрат с висока плътност. Включен е от Бари в тази група. Печен се полага 1/3 ч.ч., ако е сварен на пюре - 1/4 ч.ч. Нищо не пречи да го приготвиш за цялото семейство и ти да си хапнеш мъничко от него. Няма да ти стане нищо, ако си хапнеш 1-2 блока.

Сладкия картоф става много вкусен на крем супа, на пюре, запечен на фурна с малко зехтин.

В крайна сметка в Зоната всички храни са разрешени. Въпросът е онези, които наричаме неблагоприятни (с висока масленост, с висока плътност на въглехидратите) да присъстват в менюто в ограничени количества, по-скоро като подправка. Просто винаги е за предпочитане да се хапват комбинации от благоприятните храни.