Страница 45 от 50

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Вто Авг 12, 2014 10:05 am
от gogo
В таблицата са дадени сурови - 1ВБ=360 гр. А ти си ги смятай както ти е удобно. :laugh4:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Вто Авг 12, 2014 9:32 pm
от Маня
Как да се разхладим в горещите дни с "ароматна" вода

В последния бюлетин на д-р Сиърс от м. юли тази година открих предложение как да направим водата си вкусна и ароматна, без да увеличаваме съдържанието на въглехидрати в нея. И може би да ни е по-приятно да приемем необходимото количество за деня.

Какво ни е необходимо? Кана, лед, вода и плодове, зеленчуци и подправки по избор.
Плодовете и зеленчуците се режат на кубчета или резени. Билките леко се стриват между пръстите, за да пуснат аромата си. Поставят се в кана. Прибавят се 4-6 чаши лед. Долива се вода. Прибира се в хладилника за минимум 2 часа или за цялата нощ. И сутринта имате великолепна напитка.

Ето и някои съвети, които ни дават в сайта:
• За да не добавяте нежелани въглехидрати, не пюрирайте, изстисквате, смачквате или разбърквате плодовете. Добре е леко да смачкате билките, за да си пуснат аромата.
• Не режете плодовете и зеленчуците на твърде малки парчета.
• Избягвайте бананите.
• Не се скъпете за количеството.
• Подходящите билки са босилек, лавандула, мента, салвия (градински чай), розмарин, пелин и мащерка.
• Домашно приготвената ароматна вода може да се съхрани в хладилник за няколко дни.
• Преди сервиране може да добавите още лед.
• Ако ви харесва, можете да добавите малко газирана вода преди да сервирате.
• Бъдете креативни! Използвайте цели клонки от билки, за да придадете весел и празничен вид на напитката в каната. Добавете шепа къпини, за да придадете цветен контраст на кана пълна с лимонови резени.

А ето и няколко рецепти (посочените количества са за 1 кана):

• ЛИМОН - 4 лимона, нарязани на кръгчета.
• ЛИМОН – ЛАЙМ – 2 лимона, 2 лайма и 1 портокал нарязани на кръгчета..
• КРАСТАВИЦА И ПЛОД (рецепта за диспенсър за вода) – 1 ябълка на резени плюс 1 средна краставица, 4 до 6 лимона и 1-2 портокала, всички нарязани на кръгчета.
• ЯБЪЛКА С КАНЕЛА – 2 ябълки и 2 круши нарязани на тънки парчета плюс 6 пръчки канела.
• ЯГОДИ С БИЛКИ – 3 или 4 чаши нарязани на парчета ягоди плюс шепа клончета мента или 8-10 листа босилек. Разтъркайте билките между пръстите си, за да пуснат аромата си.

Както и идеи за комбинации:

Къпини, леко намачкани и салвия
Черни боровинки, ягоди и малини
Краставица, лимон и мента
Краставица с нарязана и изчистена от семки чили чушка
Лимон, грейпфрут и мента
Праскови и зърна ванилия
Малини и лимон
Малини и лайм
Диня и розмарин

А и всеки може да прояви своята фантазия и вкус!

Наздраве!

Предложението е на Sue Knorr

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Сря Авг 13, 2014 5:54 am
от gogo
Благодаря Маня :bouquet: - за интересната информация и труда, който си положила за превода.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Чет Авг 14, 2014 10:36 am
от qgodka8
Дами ядките проблем ли е ако са печени по специално за бадемите и кашуто.Или трябва задължително да са сурови

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Чет Авг 14, 2014 11:03 am
от mahona
Ядките се консумират само сурови.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Чет Авг 14, 2014 12:03 pm
от Маня
Прекалено крайно е да се каже "само сурови". А когато ги добавиш в зонови мъфинчета? По-скоро трябва да се каже че е за предпочитане да са сурови, но по изключение може и печени. Крайностите само могат да откажат някого от Зоната. :laugh4:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Чет Авг 14, 2014 12:04 pm
от qgodka8
Ами да ви попитам бяло филе от риба мога ли да ям защото не го видях в таблицата на Бари а той смята че робата е много полезна и другото за салата айсберг мога ли да я ям. Благодаря предварително!

