Сега когато го извадих е мекичко и го оставих извън хладилника!Ще го покрия с кърпа както ми каза! С това ГХИ овкусих салатката която мъжа ми яде много му хареса
www.vzonata.com Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
А колко е гот с печена филийка и сиренце... ама след 1 година ще е при мен. Засега си го добавям в мъфините или ако нещо трябва да се позадуши в тиган. Става и за подмазване на тигана, когато се правят палачинки. Но аз в такива случаи също го добавям в тестото. От преди Зоната още...
marianapanova написа:Хм интересно на мен ми стой като цвят на бира и е течно не като захаросан мед
Процесът на "втвърдяване" трае няколко часа, не става веднага. Не трябва да му слагаш капак, не трябва да го прибираш в хладилник.
Маня, е те това трябваше да го напишеш 3 дни по-рано Нищо де...то моето ГХИ остана 5-6 часа на стайна Т леко покрито, но не беше се стегнало съвсем добре когато го прибрах в хладилника. След това се беше втвърдило добре и май си е ОК...правих мъфини с него и си е вкусно.
Май пак ще трябва да се повторя, ЧЕТЕТЕ!!! . Четене му е майката, мама му стара! Процесът на правене е описан в началото на темата стъпка по стъпка. Че и с картинки
Маня, съжалявам, че си се ядосала заради моето писание. Четох подробно и двата поста в началото, но еуфорията, че ми се получи от пъривя път явно ме е отнесла и не съм обърнала подобаващо внимание на последващите действия.
Боже, не съм се ядосала. Вие на себе си трябва да се ядосвате. Аз само напоних една максима - ЧЕТЕТЕ!!! "То сляпото окато прави!" И не само форума, препрочитайте сайта, препрочитайте Бари. Сър Гази също има един супер лаф - RTFB!
Ако искате да намажете филията на детето си с прясно домашно масло или да изненадате гостите си, това може да стане много лесно, дори да нямате достъп до домашни млечни продукти. За зонуващите не е препоръчително да го ползват поне през първите няколко месеца от престоя си в Зоната.
кутийка животинска сметана 30% - 200 или 250 ml 1/4 ч.ч. топла вода (ако сметаната е течна вода не се слага)
Изсипвате сметаната и водата в кухненския робот с приставката за разбиване на кремове. Пускате робота на максимална скорост и изчаквате докато почне да забавя скоростта си сам (10-15 минути). Маслото се отделя от млякото и водата. Течността, т.нар. butter milk може да използвате да замесите вкуснотии за близките си с обезмаслено мляко. Пречеждате през марля/чорапче и обирате маслото.
Пробвах и с едно изостанало маскарпоне от времето преди зоната с поизтекъл срок на годност и маслото стана великолепно. Но го подарих на приятелка.
От кутийка от 200 ml сметана 30% излязоха 73 г масло
Допускам, че по подобен начин може да се направи масло и от каймак на домашно прясно мляко. Онези дето си имат кравичка, овчица, биволица, козица, ако при варенето на млякото си заделят каймака, с тази процедура биха могли да го превърнат в качествено домашно масло. Което пък да се преработи на ГХИ, за онези, които го предпочитат.
Последна промяна Маня на Пон Май 05, 2014 6:33 pm, променена общо 3 пъти
В момента правя ГХИ. Най-после се наканих да си направя. Маслото ми престоя един месец в хладилника... Правейки го искам да попитам 2 неща. 1. Пяната, която се отделя при варенето изхвърля ли се или може да се използва за нещо? 2. След като е готово и изстинало, трябва ли да се съхранява на тъмно? Върти ми се нещо в главата, че заради някакви витамини в него трябва да се съхранява на тъмно, ама не помня точно какво беше. Има ли такова нещо или се бъркам.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание."
А! Докато се усетя и то станало прозрачно. Май всъщност бързо стана, 1 кг. го сложих без да го режа на парченца и след 40 мин. вече е прозрачно. Сега ще го прецедя и ще го остава да изстива. Ухае прекрасно! Ммммммм...
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание."
Хипо, като го прецедиш, го остави отворено докато не се "втвърди" - да стане като захаросан мед. Можеш да го покриеш само с кърпа или кухненска хартия, за да не се праши, но те ще поемат и остатъчната влага. Пяната можеш да я ползваш за готвене, когато добавяш масло. Може да седи и навън и в хладилник. Когато правя такова количество обикновено го разпределям в 2-3 буркана. Този, който ползвам си седи навън. А другите в хладилника. За тъмното - нямам спомен и аз. Но не мисля, че се отнася за това масло.
Хипо, и при мен имаше доста пяна сякаш. От 500 гр масло напълних едно бурканче с вместимост 330 мл, ама ми и остана мъничко - може би около 30-40 мл, което сложих отделно. Аз пък "умно" изхвърлих пяната.
Обаче ГХИ-то е голяма работа - сутринта правих за първи път от година сигурно на децата мекички и сложих малко от него в олиото от гроздови семки, в което ги пържих и как се размириса... Щом ометоха сами едно тесто от 200 мл вода и 330 гр брашно за закуска и обяд, значи страшно са ги харесали.