Мнения за Зоната

Новини, коментари и въпроси свързани с форума и сайта за Зоната- вашият принос и идеи ще бъдат оценени

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Мнения за Зоната

Мнениеот vladofff » Вто Мар 08, 2016 1:58 pm

Вече измина година и доста откакто започнаха злощастните ми експерименти със зоната. Резултатът е, че така и не успях НИТО ЕДИН ДЕН да се отърва от постоянното чувство за глад, което се появява дори под 2 или 3 часа след поредното зоново хранене. Доста специалисти от тук и от други места ме съветваха какво ли не, но гладът си остана и няма никакви изгледи да бъде залъган само с предписаните блокове. Резултатът бе само един, без да съм напълно убеден лично в достойнствата на зоната, само въз основа на четивата, които прочетох тук и на други места, станах голям поддръжник и пропагандатор на идеята. Спокойно мога да си припиша достойнството, че съм "зарибил" поне десетина човека, а заинтригувал още толкова по десет. Накрая се погледнах и се заподозрях в сектантство. А сектантство е това, да си толкова убеден, че само ти си прав, че дори и не желаеш да чуеш, когато другите се опитват да ти кажат нещо, което противоречи на убежденията ти. Това което забелязах, е че болшинството от почитателите на зоната реагират остро, буквално сектантски, когато някой им посегне на "най-милото". Та и аз така направих и един приятел, който със сигурност знам, че нито е чувал, нито е пробвал зоната, и по тоя повод е както, казва Сиърс, на нормалните за средния американец 130 кила, ми отвърна с няколко цитата от публикации, които е открил. Той има тази склонност да може да открива всичко което го интересува, бързо и в повечето случаи - успешно. Та непредубеден като мен-сектанта, той ме запита доколко съм сигурен, че храната и инсулин - глюкагоновото съотношение са в състояние да определят нивата, съотношенията и най-вече процесите по формирането на айказаноидите. Аз използвах израза, с който тук един форумец ме запита - нима се съмнявам в авторитета на Сиърс. А той простичко ми отговори, ами да, съмнявам се... Призна, че режимът може и да работи, щом толкова хора потвърждават, че работи, НО нека не бъдем толкова сигурни, че работи именно защото според Сиърс, обяснението му е точно това, което същият му дава...
След което ми даде това:
http://anabolicminds.com/forum/attachments/37570d1299977542-need-some-help-diet-zone.pdf
След като го прочетох, продължавам и аз да търся обяснение, защото само с вяра, нещата не стават, а това ми се припомня от постоянно стържещия през 2 часа стомах.
Моля, ако разполагате с нещо ново, дайте линк или друго подобно. Нали философите казват, че в спора се крие истината.
vladofff
 
Мнения: 18
Регистриран на: Пон Дек 08, 2014 11:57 am

Мнения за Зоната

Зоната
 

Re: критика на Зоната

Мнениеот Маня » Вто Мар 08, 2016 2:24 pm

Приложената статия е доста отдавнашна, от 2003 г. Ще ми е необходимо малко повечко време да я прочета внимателно. Освен това не съм професионално ангажирана с науката за храненето, медицината, биохимията и всичкото научно знание, което може да се отнесе към проблема.
Нормално е в света на науката да съществуват различни теории и мнения и то по не един въпрос. В крайна сметка дали да повярваме на Зоната като начин на хранене или на друга предложена диета е въпрос на личен избор. Затова оставям на страна дали критиките (ако се съдържат в статията) са правилни или не.

Ще се спра на "глада" ти.Обяснението, поне според мен, е че или не приемаш достатъчно блокове, или не комбинираш правилно основните макронутриенти - протеини, въглехидрати и мазнини. Не знам как си ги изчисляваш, не знам как си комбинираш менюто. От калкулатора в нашия сайт ми се полагат 9 блока. Но аз от много време се храня с 11 (въпреки че с нищо не съм променила физическата си активност), защото и с 9, и с 11 блока изпитвам глад. През двете и нещо години в Зоната експериментирам с храни, с количество блокове, правя си кръвни тестове и се опитвам да следя състоянието си и определено вярвам, че съм намерила своя начин на хранене. Постарах се да прочета доста неща, преведох за всички зонковци още три книги на д-р Сиърс, продължавам да следя негови публикации и изяви (естествено с погледа на лаик). И от личната си практика намирам, че в много отношения той е прав. Възможно е да има и други пътища към добро здраве, но моят избор на стари години (след като съм пробвала доста системи на хранене и диети) е Зоната. Човек трябва да се намлюдава, да се опитва да вникне в прочетеното и да потърси повече информация. Лично на мен информацията само от "Зоната" и тази в сайта изобщо не ми беше достатъчна, за да съм убедена, че си заслужава да направя усилие да се храня така.