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Чет Авг 14, 2014 12:28 pm
от Маня
Бяло филе от риба или филе от бяла риба - щом е риба е супер. 42 г за 1 БП. Аз лично меря рибата, както и пилето, и всички меса след готвене.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Чет Авг 14, 2014 12:52 pm
от mahona
Извинете за прибързания отговор.Имам още доста да уча за зоната :msmile2: :msmile7:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Чет Авг 14, 2014 2:23 pm
от gogo
qgodka8 написа:Ами да ви попитам бяло филе от риба мога ли да ям защото не го видях в таблицата на Бари а той смята че робата е много полезна и другото за салата айсберг мога ли да я ям. Благодаря предварително!


Де що е сурова риба идва на 1БП=42гр. Само сардината в таблицата е дадена 28 гр, но ми се струва, че е грешка.
За айсберга можеш да ядеш, разбира се. Има я даже и в Таблицата като МАРУЛЯ (айсбергова салата).

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Нед Авг 17, 2014 4:14 am
от Mariela_berry
Здравейте и от мен :) с радост искам да съобщя,че реших да се присъединя към Вас!
Прочетох доста статии, свързани със "Зоната" и самата книга и все пак имам няколко въпроса :hm:
Също така четох и във форума,но ще ми отнеме доста време да прочета всичко,затова реших да си задам въпросчетата с надежда някой да ми отговори :)
1-во От калкулатора за протеиновите блокове изчислих,че имам нужда от 10 протеинови блока на ден, това означава,че към всеки от тях трябва да прибавя по 1БВ +1БМ, т.е.10БП+ 10БВ и 10БМ за целия ден,или се бъркам?!
2-ро Тези таблици с основните блокове ще важат ли също и за храната в Америка (тук съм за около 2месеца) или трябва да използвам таблиците на Бари Сиърс?
3-то Как най-добре могат да бъдат разпределени моите 10 БП за през целия ден,така че да не излизам от "Зоната"
4-то Как мога по етикет-а да си изчисля колко БП,БВ,БМ съдържа нещо от магазина? Понеже четох една статия тук "Шерлок Зонс" и пишеше,че от етикета можеш да си изчислиш кое колко съдържа?
5-то В таблицата с основните блокове има оцветени в червен цвят всички неблагоприятни протеини,въглехидрати и мазнини,това означава,че може да се комбинират в минимално количество,показано в таблицата или изобщо трябва да ги забравим,че съществуват? :)
Много благодаря за вниманието и ще бъда щастлива,ако някой може да ми помогне ;) ;) :pray: :pray: :pray:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Нед Авг 17, 2014 12:32 pm
от tanita68
Mariela_berry написа:Здравейте и от мен :) с радост искам да съобщя,че реших да се присъединя към Вас!
Прочетох доста статии, свързани със "Зоната" и самата книга и все пак имам няколко въпроса :hm:
Също така четох и във форума,но ще ми отнеме доста време да прочета всичко,затова реших да си задам въпросчетата с надежда някой да ми отговори :)
1-во От калкулатора за протеиновите блокове изчислих,че имам нужда от 10 протеинови блока на ден, това означава,че към всеки от тях трябва да прибавя по 1БВ +1БМ, т.е.10БП+ 10БВ и 10БМ за целия ден,или се бъркам?!
2-ро Тези таблици с основните блокове ще важат ли също и за храната в Америка (тук съм за около 2месеца) или трябва да използвам таблиците на Бари Сиърс?
3-то Как най-добре могат да бъдат разпределени моите 10 БП за през целия ден,така че да не излизам от "Зоната"
4-то Как мога по етикет-а да си изчисля колко БП,БВ,БМ съдържа нещо от магазина? Понеже четох една статия тук "Шерлок Зонс" и пишеше,че от етикета можеш да си изчислиш кое колко съдържа?
5-то В таблицата с основните блокове има оцветени в червен цвят всички неблагоприятни протеини,въглехидрати и мазнини,това означава,че може да се комбинират в минимално количество,показано в таблицата или изобщо трябва да ги забравим,че съществуват? :)
Много благодаря за вниманието и ще бъда щастлива,ако някой може да ми помогне ;) ;) :pray: :pray: :pray:

1. По този въпрос правилно си разбрала смисъла на храненето в зоната. За целия ден трябва да имаш 10 БП, 10БВ и 10БМ
2. Тези таблици са същите като в сайта на Сиърс, просто Пипи е измерила всичко, което е дадено в чаши на колко грама се равнява, за да ни бъде по-лесно. :)
3. За разпределението зависи от теб как ще ти бъде удобно, а и дали си свикнала да закусваш сутрин. Много хора, които преди не са закусвали като започнат да се хранят по зоната избират да закусват с 1БПВМ и им е достатъчно. Аз например съм на 12 блока и съм ги разпределила 3-3-2-3-1. Преди бях на 13 заради кърменето, но реших да ги намаля с един блок, защото ми се струва, че са ми много.
4. За изчислението по етикет се ползват формулите
за протеини - (100/съдържанието на протеини в 100гр продукт)х7
за въглехидрати - (100/съдържанието на въглехидрати в 100гр продукт)х9
за мазнини - (100/съдържанието на мазнини в 100гр продукт)х1,5
5. За препоръчване е поне в началните 2-3 месеца да забравиш за съществуването на продуктите в червено и да се придържаш основно към зелените продукти в таблицата. Иначе се препоръчва най-много до 25% от блоковете в едно хранене да са ти в червено.
Надявам се да съм ти помогнала.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Нед Авг 17, 2014 7:43 pm
от qgodka8
Вчера случайно се обърках и вместо 2 блока протеини изядох 3блока и реших че е по добре да хапна и от другите по 3. За напред ако се случи пак така какво ще е най добре да направя. Другото което исках да ви попитам е например имам пъстърва(печена без мазнина във фурната) и телешка кайма(печена на скара пак без мазнина) обаче пъстървата не ми достига на грамаж за 1 блок(например е 20 гр)мога ли да донадя до 42гр с телешкото и да го сметна за 1блок.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Пон Авг 18, 2014 12:11 pm
от gogo
qgodka8 написа:Вчера случайно се обърках и вместо 2 блока протеини изядох 3блока и реших че е по добре да хапна и от другите по 3. За напред ако се случи пак така какво ще е най добре да направя. Другото което исках да ви попитам е например имам пъстърва(печена без мазнина във фурната) и телешка кайма(печена на скара пак без мазнина) обаче пъстървата не ми достига на грамаж за 1 блок(например е 20 гр)мога ли да донадя до 42гр с телешкото и да го сметна за 1блок.

Разбира се, че можеш да комбинираш няколко вида протеини и/или въглехидрати и/или мазнини. Основното е на едно ядене блоковете да са балансирани, демек еднакъв брой.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Пон Авг 18, 2014 12:19 pm
от gogo
Мариела, добре дошла в Зоната. Танита добре е отговорила на въпросите ти. Само искам да добавя по последния въпрос. Храненето в Зоната кара тялото да се пренастрои хормонално, така че основен източник на енергия да му бъдат натрупаните мазнини. За да стане това по-бързо и лесно е необходимо първите, аз бих казал, 3-4 месеца стриктно да се придържаш към зелените храни. При мен поне това даде отлични резултати. Що се отнася до таблицата с хранителните блокове, то има някои тънкости в зависимост от това къде се намираш - в БГ или щатите. Например с киселото мляко. Успех.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Пон Авг 18, 2014 2:07 pm
от Mariela_berry
gogo написа:Мариела, добре дошла в Зоната. Танита добре е отговорила на въпросите ти. Само искам да добавя по последния въпрос. Храненето в Зоната кара тялото да се пренастрои хормонално, така че основен източник на енергия да му бъдат натрупаните мазнини. За да стане това по-бързо и лесно е необходимо първите, аз бих казал, 3-4 месеца стриктно да се придържаш към зелените храни. При мен поне това даде отлични резултати. Що се отнася до таблицата с хранителните блокове, то има някои тънкости в зависимост от това къде се намираш - в БГ или щатите. Например с киселото мляко. Успех.


Много благодаря и на двама ви с Tanita за бързите и изчерпателни отговори. :)
В Америка съм на студентска бригада за 4 месеца,но остават 2,половината мина. Относно това за храните в червено,ще се опитам да не мисля за тях :) Аз имам още един въпрос, за калкулатора и относно това за активността, в моя случай аз работя 7 дни в седмицата по 11 часа,на две места, едното е ресторант за бързо хранене,а другото е градинарство(то е по-тежкото),та въпроса ми е как да си определя активността,за да съм най-точна в определянето на протеиновите блокове? Усилени тренировки 5 дни седмично ли е?
Благодаря от сърце!!!
Хубав ден!