Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот HippoDel » Пон Фев 16, 2015 12:21 am

Пипи, в линка с рецептата има снимки на всички стъпки.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Зоната
 

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот HippoDel » Пон Фев 16, 2015 2:28 pm

Ето и резултатът: :ok:

Изображение

Много вкусна! :bigsm28: Само напомням, че моята е от пуешко филе.
Последна промяна HippoDel на Пон Фев 16, 2015 2:39 pm, променена общо 1 път
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Маня » Пон Фев 16, 2015 2:34 pm

Изглежда супер. :msmile5: А че няма да е трайна - няма да е. Първо, защото е вкусна и второ, защото е варено месо. Който реши да си прави по-големи количества да се съобрази с това колко време му издържа варено месо в хладилника. Трайността ще е като на всеки мек колбас, но без вредни консерванти.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот roksi » Пон Фев 16, 2015 4:55 pm

Еееееее, браво,голям майстор си! :cooking1: какво количество месо сложи ?Мисля си да ли да не опитам.....и аз..,изглежда много апетитна,скоро направих телешко мариновано- сушено и то стана много добре,само ,че вече е към края.
Аватар
roksi
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 125
Регистриран на: Сря Фев 06, 2013 8:48 pm

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот HippoDel » Пон Фев 16, 2015 5:49 pm

Моето беше 900г, но то може колкото си искаш.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот roksi » Пон Фев 16, 2015 6:06 pm

Благодар ти!
Аватар
roksi
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 125
Регистриран на: Сря Фев 06, 2013 8:48 pm

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот jivas » Вто Фев 17, 2015 12:04 am

Някъде четох за трайноста, че е 10 дни в хладилник.
Аватар
jivas
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 108
Регистриран на: Съб Яну 10, 2015 1:06 am
Бургас
Мъж

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот HippoDel » Вто Фев 17, 2015 11:25 am

Най-вероярно е толкова, защото вареното месо издържа, горе-долу седмица, а шунката е кисната в сол и би трябвало това малко да и удължи трайността. :)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Italiano » Вто Фев 17, 2015 5:47 pm

Хипо, какво е съотношението в теглото на месото в началото и в готово състояние?
Любопитно ми е да видя един блок колко излиза. Все пак месото се кисне доста във вода и би трябвало да е по-тежко накрая ...
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот HippoDel » Вто Фев 17, 2015 9:45 pm

Ити, не съм се сетила да го премеря, загубила съм тренинг. :laugh1: Аз си го смятам по 28г за блок.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Маня » Вто Фев 17, 2015 11:02 pm

HippoDel написа:Ити, не съм се сетила да го премеря, загубила съм тренинг. :laugh1: Аз си го смятам по 28г за блок.

Хипче, ти си добра с математиката. Ако знаеш колко е било месото преди обработката, претеглиш онова, което е останало и извадиш изядените блокове - горе-долу ще е ясно колко му се е увеличило теглото. Но докато "съхне" в хладилника отново ще си намали теглото (ако му остане време да съхне от домашните любимци :laugh1: )
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот HippoDel » Вто Фев 17, 2015 11:23 pm

Маня,
Помислих си за този вариант, но не съм яла само аз от шунката, а другите, като ядат не теглят с кантарче. :notagree:
Като правя следващия път, ще я претегля. :yess:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот HippoDel » Сря Фев 18, 2015 7:04 pm

Само мога да каза, че със сигурност не е по-тежка от теглото си в суров вид или е същото тегло, или е по-лека. Но с колко не знам, следващият път ще я премеря.
При кисненето, тя поема сол, не течност. А когато се вари, шунката се увива стегнато в тензух и всъщност след варенето месото е доста сухо, много по-сухо, отколкото в суров вид.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Tonkata » Сря Фев 18, 2015 10:30 pm

Хипо,
страхотно изглежда ! Яжте си я с удоволствие и мярка ! ;)
Внимавай какво си пожелаваш !
Аватар
Tonkata
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 403
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 3:53 pm
София
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот HippoDel » Съб Фев 21, 2015 9:24 pm

Днес шунката взе да лепне, значи издържа само 5-6 дни. :(
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Как да си приготвим домашно ГХИ, мляко, колбаси и т.н.

Мнениеот Tonkata » Съб Фев 21, 2015 10:58 pm

HippoDel написа:Днес шунката взе да лепне, значи издържа само 5-6 дни. :(

Хипо,
това е срокът и по БДС за малотрайни колбаси, естествено когато няма други консерванти освен сол и варене.
Ако ти е останало по-голяо количесто, за да си спокойна че няма да има странични ефекти :obscene-tolietpush: си я запичай преди да я ядете. ;)
Внимавай какво си пожелаваш !
Аватар
Tonkata
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 403
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 3:53 pm
София
Жена

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта