Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот HippoDel » Съб Фев 21, 2015 11:03 pm

Добра идея, мерси Тони! :hug:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Зоната
 

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот HippoDel » Чет Мар 05, 2015 10:44 am

Снощи пак си направих шунка, но този път я измерих!
Така... в суров вид пуешки гърди: 895г, след сваряването-766г, след престояване една нощ в хладилника върху салфетка-753г.
Инфото е най-вече за Ити, който се интересуваше каква е промяната в теглото след обработката на месото. :hug:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Italiano » Съб Мар 07, 2015 12:16 am

Ей, луднал съм с тая домашна шунка. :mrgreen:
Това е начинът да се отървем от всички Е-та и гадости.
И в тая връзка поразрових из нета, та стигнах до новото ми "увлечение" - шунковар.
Правиш си домашна шунка без много усилия.
Идеята е, че месото се слага в съд, като по този начин няма пряк досег с водата. Същевременно месото се готви в собствен сос. По този начин шунката остава сочна.
Много яко съм се навил, като в момента се колебая между пластмасов или от неръждаема стомана.
Лошото е, че в БГ го няма, а доставката от Германия излиза поне на половината от стойността на шунковара.
Ама ще си поръчам, де - само да си уредя превоз или да се комбинираме с някой за доставката.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Melkat » Съб Мар 07, 2015 8:00 am

Ити, ти прави ли шунка? Аз правих от свинско месо, но сглупих в една от стъпките, та ароматът малко се промени, но мъжът ми си я хапна с удоволствие. За моя вкус беше малко недоварена ( вероятно парчето месо е добре да е по-тънко)
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани.
Николо Макиавели
Аватар
Melkat
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 230
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 8:41 am
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот gogo » Съб Мар 07, 2015 10:32 am

Ити, ако месото ти не е домашно(твое) няма как да си сигурен, че пак няма разни гадости.
Що се отнася до доставката виж има фирми, които доставят пратки от Германия на поносими цени. Ти купуваш стоката и я пращаш на техен адрес в Германия, а те ти я превозват до БГ.
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Italiano » Нед Мар 08, 2015 2:44 am

Трябва да го видя това с тези доставки от Германия.

Рецептата за онази шунка, дето слагаш, мериш, вадиш, отливаш, солиш, пак слагаш, пък чакаш 3 дни и после увиваш и вариш, ми се струва прекалено ангажираща, а крайният вариант пак е варено месо, което е сухо. И всъщност има хора, които са правили шунка с тази рецепта, а после - с шунковара и казват, че разликата голяма.

Относно месото - да, наистина няма гаранция какво е, ако не е домашно (а то и в домашното може да има някакви гадости), но няма гаранция и какво е месото, което се използва при купешките шунки. Дори е по-вероятно то да е от оня замразен внос с печат от 1986 година. Или пък от изрезки и колбаси с изтекъл срок на годност.
Та от тази гледна точка нямам притеснения. Важното е, че ония Е-та не би трябвало да ги има.
А че и суровото месо се обработва, е ясно. Гледахте ли онзи клип, който се завъртя по Фейсбук - едни пълнят цели заколени и изчистени пилета с едни маркучи с игли, а пилетата се издуват и стават големи. Боцкат ги в бутчетата и гърдите, т.е. навсякъде. Не може да се разбере дали е само вода, но на мен ми се струва, че е някакъв разтвор.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Suzi » Сря Мар 11, 2015 3:07 pm

Italiano написа:Лошото е, че в БГ го няма, а доставката от Германия излиза поне на половината от стойността на шунковара. Ама ще си поръчам, де - само да си уредя превоз или да се комбинираме с някой за доставката.


Italiano, след около две седмици ще пътуваме към БГ. Ако искаш прати ми размери на кашончето на шунковара, който искаш да си поръчаш, за да ти кажа дали имаме място да го вземем. Няма никакъв проблем да го доставят на нашия адрес, ще го докараме до София и ще ти го изпратим до Благоевград.
Когато си в дупка, спри да копаеш!

Изображение
Аватар
Suzi
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 179
Регистриран на: Вто Дек 31, 2013 1:32 am
България/Германия
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Italiano » Сря Мар 11, 2015 5:01 pm

Туууу, снощи го поръчах шунковара. Седяхме по нощите да се мъчим с този немски.
Яд ме е.

Благодаря ти за отзивчивостта!
:hug:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Suzi » Сря Мар 11, 2015 5:42 pm

Ех, жалко, разминали сме се за малко :(
Когато си в дупка, спри да копаеш!

Изображение
Аватар
Suzi
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 179
Регистриран на: Вто Дек 31, 2013 1:32 am
България/Германия
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот GODzillata » Пон Апр 13, 2015 4:59 pm

Italiano написа:Туууу, снощи го поръчах шунковара.


К'ви пари излиза с доставката? :th:

Нещо такова ще върши ли работа? :hm:

Поръчах го, излезе ми 20 паунда.
When the going gets tough - the tough gets going
Аватар
GODzillata
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 817
Регистриран на: Сря Мар 19, 2014 4:39 pm
In da Zoun ;)

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот GODzillata » Сря Апр 15, 2015 6:45 am

GODzillata написа:
Italiano написа:Туууу, снощи го поръчах шунковара.


К'ви пари излиза с доставката? :th:

Нещо такова ще върши ли работа? :hm:

Поръчах го, излезе ми 20 паунда
.
When the going gets tough - the tough gets going
Аватар
GODzillata
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 817
Регистриран на: Сря Мар 19, 2014 4:39 pm
In da Zoun ;)

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Italiano » Сря Апр 15, 2015 10:52 am

Моето е точно ето такова. Само с много леки разлики в дизайна на "капачката". Ама наистина много леки.
Снощи го заредих и довечера ще го готвя.
Доставката ми излезе общо 13,40 лв., защото се получи разминаване още при поръчката от Амазон.де
Изпратиха ми като отделни поръчки шунковара и термометъра. Таксуваха си ме като 1 доставка, но в различни дни ги пуснаха. И така в различни дни бяха получени в склада в Германия и пуснати към България.
Писах им на тия от сайта за доставки, поне да изчакат и двете доставки в БГ и тогава да ми ги пуснат по Еконт. И уж ми обещаха, че ще го направят, но ги пуснаха като отделни доставки и така ми излезе 2 пъти по 6,70 доставката.
Иначе щеше да излезе 10 лв.
А пък ако Амазон ги бяха пуснали заедно, щеше да ми излезе към 7 лв.
Но пак е добре, щото при доставка директно от Амазон почвах с минимум 22,50 лв.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот sidtus » Нед Апр 19, 2015 9:24 am

Здравейте, зонуващи!

Искам да споделя едно наблюдение по отношение на приготвянето на гхи от масло Верея. Преди ставаше като крем и не променяше консистенцията си. Последните два пъти ден след като съм го приготвила една малка част от него се разтапя и стои като олио вътре в буркана? :(

Дали мслото е качествено? Убедена съм, че преди не се е "втечнявало" :th:

Поздрави :hug:
Аватар
sidtus
 
Мнения: 25
Регистриран на: Пет Апр 18, 2014 2:14 pm
София

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот GODzillata » Пет Апр 24, 2015 5:57 am

Итииии, направи ли шунка с шунковара? :th:
When the going gets tough - the tough gets going
Аватар
GODzillata
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 817
Регистриран на: Сря Мар 19, 2014 4:39 pm
In da Zoun ;)

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Маня » Пет Апр 24, 2015 7:29 am

sidtus написа:Здравейте, зонуващи!

Искам да споделя едно наблюдение по отношение на приготвянето на гхи от масло Верея. Преди ставаше като крем и не променяше консистенцията си. Последните два пъти ден след като съм го приготвила една малка част от него се разтапя и стои като олио вътре в буркана? :(

Дали мслото е качествено? Убедена съм, че преди не се е "втечнявало" :th:

Поздрави :hug:


Никога не съм пробвала да правя гхи от "промишлени" масла, т.е. масла произовство на млекокомбинати, какъвто е Верея. Гхи става качествено от масла, произвеждани в мандра (и не от всички разбира се) или от домашно бито масло. Последното, което правих беше преди време от масло на "Мероне", но вече опаковано за Лидл. И останах разочарована от качеството му. Все още се мота един буркан в хладилника. Ползвам го много рядко, тъй като определено предпочитам зехтина и ядките.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Italiano » Пет Апр 24, 2015 11:47 am

GODzillata написа:Итииии, направи ли шунка с шунковара? :th:

Тъкмо похапвам поредната.
При теб как са нещата?
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта