Страница 1 от 50

Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 3

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 3:04 am
от Pipilota
Изображение

Изображение

Изображение

Зоната - Пътят към здравето!
Храненето в Зоната ще ви помогне да осъзнаете каква мощна сила е храната, когато е в правилните пропорции. Това е един от най-лесните и ефикасни начини за достигане на хормонално равновесие, което означава идеално здраве и стопени излишни мазнини.

За целта Бари Сиърс ни съветва да се научим да гледаме на всяко хранене в Зоната като на строителен обект- представете си че строите къща. Протеиновите блокове са основите, и те определят колко високи могат да бъдат стените от въглехидратни блокове, преди излишният инсулин да ги срути. Мазнинните блокове пък са покривът. Ако успеем да построим такава къща както трябва, т.е да се нахраним правилно, ще се озовем в Зоната.
И така, тази тема е за всички, които искат да споделят своя опит, да попитат или да научат повече за построяването на Зоновата къща :)



Животът в Зоната е нещо повече от хранене. Това е равновесие между хормоналните реакции, които настъпват при всяко наше хранене. Съвършено равновесие-нито прекалено високо,нито прекалено ниско.

1.Ще мислим по-добре,тъй като в Зоната поддържаме стабилни нивата на кръвната си захар.

2.Ще се движим по-добре,защото престоят в Зоната увеличава притока на кислород до мускулните ни клетки.

3.Ще изглеждаме по-добре, тъй като в Зоната изгаряме излишни телесни мазнини по възможно най-бързия начин.

4.Никога няма да огладняваме между храненията,тъй като животът в Зоната означава, че мозъкът ни се захранва постоянно с основното си гориво-кръвната захар

5.Най-голямото преимущество от правилното следване на Зоната е достигането на състояние на свръхздраве.

Ефектът от храненето в Зоната много наподобява този на мощните лекарства, с единствената разлика, че те имат много и вредни странични ефекти, докато при Зоната страничният ефект е само един, и това е загубата на излишни мазнини.
Зоната е създадена с една единствена цел-да се постигне максимален здравословен ефект, докато загубата на тегло е от второстепенно значение, но е неизбежно. Въпреки това, всеки с удоволствие може да се възползва от този така желан „страничен ефект”. Когато влезете в Зоната,ще трябва да се лишите и от чувството на глад. Започнете ли да огладнявате, означава,че излизате от Зоната, което не е за препоръчване. Ако смятате, че няма лесен начин за отслабване - помислете отново, защото това, че сте попаднали в тази тема не е случайно, и може би силното ви желание да се чувствате комфортно в тялото си ви е довело точно на правилното място.


Изображение


Изображение

ИзображениеПриятно Зонуване и отслабване в темата Изображение


Изображение

:zone:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 8:27 am
от GODzillata
Я да направя сефтето на новата тема - мазнината, която се ползва за готвене, брои ли се за БМ или например ако съм си пръжнал 2 белтъка(1БП) и 140 гр. печена чушка (1БВ) с малко зехтинец, трябва да добавя и 3 маслинки (1БМ)? :hm:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 9:02 am
от Маня
GODzillata написа:Я да направя сефтето на новата тема - мазнината, която се ползва за готвене, брои ли се за БМ или например ако съм си пръжнал 2 белтъка(1БП) и 140 гр. печена чушка (1БВ) с малко зехтинец, трябва да добавя и 3 маслинки (1БМ)? :hm:

Ами не трябва, нали едно твое пръскане е 1 БМ :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 10:56 am
от Tony
Manya написа:
GODzillata написа:Я да направя сефтето на новата тема - мазнината, която се ползва за готвене, брои ли се за БМ или например ако съм си пръжнал 2 белтъка(1БП) и 140 гр. печена чушка (1БВ) с малко зехтинец, трябва да добавя и 3 маслинки (1БМ)? :hm:

Ами не трябва, нали едно твое пръскане е 1 БМ :)


И аз не ям маслинки когато слагам зехтин в яденето. ;)

Я да ви попитам пак за нахута - как го мерете като го слагате в храната - суров, т.е. преди варене, или след като го сварите. :think2:

Снощи си правих пак салатка от нахут и зеленчуци като добавка към филето от сьомга, ама бях ужасена да разбера, че 68 гр нахут суров /1 1/2 ВБ/, след накисване и варене става почти 2 пъти по-тежък? :doNotKnow:

Та след като го сварих си оттеглих наново 68 гр и сега имам за обяд още почти толкова от него, та ще го ям с добавени още зеленчуци към пилешката ми пържола. :hm:

Правилно ли съм постъпила, или съм яла по-малко въглехидрати снощи? Как мислите?

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 11:05 am
от Маня
Tony написа:Я да ви попитам пак за нахута - как го мерете като го слагате в храната - суров, т.е. преди варене, или след като го сварите. :think2:
........
Правилно ли съм постъпила, или съм яла по-малко въглехидрати снощи? Как мислите?

В Таблицата е посочено, че суровия и сварения нахут са по 1/4 чаша.
Грамажът варира според степента на изсушаване на нахута и големината на зрънцата му.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 11:43 am
от HippoDel
Отдавна обсъждаме проблема с нахута и лещата, защото не може варен и суров нахут, и варена и сурова леща да са един и същи грамаж. По моите изчисления грамажът в таблицата е верен, само за сварения продукт(нахут и леща). А за най-сигурно, можеш да си го изчислиш по етикет. :hug:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 11:53 am
от Маня
В таблицата на сайта на Бари нахута е включен в състава за сготвените зеленчуци с ниска плътност на въглехидрати (зелени въглехидрати) и е 1/4 ч.ч. за 1 ВБ. А и как ли се хапва несварен нахут? :lol: То и изпечен кърти зъби :laugh1:
Лещата също е предложена в тази група и е 1/3 ч.ч. за 1 БВ. Не ми е известно да се яде в сурово състояние, но знае ли човек :lol:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 11:59 am
от silvy_ba
Hippo написа:Отдавна обсъждаме проблема с нахута и лещата, защото не може варен и суров нахут, и варена и сурова леща да са един и същи грамаж. По моите изчисления грамажът в таблицата е верен, само за сварения продукт(нахут и леща). А за най-сигурно, можеш да си го изчислиш по етикет. :hug:


Амчи според мен то си пише в таблицата...СВАРЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ!!! :th: и аз не мисля,че количеството е еднакво при суров и варен продукт.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 12:00 pm
от silvy_ba
Manya написа:В таблицата на сайта на Бари нахута е включен в състава за сготвените зеленчуци с виско съдържание на въглехидрати и е 1/4 ч.ч. за 1 ВБ. А и как ли се хапва несварен нахут? :lol: То и изпечен кърти зъби :laugh1:
Лещата също е предложена в тази група и е 1/3 ч.ч. за 1 БВ. Не ми е известно да се яде в сурово състояние, но знае ли човек :lol:


:laugh3: зор ще е и със суровата леща

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 12:03 pm
от silvy_ba
Искам да попитам какво е мнението ви за Алоето като добавка за прочистване? Някой употребявал ли е?
Искам да си направя лека детоксикация :doNotKnow:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 12:36 pm
от silvy_ba
Моля ви помагайте за не знам си кой си път !!! :stupid:
Харесах си рецептичката за миш-маш от рецептурника и се заех ентусиазирано да си готвя...
Но видиш ли ти, чета си състава стигам до доматения сос и както на много места в рецептите даденото количество е приблизително едно и също,доста близо и до таблицата и по етикет...Поглеждам етикета....смятам и какво получавам?! Че моят 1ВБ от домати в консерва излиза 305 грама :hm: като навсякъде е дадено приблизително 1/4 ч.ч
Е....няма как да ги побера тези 305гр. в 1/4 ч.ч или дори в половин
Стойностите са за 100гр:
Въглехидрати 2.95г.
Протеини 1.25г.
мазнини 0.35г
Добре ли смятам? Или пак се омотах? :think2:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 12:47 pm
от Italiano
Правилно си го сметнала.
Винаги съм разколебан, когато трябва да се изчислява нещо по етикет, което е "смесен" продукт. Тук в случая имаш вода. Не знам съдържанието на 100 гр. дали е само за "сухата маса", или ...
А в някои етикети има толкова грешки, че ...

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 1:00 pm
от Маня
silvy_ba написа:... :hm: като навсякъде е дадено приблизително 1/4 ч.ч

А къде я видя тая 1/4 ч.ч. доматен нещо си (сос, сок, салца, консерва), щото аз такова не откривам никъде? Защо не си провериш пак табличката, Силви!

Всъщност си права, има един доматен сос в суровите зеленчуци, което е странно, че има бележка към него да се сравни етикета. Не ми е известно как се консервира суров доматен сос. Той при всички случаи минава през термична обработка. По-скоро иди в края на таблицата и виж стойностите за готвените домати. Но и в таблицата на Бари са в суровите зеленчуци (странно :) ). Но там са 2/3 ч.ч.

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 1:38 pm
от silvy_ba
Ами където и да погледна все 1/2ч.ч си е по малко от 305 гр.
Отивам да си взема друг доматен сос,че ако трябва да сготвя 305гр.домати с 200 грама пиперки,сирене и яйца.....ще трябва с кран да ме вдигат след това :lol:

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 2:52 pm
от Слонче
Аз също щях да поискам помощ относно доматите. В горната част на таблицата, при суровите зеленчуци, пише доматен сос /сравни с етикета/* 1/4 ч. При сварените - доматено пюре и доматен сос - 1/2 ч. Това второто ми се вижда по-вярно, защото е отнета водата. Аз имам домашни консерви, нарязани или смлени домати, без да са изварени. Правилно е да ги приемам 1:1 с количеството на суровия домат -240 г, нали така, как мислите?

silvy_ba това вероятно си е разреден доматен сок, 305 г не е толкова много, като поври, ще се изпари и редуцира до 50 г примерно :)

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-3 тема

МнениеПубликувано на: Пет Апр 04, 2014 3:01 pm
от silvy_ba
Слонче написа:
silvy_ba това вероятно си е разреден доматен сок, 305 г не е толкова много, като поври, ще се изпари и редуцира до 50 г примерно :)


Това си бяха нарязани домати в консерва...взех си доматено сосче,изчислих си по етикет и ми се получи страхотно зоново миш-машче :love: позволих си на направя само леки промени....изключих брашното,което замених с 50гр.ябълка за десерт 1/2ВБ и вместо сирене,което ми е трудно да откривам тук,защото местните са супер маслени...си хапнах 40 грама калмарки изчислени отново по етикет 1 1/2 ПБ!!! Беше прекрасно!!! :yess: