Страница 3 от 13

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Нед Май 04, 2014 6:43 pm
от HippoDel
Manya написа:Много добре!

После, като се замислих, то хубавото масло е 82% мазнини, значи от 1кг. трябва да излезе 820гр. ГХИ, защото то е чиста мазнина. Като се има предвид, че в пяната отива малко от мазнината, а също така и в тензуха остава, 765гр. е супер! Така мисля. :th:

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Нед Май 04, 2014 6:54 pm
от Маня
В маслото освен вода има остатъчно мляко - млечен белтък. То е което се пени и се отстранява. Така че резултатът ти е супер!

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Пон Май 05, 2014 4:48 pm
от HippoDel
Много съм нещастна! :bigsm12: :bigsm12: :bigsm12:
Моето ГХИ не се втвърди, изсветля, стана на гранулки, сгъсти се малко, но не се втвърди, а отгоре се отдели един прозрачен съвсем течен слой. :( :( :(
Скрит текст:
Изображение

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Пон Май 05, 2014 4:52 pm
от Маня
Тръгнало е да става. Но ми се струва, че трябва да го върнеш за още известно време на огъня - поне още 15-тина минути. На слаб огън! А не очаквай да се втвърди в предишния си вид. Точно така на гранулки трябва да бъде. И захаросания мед е на гранулки, нали?
Ако добре виждам от снимката, по стените на буркана над нивото на маслото има май още остатъчи от белтък. Или си клатира буркана :laugh4:

Ето как изглежда моя буркан, който не седи в хладилник и лъжичка от него - дори леко се разтича

Скрит текст:
Изображение

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Пон Май 05, 2014 5:18 pm
от HippoDel
Manya написа:Или си клатира буркана


Да клатих го. :laugh:
И на мен ми се струва, че трябва да го поваря още малко. Слоят отдолу, под течна част е същият като консистенция, като на твоята снимка. Явно течността трябва да изври, ама ме беше страх да не го прегоря, но ще внимавам. :)
На колко слаб огън да го варя? Котлонът ми е керамичен, от 1 до 9.

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Пон Май 05, 2014 5:22 pm
от Маня
Колко часа минаха от първото топене? Гранулирането зависи и от температурата в помещението. При мен през лятото, когато не е в хладилника отгоре също се втечнява. Както и когато готвя в кухнята и температурата в помещението се повишава от готварската печка.
Днес е толкова студено в къщи, че съм пуснала печка. Все едно е сред зима, мама му!

Ако като повториш процедурата пак отдели пяна, значи си го свалила първия път по-рано.

На не повече от 3

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Пон Май 05, 2014 5:25 pm
от HippoDel
Минаха към 24 часа от както го свалих от котлона. У нас е около 25 градуса.
Утре сутрин ще го преваря.

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Пон Май 05, 2014 5:28 pm
от Маня
Hippo написа:Минаха към 24 часа от както го свалих от котлона. У нас е около 25 градуса.
Тогава просто го остави да се досгъсти. При тази температура е нормално отгоре да има втечнен слой. Ако решиш да повториш - на 3 за 10-15 минути.

Ако вече е добре изстинал и го сложиш в хладилника, ще се сгъсти напълно. Пробвай първо това.

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Пон Май 05, 2014 5:30 pm
от HippoDel
А да затворя ли буркана в хладилника или да го оставя с тензуха отгоре.

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Пон Май 05, 2014 5:36 pm
от Маня
Hippo написа:А да затворя ли буркана в хладилника или да го оставя с тензуха отгоре.
Затворен задължително.

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Вто Май 06, 2014 12:23 pm
от HippoDel
ГХИ-то ми пренощува в хладилника и се стегна напълно. Сега какво да го оставя да си седи в хладилника или да го държа на стайна температура? :think2:

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Вто Май 06, 2014 12:37 pm
от Маня
Аз лично предпочитам да го държа навън, защото като е по-мекичко много по-лесно измервам количеството за 3 блока да речем.

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Вто Май 06, 2014 12:43 pm
от HippoDel
Ще го извадя, да видим дали няма пак да стане много течно. :laugh:

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Вто Май 06, 2014 12:47 pm
от Маня
У вас е доста топло. Така че отгоре вероятно пак ще има по-течен слой.

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Сря Май 07, 2014 2:21 pm
от Karrita
Хипо, и у нас е 25 градуса и моето ГХИ е като твоето, това си е нормално, колкото по-топло, повече се втечнява. Моето го държа навън и на тъмно. По ми харесва меко :)

Re: Как да си приготвим ГХИ, домашно мляко и масло

МнениеПубликувано на: Сря Май 07, 2014 2:31 pm
от HippoDel
Мерси, Кари. Успокои ме. :love: