loveandlove написа:Здравейте! Бихте ли споделили протеини, които стават за вегани? Какво е мнението на Сиърс, относно веганите? Объркващо е малко, тъй като нахут, боб, леща, грах един път се водят въглехидрати, според сиърс, а според веганите протеини. Има ли вгани, които да са в зоната? Благодаря
Бари Сиър е издал специално книга за вегетарианци/вегани - Соевата зона. Има я преведена на български. Осоновният протеин от растителен произход е соевия. Ползват се соеви продукти - твърдо тофу, темпе, соеви колбаси (не знам у нас дали се предлагат такива), соева кайма, соеви хапки, соев протеин на прах. Просто малко повече се четат етикетите и се пресмята, защото повечето соеви продукти са смесени, т.е. съдържат протеини и въглехидрати и трябва да се прецени колко живи въглехидрати (зеленчуци и плодове) трябва да се добавят. В таблицата са дадени количествата за такива продукти, но те са американски и не знам дали имат еквивалент у нас. Съществува рискът соевите продукти да са от генно модифицирана соя.
Но щом питате за рибено масло - то все пак е животински продукт и за съжаление е незаменимо. Вече има някакви заместващи продукти от водорасли, доколкото си спомням, но те са недостъпни като цена и не могат да осигярят така важните омега-3 мастни киселини за организма.
Зоната е приспособима за всички видове хранене - вегани, вегетарианци, месоядни. Просто разнообразието от храни нараства в същата последователност.