Едва ли приложения текст е единствената критика към Зоната. Както Сиърс критикува диети като тази на Аткинс, DASH, MIND, на Дюкан, така и други специлисти по храненето сигурно критикуват неговия подход. Но на мен той ми изглежда най-разумен. Защо ли?
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: критика на Зоната

Мнениеот vladofff » Вто Мар 08, 2016 2:51 pm

Виж, аз не споря с теб, предвид, че продължавам да съм поддръжник на зоновото учение, което въпреки някои мои неудачи, все пак намерих и редица ползи, предимно от спортна гледна точка.
Просто отбелязвам какво ми прати моят приятел. Не съм и биохимик, за да имам база за преценка, още повече пък да е и на ниво да съдя кой от двама работещи цял живот точно тази материя професори е по-вероятно да е прав.
Опитвам се обаче, да намеря някакво обяснение, извън това "да повярвам", защото аз никак не съм вярващ и на никого за нищо не вярвам. Миналата година изпратих една статия от сайта на Сиърс, в която описва как възстановил с високи дози рибено масло пострадал от катастрофа със смазан на пихтия мозък на един друг мой приятел, който има нещастието да работи неврохирург в Пирогов. Статията го заинтригува, но скромното му мнение бе следното: звучи твърде оптимистично за да важи в болшинството от случаите, т.е. статистически засега изглежда по-скоро невероятно(може би е описано някакво изключение, или просто "чудо"), и второ - ако методът наистина работи ефективно, отдавна да се е вдигнал световен шум, защото неврохирурзите не са много, постоянно ходят на разни симпозиуми и конференции, където няма начин някой да не заговори за това.
vladofff
 
Мнения: 18
Регистриран на: Пон Дек 08, 2014 11:57 am

Re: критика на Зоната

Мнениеот Маня » Вто Мар 08, 2016 3:16 pm

Аз също не споря, нито искам да защитя Зоната или Бари Сиърс. Просто реагирам на написаното от теб и се опитах от моя опит да споделя, защо си мисля, че може би приемаш недостатъчно храна.
Самата аз подходих към Зоната след като прочетох първо издадените на български книги, после рових из нета, попаднах на този сайт и форум. Минаха доста дни преди да реша да пробвам и това "чудо". Но то за мен се оказа добро. Или поне така си мисля (наблюдавайки промените, които настъпиха в тялото и духа ми).
Много хора казват - това не е моята диета. Естествено, не на всеки е лесно да промени хранителните си навици. Други изобщо не могат да вдянат тая система от блокове. Трети уж разбрали, оказва се че изобщо не са разбрали за що иде реч и бързо се отказват, защото нямат резултатите, които очакват (и минават през Зоната като поредното чудо за три дни).
Няма спор, че има случаи в медицината, които по никой начин не биха се повлияли от омега-3. Но да не стига човек до там! Ако може да предотврати макар и с мъничко някои усложнения в здравето си, защо да не го направи?
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: критика на Зоната

Мнениеот vladofff » Вто Мар 08, 2016 5:12 pm

Системата от блокове е елементарна, освен за училите аритметика до втори клас...
Много често се сблъсквам обаче с явно нежелание у някои хора, не за друго ами само защото било нещо ново за тях и не можели да си "променят стереотипите". Но това си е техен проблем, не мой. Аз им посочвам алтернатива, а какво ще изберат си е техен проблем.
Според калкулатора съм за 11 блока, но май трябва да са поне 13-14, предвид, че напоследък промених степента на физическа активност, така че нито съм се отказал, нито имам съмнения. Просто сега ям в зоново-блокови съотношения без да се съобразявам с калкулатора. Подозирам обаче, че положението със свалянето на телесната маса няма да се подобри, а по предварителни изчисления имам над 15 или 20 кила лишна мазнина. Единствения начин, който работи при мен и да ида на ултрамаратон - 50 или 100км, при които за един ден реално изгаряш поне 2 кила тлъстина. Предимството на зоната, че е ти дава сили дори нетрениран да завършиш подобно свръх натоварване. Както писах, трябваха ми само 3 седмици в зоната, за да мога след 5 годишно прекъсване и твърде заседнал живот, да успея от раз да изтичам под лифта от Княжево до кулата на Копитото в рамките на норматива за хималайско изкачване на осемхилядник.
Така че ще продължа да нагаждам и пробвам с броя на блоковете.
vladofff
 
