Страница 1 от 1

Преодоляване на "плато" в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Ное 28, 2016 7:36 pm
от Маня
Прости стъпки за разпознаване и преодоляване на платото при отслабване в Зоната


Публикувано през септември 2013 г. в сайта на д-р Бари Сиърс

Плато, както е дефинирано от Wiktionary, означава, ‘достигане на стабилно ниво; стабилизиране’. Това е гадничка малка пет-буквена дума за всеки, който се опитва да отслабне. С повечето диети за отслабване знаете, че удряте плато, когато кантарът остава в застой.

Загубата на тегло при диета Зоната е уникална. За да е малко по технично и научно нека споменем, че повечето хора, които са на диета губят нещо от следното: складирана телесна мазнина, мускулна маса или задържани течности. От друга страна, през първата седмица хранейки се изключително със зонови ястия и закуски, човек претърпява освобождаване от течности, което се дължи на предишния начин на хранене и също и мънично складирана мазнина. От този момент нататък продължавате да губите постоянно само складирана телесна мазнина. Мускулната маса или остава същата, или се увеличава. При Зоната, за разлика от други диети, когато цифрите на кантара вървят надолу не се губят мускули. Казано просто, когато човек поеме контрола на хормоналните отговори и намали нивото на клетъчно възпаление с диета Зоната, всичкото загубено тегло се дължи на загуба на излишъка от складирана телесна мазнина. Добра идея е да следите процента на телесната мазнина вместо просто да се осланяте на цифрите на кантара. Можете лесно да определите процента на телесната мазнина, като използвате Калкулатора за телесна мазнина в сайта zonediet.com.

Плато при отслабване в Зоната е в действителност плато в загубата на мазнини. То настъпва, когато тялото спира да изгаря излишъка от складирана мазнина без видима причина. Понякога изяждаме парче торта или няколко хапки пица, мислейки си, че това няма да навреди много, само за да се събудим на другата сутрин с повишено тегло и мудни. Това не е плато. Може да се обясни лесно. Приемайки дори умерени количества от плътни въглехидрати, каквито намираме в тортата и тестото на пицата, довежда до увеличаване на производството на инсулин, което бързо изправя тялото по пътя на увеличено клетъчно възпаление и, отгатнахте, натрупване на тегло. Това буквално се случва за една нощ като резултат от това, което е изядено предишния ден. След това има моментите, когато губим складираните мазнини по-лесно, все още следваме всички препоръки и указания на Зоната и буум. Като от нищото тялото спира да съдейства, спираме да губим складираната мазнина и кантара е в застой, дори още по-лошо, качваме няколко килограма. Това е истинското плато на диета Зоната.

Дали трябва да загубите 3 или 5 килограма, или 50 и повече килограма, да си признаем, удряне в платото може да е много разочароващо преживяване. Добрата новина е, че има лесни решения, за да се счупи платото. Ключът да върнете нещата отново в релси е да намалите нивата на инсулин. Опитайте един от тези два метода:

Подбирайте зеленчуци с ниска плътност, без скорбяла като въглехидрати за всичките си основни хранения и закуски. След като загубата на мазнини се възвърне, опитайте да върнете обратно въглехидрати с по-голяма плътност, до точката, която можете да понесете.

Изберете плодове и зеленчуци с ниска плътност като въглехидрати за всичките ви основни хранения и закуски. В допълнение, при всяко основно хранене намалявайте въглехидратите с един блок и в същото време увеличете блоковете мазнини с три блока. Когато загубата на мазнини се възобнови, може да се върнете обратно към предишния брой на блоковете протеин, въглехидрати и мазнини.

Re: Преодоляване на "плато" в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Ное 28, 2016 7:40 pm
от Маня
Изображение


Обед или вечеря

3 БП+2 БВ+6 БМ

1/2 БП - 1 белтък разбит на твърд сняг (когато ти е останало едно яйце :), жълтъка полагащ се за седмицата вече си си го хапнал)
2 1/2 БП - 90 г настъргано сирене
1/2 БВ - 3/4 чаша задушен на пара зелен фасур
1/2 БВ - 6 стръка задушени на пара аспержи
1 БВ - 1/4 чаша сварен нахут
3 БМ - 9 маслини
3 БМ 1 ч.л. зехтин
Смесвам въглехидратите в тиганче, като добавям ситно нарязани копър и магданоз. Разбивам на сняг белтъка и добавям настърганото сирене с леко вгъване и внимателно го разсесвам със зеленчуците. Запичам за 10 минути на 200 градуса с вентилатор.
Сервирам с маслинките и полято със зехтина.

Re: Преодоляване на "плато" в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Ное 28, 2016 7:43 pm
от Маня
Изображение


Панирано пилешко бонфиле на фурна
за обед или вечеря

3 БП + 2 БВ + 6 БМ

2 БП - 56 г предварително сварено пилешко бонфиле (може и сурово, но аз имах замразено във фризера и затова ползвах него)
1/2 БП - 1 белтък
1/2 БП - 14 г настърган пармезан/кашкавал
1/2 БМ - 1 ч.л. сусамов тахан
1/2 БМ - 1/2 ч.л. сусамово семе
малко черен пипер, чили, кимион
1 ч.л. овесени трици (които не броя)

Забърквам белтъка с останалите продукти. Овалвам в сместа филенцата и изипвам в тавичка с незалепващо покритие. Изливам отгоре сместа и запичам за 10-15 минути на силна фурна до леко зачервяване.

