Страница 5 от 50

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Мар 23, 2015 3:24 pm
от Маня
В подобни случаи намалявам "междучасията" в храненията, за да постигна бройка 5 или в най-лошия случай ги добавям към някоя от леките закуски (зависи от менюто). Не е препоръчително да се приемат по-малко от 8 блока на ден и то от много много дребни индивиди.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Мар 23, 2015 6:49 pm
от G&T
Много благодаря за отговора Manya :applaus:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Вто Мар 24, 2015 10:26 pm
от veny
привет на всички. наи сетне се реших да пиша и аз.от няколко години следя саита и се ползвам от безцената информация която споделяте всички тук.благодарение на вас мога лесно и с удоволствие да подбирам различни рецепти .имам въпрос относно лимеца някои знае ли как стоят нещата с блоковете и как е наи добре да се консумира

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Вто Мар 24, 2015 10:32 pm
от Маня
veny написа:привет на всички. наи сетне се реших да пиша и аз.от няколко години следя саита и се ползвам от безцената информация която споделяте всички тук.благодарение на вас мога лесно и с удоволствие да подбирам различни рецепти .имам въпрос относно лимеца някои знае ли как стоят нещата с блоковете и как е наи добре да се консумира

Ще цитирам друг мой пост по повод лимеца:

... лимецът си е пшеница. Бари Сиърс от зърнените храни препоръчва единствено овес и ечемик, и то цели зърна (или домашно смлени на брашно в кафевелачка например), а не овесени ядки или ечемичени ядки. И то в ограничени количества.

Иначе, цяло зърно лимец за 1 БВ е 16 г. Ако го смелиш при домашни условия същото ще е и за брашното. Като набъбне от водата и се изпече вероятно ще е около 20-25 г за 1 БВ.


Ако все пак решиш да го хапваш - най-добре като "варено жито".

Същото според мен може да се отнесе и към спелтата и всякакви други разновидности "древни" , "унгарски", "египетски" и какви ли не още сортове ПШЕНИЦА.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Нед Мар 29, 2015 10:59 am
от beff
Здравейте! Много ме запали начина на живот в Зоната, нов съм и все още се мъча да вникна в идеологията на този принцип на хранене. Интересува ме защо не могат да се използват храни примерно съдържащи почти еднакво количество протеини и мазнини като се смятат като смесени храни 1БМ+1БП.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Нед Мар 29, 2015 11:28 am
от bruki
Млякото е такава храна и си я ползваме.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Нед Мар 29, 2015 11:44 am
от Маня
beff написа:Здравейте! Много ме запали начина на живот в Зоната, нов съм и все още се мъча да вникна в идеологията на този принцип на хранене. Интересува ме защо не могат да се използват храни примерно съдържащи почти еднакво количество протеини и мазнини като се смятат като смесени храни 1БМ+1БП.

Никъде не се споменава, че тези храни са забранени и не могат да се ползват. Тогава просто не се добавят мазнини към менюто. Балансират се с 1 БВ (въглехидрати). В този тип смесени продукти (1БП+1БМ) мазнините най-често са наситени, което не е особено препоръчително. Винаги за предпочитане е мазнината, която ползваме да е ненаситена и с по-малко съдържание на омега-6 (зехтин, авокадо, някои ядки). Затова не са препоръчителни тлъстите меса (с изключение на рибите), пълномаслените млека и техните производни (сирене, кашкавал, извара от мляко). Но когато човек постигне хормонален баланс в организма си (или отслабне до желаните килограми, което е най-честата причина до прибягване към диети от всякакъв тип, включително и към Зоната) в менюто могат да се включват и подобни продукти (тези, които в таблицата са в червената зона), но да не са повече от 25% от общото количество от даден вид (протеин, въглехидрат, мазнина) и препоръчително не към всяко хранене.

Колкото до млякото, когато е обезмаслено или нискомаслено (0,1 до 1%), то е смесен продукт от типа 1БП+1БВ. Тогава се внимава в количеството блокове въглехидрат, които ще се добавят. Когато обаче млякото е 2%, то пак остава смесен продукт от типа 1БП+1БВ, но към него не се добавят мазнини.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Нед Мар 29, 2015 10:08 pm
от Zornitza
Здравейте на всички, преди година започнах да се храня по Зоната за около 2 месеца , но ми беше много трудно да измислям хранене през деня, когато съм на работа.Това ме отказа и обезкуражи.Убедена съм , че това е правилния начин на хранене и ми се иска пак да започна.Липсва ми обаче идея какво да ям през деня, защото работата ми е свързана с пътуване и нямам възможност да се храня в заведение всеки ден, за да определям по метода на око например, а ако си нося продукти в колата, в топлото време не е добра идея струва ми се...а и честно казано е доста неудобно, ако е само плод или зеленчук да, но какъв да е протеина?Някой има ли идея или опит с такава ситуация?Благодаря !!!

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Нед Мар 29, 2015 11:34 pm
от jivas
Зависи до къде са пътуванията. Ако има от къде да си купиш кисело мляко, пилешко филе, риба на скара и т.н. Въглехидрати и мазнини винаги можеш да носиш под формата на плодове и ядки.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Мар 30, 2015 7:01 am
от Маня
Zornitza написа:..... а ако си нося продукти в колата, в топлото време не е добра идея струва ми се...а и честно казано е доста неудобно, ако е само плод или зеленчук да, но какъв да е протеина?Някой има ли идея или опит с такава ситуация?Благодаря !!!
Има термуси, хладилни чанти, кутии с елементи за замразяване.... Няма невъзможни неща, всичко е въпрос на желание и малко повече фантазия... Дали си на път или си по цял ден в офис, зад щанд или работата ти е свързана с движение - винаги се намира начин да се преодолеят неудобствата на носенето на кутийчета с храна. Желание, желание и малко инат ти трябват Зонрица!

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Мар 30, 2015 12:05 pm
от Italiano
Честно казано няма проблем да се носи храна в купички през лятото. Правя го вече 2 лета и наближава трето.
Храната не се разваля за няколко часа. Освен ако не е била пред разваляне още в хладилника.
Е, ако е риба, по-добре да се предвиди за обяд и да не се оставя за следобедната закуска.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Мар 30, 2015 2:13 pm
от G&T
Здравейте, имаме възможност в къщи да си купуваме домашно краве мляко и да си правим и сирене от него. След като го вземем го оставяме една нощ в хладилника, след което обираме маслото което се е отделило на повърхността и след това чак го правим на сирене. Та въпросът ми е в такъв случай това сирене към зелените храни ли спада и като какво да го броя 1 БП + 1 БВ + 1 БМ или по друг начин? И тъй като майка ми не яде месо, може ли да го включва ежедневно в менюто си?... :th:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Мар 30, 2015 2:27 pm
от Маня
По-скоро 1 БП+1БМ, защото в процеса на подсирване голяма част от съдържащите се въглехидрати в млякото остават в суроватката. Доколкото знам сирене се прави от неварено мляко, затопвено до определени градуси. Иначе може след подваряване да се отдели и образувания каймак и да се намали още повече маслеността.
От суроватката може да се направи извара, която ще е нискомаслена.
Белтъци, извара, соева кайма са също подходящи протеини за вегетарианци. Както и кисело мляко. Сиренето щом е домашно е по-добре да се хапва по-ограничено.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Мар 30, 2015 3:06 pm
от G&T
Много ти благодаря Маня за отговора и се извинявам ако вече досаждам с въпросите си, но предполагам, че тъй като и киселото мляко си го правим домашно (като се стараем максимално да го обезмаслим) пак е желателно да не се консумира много често, както домашното сирене или греша?

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Мар 30, 2015 3:15 pm
от Маня
Киселото мляко става по-обезмаслено. То вече си е 1БП+1БВ+1БМ. Просто е добре и с него да не се добавят мазнини. Или поне не всеки път. Защото все пак е добре да се приемат мазнини от някои ядки, зехтин и авокадо.

Грехота да има човек домашно мляко и да не се опита да го ползва, полагайки малко усилие лекичко да го обезмасли (защото в никой случай не става като "фабричното"), но пък никой не може да ме убеди, че домашното българско кисело мляко не трябва да се консумира в Зоната. Поне ще си сигурна, че е истинка храна, а не обогатена с разни химии.

Бари не е идвал в България и едва ли знае какво е българско кисело мляко :laugh4: .

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 5

МнениеПубликувано на: Пон Мар 30, 2015 3:39 pm
от G&T
О да Маня аз също съм на мнението, че по никакъв начин млечните продукти от магазина не могат да изместят тези приготвени в къщи. И аз понеже имам проблем с редовното ходене до тоалетна, та съм забелязала, че когато в леките закуски хапна по 200 гр. от домашното кисело мляко то този проблем намалява. Иначе ние се стремим максимално да използваме домашното мляко, което си купуваме. След като го обезмаслим от това, което сме отделили (сметаната и каймака) си ги слагаме в един буркан или шише и се почва великото друсане :lol: , за да се избие маслото.