Страница 12 от 13

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Вто Май 12, 2015 5:25 pm
от ginette
tanita68 написа:Аз вчера пекох едно пуешко филе във фурната в плик на 100 градуса и си стана идеална шунка без шунковари. :) Овкусих го с малко подправки и нарязах малко джинджифил в плика. Стана стахотно!
И това колко време го печеш ,аз пуешко филе тук не съм виждала ,дори и по големите магазини ,но искам да опитам с пилешко . :)

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Вто Май 12, 2015 10:10 pm
от tanita68
Ами честно казано не съм засичала време. Имах една джаджа от тия дето ги слагат на пуйките за печене и когато са готови тая джаджа изскача нагоре. Та ползвах нея за ориентир. Ама парчето си беше големичко - към килограм и сигурно се е пекло поне два часа.

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Сря Май 13, 2015 6:22 am
от GODzillata
Ити като не иска да пуска снимки, ето моите пък! :mrgreen:

Домашна шунка, мортадела и колбаси с ШУНКОВАР - 1-ви опит

Ето джаджата:

Изображение

Смлях кило пилешки гърди и добавих маслинки и чушчица:

Изображение

Осолих, очервенопиперих, очернопиперих.......ъъъ....и т.н., т.е. овкусих: :laugh4:

Изображение

Разбърках до хомогенизиране:

Изображение

Наврях всичко в шунковара и замина в хладилника да отлежава на сянка и студец за 2 дни:

Изображение

Последва 2 часа варане при температура около 80 градуса:

Изображение

След охлаждане и пренощуване в хладилника:

Изображение

Изображение

Изображение

Хем енд ег - зонова закуска!: :smdance:

Изображение

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Сря Май 13, 2015 1:41 pm
от Italiano
Цял разказ в картинки.
Само не разбрах хареса ли ти произведението?

Аз пилешкото не го меля вече. На ситни парченца повече ми харесва, макар да не може да слепне баш перфектно и мааалко да се чупи. Обаче си повече занимавка да го режеш. И все пак ми е по-вкусно.

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Сря Май 13, 2015 7:09 pm
от GODzillata
Идеята беше да стане нещо ала мортдадела........бях сложил букет от подправки и още не мога да разбера за мен си дали ме кефи или не.........ще пробвам и със свинско, пък тогава ще анализирам.

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Чет Май 14, 2015 12:32 pm
от venci68
Пак почна да качваш "вкусни" снимки. Предлагам да открием раздел "Снимките на Годзи", защото може да пропуснем някоя :)

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Чет Май 14, 2015 5:35 pm
от GODzillata
venci68 написа:Пак почна да качваш "вкусни" снимки.


:о
Не са ли? :th:
...предвид кавичките - звучи едва ли не иронично... :hm: :think2:
__________

Шункка пане с яйце и овесени трици: :chef1:

Изображение

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Пет Май 15, 2015 9:31 am
от venci68
Няма ирония, кавичките ги сложих защото няма как да вкусим от снимките. Изглеждат добре, предполагам и на вкус са така :)

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Сря Май 20, 2015 6:11 am
от GODzillata
Направих и със свинско.........част от него смлях, другата част нарязах на дребно:

Изображение

Ето я:

Изображение

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Сря Май 20, 2015 3:01 pm
от Italiano
На мен с пилешко ми харесва повече. А и в крайна сметка е по-здравословно.
Забеляза ли, че с пилешко месо след готвенето остава вода над пружината, а след свинско - лой?
Ето защо едното е в зелената зона, а другото е в оранжевата/червената.
За пилешкото цаката е водата в тенджерата да не минава 80-82 градуса.
Месото се запазва сочно и дори след 5 дни да го консумираш, пак не е сухо.

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Нед Май 24, 2015 7:21 am
от GODzillata
Обмислям да си продам шунковара, нещо не ме радва, пък и нямам време да се занимавам с него........та в тази връзка - за 50 лв. бих се разделил с него - ползван е само 2 пъти.....който първи изпрати лс - пИчели.