Сервирам с 2 БВ - в случая
1 БВ - 1 1/2 чаша зелен фасул на пара
1 БВ - 1/4 чаша варен нахут

За свежест 1 листо от айсберг (което не броя)

Допълвам до 6 БМ с маслинки и зехтин върху въглехидратите и малко балсамико

Re: Преодоляване на "плато" в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Ное 28, 2016 7:53 pm
от Маня
Изображение


обед или вечеря

3 БП+2 БВ + 6 БМ

1 БП - 2 белтъка
2 БП - 70 г нискомаслено сирене
1 БВ - 100 г листен кейл
1/2 БВ - 120 г домати
1/2 БВ - 1 парена капия
6 МБ - 2 ч.л. зехтин
Нарязания кейл задушавам за 1-2 минути с половината мазнина. Изсипвам белтъците смесени със сиренето и разбърквам до побеляване на белтъка.
Останалият зехтин поръсвам върху доматчетата и чушката.

Re: Преодоляване на "плато" в Зоната

МнениеПубликувано на: Вто Ное 29, 2016 8:07 pm
от Маня
Изображение


Рибени кюфтета със салата от тиквички, айсберг и нахут

3 БП + 2БВ + 6 БМ

Кюфтенцата са 6 БП (за две хранения)

3 БП - 1 консерва риба тон парценца в собствен сос
1 БП - 1 консерва аншуа в зехтин (добре оцедена)
1 БП - 28 г кашкавал/пармезан
1 БП - 2 белтъка
Всичко се смесва, добавя се 1 стрък ситно нарязан зелен лук, черен пипер, малко чили. Оформят се 6 кюфтенца и се пекат във фурната за 10-15 минути.

Салатата
1/2 БВ - 120 г тиквичка на жулиени
1/4 БВ - 1/2 глава салата айсберг
1 1/4 БВ - 1/3 ч.ч. сварен нахут
6 БМ - 9 маслинки+1 ч.л. зехтин
магданоз, копър, балсамико

Re: Преодоляване на "плато" в Зоната

МнениеПубликувано на: Вто Ное 29, 2016 10:43 pm
от shtur4e
Поздравления за страхотните рецепти! Неизчерпаема кулинарно-зонова фантазия... :bouquet:

Re: Преодоляване на "плато" в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 13, 2017 1:41 pm
от mrsuperman
Страхотни рецепти ! Браво !

Re: Преодоляване на "плато" в Зоната

МнениеПубликувано на: Пет Окт 06, 2017 8:50 am
от doval
Здравейте,

Платото в Зоната може да се появи след месеци хранене и не трябва да се притеснявате предварително.

Поздрави,
Владо

Re: Преодоляване на "плато" в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Ное 07, 2021 7:39 pm
от Нинка
Здравейте , от една седмица следя Зоната !
Може ли някакво примерно меню за закуска ,обяд и вечеря .Не мога да се ориентирам какво и кога да ям!
Благодаря предварително!

Re: Преодоляване на "плато" в Зоната

МнениеПубликувано на: Вто Дек 07, 2021 6:32 pm
от Pipilota
Здравей и добре дошла. Прегледай темите със Зоновите състезания тук във форума. Пълно е с менютата на момичетата, които са описвали подробно с грамажи всеки ден какво и по колко са яли са яли :bouquet:

Re: Преодоляване на "плато" в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Мар 06, 2023 10:42 am
от SilviaS
Здравейте!
От година и половина съм в Зоната. В началото свалих 5 кг и 5 см от талията за около 6 месеца. Очаквах много повече като четох отзиви за 15 или 20 кг. От септември влязох в плато, а след него бавно , но сигурно качвам килограми и скоро ще доида в изходно положение. Спазвам всичко стриктно, спортувам, пия рибено масло с високо качество, както е в програмата ми направена от лекар.
Някой да е имал такъв проблем? Как да се върна при добрите резултати и дори да сваля още повече?
Благодаря.

Re: Преодоляване на "плато" в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Май 07, 2023 7:31 pm
от Lancer
SilviaS написа:Здравейте!
От година и половина съм в Зоната. В началото свалих 5 кг и 5 см от талията за около 6 месеца. Очаквах много повече като четох отзиви за 15 или 20 кг. От септември влязох в плато, а след него бавно , но сигурно качвам килограми и скоро ще доида в изходно положение. Спазвам всичко стриктно, спортувам, пия рибено масло с високо качество, както е в програмата ми направена от лекар.
Някой да е имал такъв проблем? Как да се върна при добрите резултати и дори да сваля още повече?
Благодаря.

Здравей. Моето постижение беше от 118 кг на 95 за 4 месеца. Което е свалени 20% от теглото. Изцяло по информация от книгата на Бари Сиърс Зоната. От там мерки, изчисления за брой блокове, примерни менюта и умерено движение, но с брой блокове като за работа от стол (без някаква особена двигателна активност) , при повод яки пиршества и отново Зоната. В тази книга е описано абсолютно всичко, изчерпва голямата част от въпросите, гениален човек и учен.
Доста условности са, но ако си сметнала правилно блоковете, няма причина Зоната да не сработи. Та, въпросът е колко хранителни блока ползваш, правилно ли ги дозираш, количествата вода са огромни и поне при мен сработи якото наливане с вода, което определено си беше насила.
Някои мои приятели смятаха, че съм свалил заради дозирането на храната, но не е това. Дозирането и състава си изиграха ролята.
Друго ми стана интересно, казваш, че програмата ти е направена от лекар. Авторът на откритието Зоната не е оставил много неща на някой друг, който да прави програми или да добавя от себе си. В книгата му е описано достатъчно разбираемо какво трябва да се прави (щом и такъв като мен вдяна горе долу какво) така, че няма за какво да помагат и други, боя се, че ако нещо сбъркат и неяснотите къде е проблема са налице.