Вкусът е нещо, което се възпитава. Човек се престрашава и опитва неща, които си мисли, че не би хапвал. Може да му хареса, може да не му хареса. Но ако се окаже, че изпуска някоя вкуснотия, просто защото не я е опитал
. Тук често споделят, че не могат без сладко и все търсят какво сладичко да си направят, макар и със стевия. Това е просто защото години на ред не са се лишавали от сладки неща. А и вкусът към сладкото е генетично заложен у нас. Сладкото в древни времена е подсказвало на първите хора, че даден плод е ядлив. И така полека лека сме привикнали към сладкото и сме го заобичали. С появата на индустриалните сладости това се превръща в болест. Я за сладко, я за шоколад (ама ако може да горчи от сладост
), я за сладоледче, я за крем карамелче, я за количка, я за сиропче. Аз също съм обичала (и сега ги обичам) сладки неща. Ох, как бих си хапнала една сочна баклава
Но просто с времето прекарано в зоната установих, че нямам нужда дори от стевията. Достатъчно ми е, че хапвам половин ябълка на ден, или сега 140 г ягоди, или 8 череши, или 10 вишни, или 1 кайсия. И тази сладост ми стига. Не можех да ям подправки, люто... С годините установих, че всичко става много по-вкусно с подправки, а сега след последната книга на Бари съм сигурна, че те са незаменима добавка към Зоната. И експериментирам. Не винаги става вкусно, понякога прекалявам с нещо. Но следващия път знам, че трябва да е 1 щипка, а не 1 лъжица
. Така че всичко е въпрос на нагласа и експериментиране.
Аз също не обичам месо. Преди Зоната сигурно не бях яла повече от 3-4 години месо. Дори пиле. Обичам риба, но не обичам да я приготвям. Е, сега някак се опитвам. И в моята Зона месото не присъства всеки ден. Или ако присъства, е най-много в едно от храненията, защото като сготвя 1 опаковка пилешки бонфиленца, няма как да не ги изям в рамките поне на 4-5 дни. А колбаси не помня откога не съм опитвала - сигурно с години. Разните измислени шунки, кремвирши, салами просто с години не са влизали у нас. Ако е било месо е било или пилешко филе, или телешко и свинско филе.
Така че момичето с много д-та в ника.... смело, Зоната е за всички хранителни философии, както казва Бари - от вегани до палео. Просто източниците на протеин при веганите са едни, при вегетарианците леко се разнообразяват, при всеядните разнообразието е още по-голямо, само тия с палеото не знам как си намират храна, че то кое е останало непроменено и некръстосано от времето на палеолита