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Нед Май 31, 2015 2:37 pm
от Katerinka
Ето моето предложение за домашен колбас варен :chef1:
Здрасти на всички!
От две години си правим домашен варен колбас и наденица , и телешки суджук. Досега беше свинска вече ще е телешка. Технологията е много лесна и за трите вида. Тази рецепта е за варената.
Първо трябва да си намерите черва за луканка , естествени :laugh4: Продават ги в месарниците, китайски осолени :laugh1: Доста са и ще имате за много луканки , но се съхраняват в хладилника с години , добре е да им добавите още едра морска сол българска.
Следва да решите колко салам искате. може и от 1 кило. Ние си правехме повече ,после ги вакумирахме и във фризера , сега не знам от колко ще направя :laugh4:
Купувате месото , нарязвате го на хапки и го овкусявате с подправки ( по надолу ще дам препоръки )
Ако нямате машинка за мелене на месо или ви е много месото смелете го в месарницата , и направо ръсите подправките на каймата. Омесвате добре и оставяте в хладилника ,колкото пъти се сетите за нея и я омесите пак, толкова по добре. на следващия ден я пълните в червата на не много големи парчета , дължина в длан е добре.
За пълнене ползваме машинка ръчна , никак не е скъпа .Червата трябва да са много хлабаво напълнени, да речем на половина, т.е като ги сплескате дебелината е около кутре. Тука е въпрос на опит грешка :laugh4: . Завързвате саламчето от двете страни с конец здраво, надупчвате ги с много дебела игла на често и ги слагате в дълбока тенджера с дебело дъно, на което преди това сте поставили обърната чиния ( за да не залепнат долните за дъното ) Нареждате саламчетата и ги заливате с топла вода да се покрият. Ние първо засилваме малко котлона да се стопли водата, но трябва да се следят. Не трябва да врят силно, а бавно , за да не се пукнат, да бълбука отвреме на време. Забравих да кажа , че във водата се посипват от същите подправки с които сте овкусили каймата и солчица.
Иначе от варенето ще се обезвкусят. Врят бавно 2 часа. Даже почти не врят. Като пробвате едно саламче ще разберете дали е готово :laugh4: Готово е за консумация веднага, но е по вкусно студено на следващия ден

Ние подправяме на 1кг :
сол 21 гр.
черен пипер 2-3 гр
кимион 4-6 гр
кориандър 1 гр
бахар 1 гр на цялото количество
смачкани скилидки чесън
лют и сладък червен пипер 10 гр
индийско орехче 1
чубрица 3 гр
във водата слагаме от всичко и дафинов лист :chef1:

Есента ще си направя :skyle5: Само някой експерт да каже дали е зонова .

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Нед Май 31, 2015 2:45 pm
от Маня
Ако е само от телешко и то от филе или контрафиле, на което да са обрани всякакви белотии, няма никакъв проблем. Мериш на сурово колко е една наденичка. После като изстине пак. И ще знаеш колко да си отрежеш после за 1 БП. А колкото повече подправки, толкова по-добре. Те са богати на полифеноли, особено зелените.
Можеш да добавиш и да речем в съотношение 1:3 свинско, отново филе или контрафиле. Пак ще е зонова.

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Нед Май 31, 2015 2:49 pm
от tanita68
Е защо да не е зонова? Стига да е чисто месце и да няма тлъстинки. То така може и с пилешко да се направи. Подправките не влизат в сметката, защото в зоната не се броят. Всъщност зависи от количеството на чесъна - ако е повече може и да го броиш, мисля че някой беше изчислил 27гр чесън за 1БВ. :)

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Нед Май 31, 2015 3:44 pm
от Katerinka
tanita68 написа:Е защо да не е зонова? Стига да е чисто месце и да няма тлъстинки. То така може и с пилешко да се направи. Подправките не влизат в сметката, защото в зоната не се броят. Всъщност зависи от количеството на чесъна - ако е повече може и да го броиш, мисля че някой беше изчислил 27гр чесън за 1БВ. :)


Това е супер идея , може и с пуешко :chickrun:

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

МнениеПубликувано на: Нед Май 31, 2015 3:58 pm
от Маня
То чесъна и цяла глава да е в кило месо си е пренебрежително малко въглехидрат и си остава подправка. Освен ако някой не мери с капкомер :)