Мнения: 18
Регистриран на: Пон Дек 08, 2014 11:57 am

Re: критика на Зоната

Мнениеот Маня » Вто Мар 08, 2016 5:22 pm

Намери време да прочетеш книгите, публикувани в сайта (има три нови) и може би ще намериш някои отговори за себе си. Лично аз определено смятам, че с малко блокове (9 за жени и 11 за мъже, както смята тук калкулатора) свалянето на килограми може да стане по-бързо, но да не е здравословно. Просто не възприемам Зоната като диета за отслабване. И тя не е създадена с тази цел. Просто отслабването е един супер бонус.
Бари навсякъде препоръчва минимум 11 блока за средностатистическата жена и 14 блока за средностатичстическия мъж, които отговарят съответно на 1200 и 1500 калории дневно, ако се ползват блоковете (дори с включване на някой неблагоприятен продукт в умерено количество). Може би други зонковци са на друго мнение, но моят личен опит ми подсказва, че все пак е по-разумно да се следват препоръчаните блокове от професора. По таблиците, публикувани в книгите му (изключвам калкулатори) определено трябваше да приемам 11 блока още при започване на Зоната.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: критика на Зоната

Мнениеот vladofff » Вто Мар 08, 2016 7:19 pm

Благодаря за съветите, както и за положения труд по превода, непременно ще ги прочета тези книги. Отслабването не ми е самоцел, но едно е да тичаш сам със себе си, друго е да носиш двадесет кила отгоре, та затова и този т.нар. бонус изобщо не е за пренебрегване.
vladofff
 
Мнения: 18
Регистриран на: Пон Дек 08, 2014 11:57 am

Re: критика на Зоната

Мнениеот Katerinka » Сря Мар 09, 2016 7:46 am

Vladoff, моля след време , след като увеличите блковете си, напишете пак изпитвате ли глад? Много ми е интересно какво ще стане!
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: критика на Зоната

Мнениеот Pipilota » Сря Мар 09, 2016 8:05 am

Ми то го пише в едно обикновено изречение-"Ако продължавате да изпитвате глад, значи просто не сте в Зоната"...От там нататък винаги се намират всякакви оправдателни причини и критици. И тази статия просто й хвърлих един бегъл поглед, без да чета с подробности, и това което ми се наби в очите беше изречението "The Zone Diet is a carbohydrate-restricted diet that postulates a connection between diet, hormones and...." т.н.... Някой може ли да ми преведе буквлно? :о И че от там натък се замислих дали да си хабя времето да чета този така интересен PDF ;)

Мен лично не ме интересуват никакви критики, защото за мен няма по-голямо доказателство от това как се чувствах, как олеквах на кантара, как се наспивах и как бъках от енергия...т.е абсолютно доказателство, че съм в центъра на зоната.....Експеримента със собственото ми тяло е най-голямото доказателство дали Зоната работи или не. Малко ми е тъпа тази тема, ама оставям модераторите да се съветват, аз ще си правя пас :)) Обаче и Маня колко е тактично-лаконична в отговорите :Hello: :smdance: Зоната е като един голям Диазепам ;)

P.S Представям си Гази ако нахълта в тази тема, къв ли коментар ще излезе изпод неговото изумително дар слово :th: :yess:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Критика на Зоната

