Днес купих пресен чернокоп от пазара в Бургас, сега му е сезона
чернокопа е лефер, само че още е младеж
Любимата ми риба
най ми харесва на чорба
няма по вкусна рибена супа от чернокоповата
Сега ще ви запозная със зоновата рибена чорба а'ля Кюпри ( старото име на Приморско е Кюприя )
Готви я майка ми, по нейна си рецепта.
Да започваме да готвим
Ще правим три супи, всяка по три блока протеини.
Трябват ви 8-12 чернокопчета, моите бяха осем, защото бяха по едри. Първо трябва да се изкормят, и да се оставят във вода да се изкиснат за около половин час. Това го правим със всички риби, паламуда и скумрията ги изкисваме поне два часа, по този начин им излиза кръвта и рибата има по свеж и лек вкус
Следващата стъпка е да си премерите вода за три супи и да я сложите да заври, пускате рибата в тенджерата и след като пак заври, изчаквате около 5 минути и я вадите, внимавайте да не я преварите. Вадите рибата и слагате във водата два три тънки кръга лук, и около супена лъжица прясна пиперка червена, нарязани на ситно, сол, 7-8 зърна черен пипер, 2 големи дафинови листа ( имаме си дърво в къщи
) щипка кимион, с.л. гьозум, и 1 к.л.пълна къри. Майка ми има навика да ръси от буркана подправките, и са малко натъкмени
След като се свари зарзавата, застройваме с 6 пъдпъдъчи яйца и три с.л. кисело мляко.
Докато чакаме зеленчука да се сготви, обезкостяваме рибката. Азпретеглих осем блока по 40 гр и ги разделих на три.
Закръглих и сложих по 100 гр риба на супа.
Всяка порция трябва да се балансира с три бл. В и три бл. М
Ма много ми беше вкусно