Мнениеот Gazilot » Сря Мар 09, 2016 8:55 am

Аз си мисля, че човека се колебае в правотата на Зоната, защото е недоверчиев, както сам казва по-горе. И тонът му е благ, не нахален, каквито преди са били други критици.
Владов, само за сведение, издалият критиката към Сиърс, е една от най-компрометираната институция в Америка, наред с FDA. Там лобизмът е създаден, там се доусъвершенства понятието като такова, там се обслужват интереси от непростосмъртно ниво. Погледни го от бизнес гледна точка, Бари бърка водите на много хора с неговата Зона, и то почти фор фрий (е, продава блокчета и т.н., ама и той "гащи вързва"). И да, може и да има нечточности в Зоната, но тя направи неща с мен и мои познати, които само определени, броящи се на пръсти неща могат да направят. И да, почти съм фанатично-френетично настроен в полза на Зоната, защото от 3 години съм в нея, и мога да кажа от опит, че няма по-променящо психиката и мирогледа, тялото и ума състояние. Да, точно - Зоната е състояние, не диета. И си прав да се съмняваш, това си е твое исконно право, но повярвай ми, колкото по-рано се довериш и отвориш съзнание чакри и други модерни части от тялото си за Зоната, толкова по-скоро ще разбереш, че си на прав път. Аз бях с единият крак в гроба и Зоната ми помогна отново да имам три крака. И никой не ми подмени кръвните периодични тестове, никой не ми пускаше щипка кокаин в храната, че да перперкам като влюбена ученичка след нея, никой не ваяше тялото ми, така, както го направи Зоната. Това е личен опит, а не теория. Просто някъде бъркаш, и виждам, че си интелигентен човек - гледай Evolve your brain, на др. Диспенза, сфера далеч от Зоната, но там се обяснява как недоверието/съмнението и въобще стереотипа, от който не можем да се откъснем влияе на положителната промяна и как сами се борим докрай с доброто, което може да ни се случи.
И като последен пример, въпреки, че този пост е писан 3 минути след като станах от сън, съм удивен на позитивизма и спокойния си тон, нещо което преди Зоната би било точно обратното. Факт. Мой. Личен.
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 436
Регистриран на: Вто Сеп 24, 2013 3:18 pm
Несебър

Re: Мнения за Зоната

Мнениеот Italiano » Сря Мар 09, 2016 1:46 pm

Темата остава засега. Да види Владов, че не сме цербери. :laugh4:
Обаче смених заглавието на темата, защото обоснована "критика" не видях.
Някой нещо се усъмнил, някой си мислел нещо ... айде по-сериозно и с аргументи, моля!
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Мнения за Зоната

Мнениеот marianapanova » Сря Мар 09, 2016 2:00 pm

Нека се намеся и аз,в зоната съм от 3 години със забежки,докато бях бременна. Забременях година след като бях вече в зоната,отдавам радостта да имам второ детенце на нея,понеже 8 години се опитвахме,но без резултат. Освен че отслабнах с 40 кг,вече нямам ужасните сърцебиения,лошото настроение и мисли,не се изморявам както преди,наспивам се,дори и с малко часове сън.....и още плюсове специално за мен мога да изпиша,но нека не ставам банална. Другото,което е дъщеря ми също е в зоната от месец и половина и дори няма следа от настинка,камо ли от алергиите,които имаше до скоро. Тя пиеше антибиотик всеки месец.... От както е в зоната е и по съсредоточена.
Това са мойте наблюдения върху мен и дъщеря ми!
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Re: Мнения за Зоната

Мнениеот vladofff » Сря Мар 09, 2016 2:19 pm

Гаази, за последен път потретям - не споря с никого, и не критикувам никого, защото първо по въпроса на зоната сме единомишленици, и второ не съм биохимик за да имам база, на която да стъпя. Просто ви изложих два факта - това което ми прати мой приятел, и моите лични впечатления. И понеже тези две неща нещо не се връзват с учението сиърсово, го доведох до вашето внимание.
По отношение на блоковете, преди време обменихме данни с Италиано, който ме въведе в понятието силни и слаби протеини - понеже съм наблягал на протеини на млечна основа, а те били слаби, според него съм имал глад. На всичко отгоре, мой познат, ендокринолог, който и хабер си няма от Зоната, ме запита веднъж, дали знам, че от ядене на извара, пък била тя и напълно безмаслена, в организма се предизвиква инсулинова реакция, и ако се съмнявам, да си направя кръвен тест и сам да проверя нагледно какво ще се случи.Та затова задавам въпроси...
Преди година и половина като започнах, очевидно две три седмици нещата са били в ред, защото само да месец олекнах с 5 кила, но после нещата спряха и не мърдат. След един ултрамаратон паднах на 85 кила /висок съм 178см и по някакви изчисления, а и по спомени от 20 годишна възраст би трябвало да съм не повече от 70 кг/. Гладът обаче след една такава проява често е жесток и за около седмица две си връщаш загубеното, т.е. сега пак съм 88-89кг, сиреч 20 кила отгоре...
Очевидно и после съм бил наред, защото можех да си позволя да работя средно по 16-18 часа в денонощие и с 4 часа сън, в продължение на около година, което нормален човек надали може да си го позволи без да се разболее/аз не се разболях и нищо ми нямаше откъм хронична умора и всякакви слабости/. Освен това успях без никаква предварителна подготовка, тренировка пък - хич, да пробягам/извървя наведнъж 70 километра тежък планински терен за около 19 часа без прекъсване, при условие, че последната тренировка, в която съм бягал 10 км е била преди повече от 20 години... Мога също така да си позволя на бегом да се кача от Княжево през черни връх до железница и обратно за 8 часа наведнъж/това е класически маратон 42 км, без сериозната денивелация/. Та всичко това приписвам на зоната, тъй като добре знаете, че такива натоварвания за нетрениран и незониран човек за почти невъзможни. Също така не са ми чужди подчертано доброто настроение и усещане за "запас" от енергия, присъщи за зоната. Само че проблемът ми си остава първо гладът, и второ - тлъстината, която не намалява /изключвам сиърсовата хипотеза да се е превърнала в мускули, тъй като не тренирам ежедневно, а само когато намеря време/. Затова ви занимах с тази тематика. Ако не и е мястото тук, просто я пратете където трябва, вероятно си има бол висящи теми.
vladofff
 
Мнения: 18
Регистриран на: Пон Дек 08, 2014 11:57 am

Re: Мнения за Зоната

Мнениеот Маня » Сря Мар 09, 2016 2:49 pm

Владоффф, след всичко написано дотук съм напълно убедена, че проблемът ти с чувството за глад е в недостатъчното блокове, които приемаш. Пробвай да ги увеличиш и сподели как вървят нещата.

Иначе от първия момент е ясно, че ти не критикуваш Зоната, а споделяш мнения на хора, които я критикуват. Вероятно всяка от страните има своите основания. Важното е, че ние тук сме се доверили на Зоната (всеки по своему) и всеки се опитва да постигне това състояние (понякога успешно, понякога не). И се опитваме да я предложим на повече хора - а дали и те ще й се доверят - това е абсолютно личен избор.

Дали ще си на местни или млечни протеини вероятно има някакво значение, но Бари е разработил и вариант на Зоната за вегетарианци, така че версията за "силни" и "слаби" протеини на мен ми звучи малко странно.

Пожелавам ти успех в експеримента с премахване на чувството за глад.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Мнения за Зоната

Мнениеот Katerinka » Сря Мар 09, 2016 2:59 pm

Аз нещо неразбрах колко блока си хапвал? Доста натоварвания са тези маратони и преходи и се иска доста манджа!
Баща ми е 56 кг и е на 13-14 блока без никакъв спорт :)
И да добавя, никой не се плаши отмалко критика, по- скоро ( поне на мен ) ни е интересно защо си бил гладен!!! Според мен си ял малко :lol:
А за мен зоната е пътят и истината и живота! А Бари е моя гуру! И май ме пере зонов фанатизъм :laugh1:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Мнения за Зоната

Мнениеот vladofff » Сря Мар 09, 2016 3:49 pm

Въпросът за "силни" и "слаби" протеини го уредете помежду си с Италиано, аз идея си нямам какво е имал предвид, като ми каза за това си виждане.
А иначе - по въпроса за неразбирането и най-вече нежеланието на околните - случвало ми се е като разкажа и предложа тази алтернатива на хора с тежки заболявания, които така или иначе няма какво да губят, въпреки всичко, да ми заявят, че предпочитат да им се случи всичко което така или иначе ще им се случи, но в никакъв случай да не направят нещо различно, въпреки само добрите отзиви. Ето това наистина не мога да си го обясня.
На колко блока съм - на 11 по калкулатор, но иначе 12 или 13. А маратоните ги правя рядко, така че те не би трябвало да влияят на ежедневния режим.
vladofff
 
Мнения: 18
Регистриран на: Пон Дек 08, 2014 11:57 am

Следваща


Назад към Предложения и коментари

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron