Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Стеф » Пон Май 16, 2016 8:30 pm

Зонов овчарски пай - 12 блока

420 гр. кайма - 10 БП
480 гр. картофи - 12 БВ
56 гр. кашкавал - 2 БМ+2 БМ
10 бл. мазнина - по избор

Каймата се запържва с 10 бл. мазнина с малко лук, чушка и 1 с. л. вино /лука, чушката и виното не ги броя/. Картофите се правят на пюре с пасатор, като се използва водата от варенето. Слагате сол на вкус. В тавичка с незалепващо покритие или върху хартия за печене се изсипва каймата, покрива се с картофеното пюре и отгоре се разпределя настъргания кашкавал. Пече се до запичане на кашкавала.

Изображение
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 661
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 2:03 pm
Горна Оряховица

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Сря Май 18, 2016 8:26 pm

Палачинки

2 БПВМ

Изображение

1 БП - 56 г извара/котижд сирене/рикота също върши работа - то всичкото това си е извара ама наречено с чужди имена (котиджа е добре да се пасира)
1 БП - 2 белтъка
2 БВ - 40 г нахутено брашно
2 БМ - 2/3 ч.л. зехтин/сусамово олио/гхи
ципка сол, водичка около 1/3 чаша - или колкото трябва за гъстота за палачинка

Всичко се смесва. Загрява се тиган с незалепващо покритие. Сместа се разделя на 2 равни части за 2 хубави палачинки. Пекат се от двете страни. Обръщането не става като при другите със замах, иска шпатулка.
Всяка палачинка е балансирана по 1 БПВМ и може да се хапне чистичка за следобедна закуска. А може да се поднесе с 2 БП млечен протеин /изварка, сиренце, рикотка, котидж/ 2 БВ ягодки, боровинки, медец и 2 БМ ядчици или сусамов тахан
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Пон Май 23, 2016 9:43 pm

"Шоколадова" палачинка

1 БПВМ

1/2 БП - 28 г извара/рикота/котидж сирене
1/2 БП - 1 белтък
1/2 БВ - 1 с.л. какао
1/2 БВ - 10 г брашно от нахут
1 БМ - 1/3 ч.л. зехтин
щипка сол
Всичко се пасира и се пече на палачинка в тиган с незалепващо покритие. Обръща се с шпатула.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Пон Май 23, 2016 9:45 pm

Тортичка

8 БПВМ

Изображение

2 БПВМ - бяла палачинка - 2 броя (с добавена ч.л. канела)
2 БПВМ - шоколадова палачинка - 2 броя (+ ч.л. джинджифил)
Рецептите за палачинките ще намерите в предишните два поста.

крем - 4 БПВМ

4 БП - 240 г цедено нискомаслено кисело мляко (може да се замени с фина извара)
3 БВ - 3 с.л. сок от агаве
1 БВ - 140 г пасирани ягоди (може и друг плод по избор)
4 БМ - 2 с.л. сусамов тахан
ванилия

Изображение

Всички съставки за крема се смесват. Кремът се разделя на 4 части като едната част трябва да е малко повечко от другите. Редуват се палачинка-крем-палачинка. Накрая се оформя с последния крем като тортичка.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Чет Юни 09, 2016 7:47 am

Сладкиш с кайсии

3 БПВМ

Изображение

1/2 БП - 1 белтък или 1 БП - 2 белтъка
2 1/2 БП - 140 г извара или 2 БП - 112 г извара
1 БВ - 14 г брашно (ечемик, овес, нахут - каквото изберете) или 2 БВ - 28 г брашно от изброените
2 БВ - 6 кайсии или 1 БВ - 3 кайсии
3 БМ - 9 бадема едро смлени
стевия, ванилия (може да се добави канела, джинджифил, карамфил по желание), бакпулвер

Белтъкът се разбива на сняг със стевията и щипка сол. Добавя се изварата и брашното. Върху тефлонова подложка в тава се оформя кръг от сместа, върху който се нареждат плътно в кръг нарязаните на четвъртинки или осминки кайсии, като се започва от средата и с притискане кремообразната маса леко се изтънява.

Пече се на 180 г с вентилатор 20-25 минути. 2-3 минути преди изваждане от фурната кайсиите се намазват с четка с разтворени във ч.л. вода 4-5 капки агаве и се поръсва с едро смлените бадеми. Допича се.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Съб Юни 11, 2016 2:13 pm

Сладкиш с вишнап

3 БПВМ

Изображение

1 БП - 2 белтъка
2 БП - 112 г извара
3 БВ - 30 вишнапа
2 БМ - 6 бадема
1 БМ - 3 какаови зърна

Смилам фино бадемите и какаовите зърна. Разбивам белтъците на снях с щипка сол и стевия. Добавям изварата и смлените ядки. Добавям ванилия и канела. Оформям върху силиконова подложка кръгче и покривам с почистените от костилки и разполовени плодчета. Пека 20 минути на 180 градуса с вентилатор.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Сря Юни 15, 2016 9:45 pm

Парфе

8 БПВМ

Изображение

Основа:

Смес за две палачинки - 2БПВМ

1 БП - 2 белтъка
1 БП - 56 г извара
2 БВ - 24 г ечемичено брашно
2 БМ - 2/3 ч.л. зехтин
щипка сол, щипка бакпулвер
Изпечено наведнъж в тавичка или форма за торта във фурната.

За сочната част:

1/2 кофичка кисело мляко 0.1 %-1БПВ
180 гр. цедено кисело мляко 0.1% - 3БП
24 бр. череши (пасирани) - 3БВ
6 кайсии – 2 БВ
2 бр. желатин - 2БП
18 бр. бадеми (смлени) - 6БМ
ванилия, стевия и листа от мента (на вкус)

Плодовете се пасират и към тях се добавя обработеното по описание 1 пакетче желатин. Изливат се върху изстиналата подложка. Престоява в хладилника минимум 30 минути да се стегне.

Същата процедура се осъществява с млякото, овкусено със стевия, щипка сол и листата от мента. Излива се върху стегналия плод. И отново в хладилника - докато имате търпение да се стегне. Но минимум 2 часа.

Може да се изпълни с различни плодове. Може и без подложка, като нейното съдържание като блокове се добави под формата на мляко (извара,рикота), плодове и ядки.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Italiano » Вто Юни 21, 2016 9:19 am

Страхотно е! :yess:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Пон Юли 04, 2016 8:28 pm

КИСЕЛА СУПА

2 БПВМ

Разхлаждаща в жегата. Вместо традиционен таратор.

1 връзка лобуда
1 връзка киселец
1 връзка лапад
Зелефоците не ги броя

2 БПВ - кофичка кисело мляко 0,1%/ или 2% (тогава не добавяте зехтин)
2 БМ - 20 пръски зехтин

Нарязвам зелефоците. Кипвам 3 чаши вода с малко сол и изсипвам зелефоците. Варя до повторно кипване (5-10 минути) . Добавям черен пипер и чили. Като се охлади, прибирам в хладилника.
Добре разбърквам кофичката добре изстудено кисело мляко, добавям към нея 1/3 от зелената супа. Смачквам 2 скилидки чесън. Пръсвам зехтина и хапвам киселка студена супа.

За допълване до 3 БПВМ - 1 мъфинче от 1 БПВМ - солено или десертно.

Изображение
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Вто Юли 05, 2016 9:48 pm

Странно племе сме ние, българите. Не можем без хляб. И колкото и да ни обяснява Бари, че е добре да се въздържаме от зърнени храни, все търсим разни "протеинови" хлябове, бонуси, тонуси, вити, мити... Е, за онези, които толкова не могат без "хляб" още една рецепта - за:

БЪРЗ ЕЧЕМИЧЕН ХЛЯБ

под формата на мъфин

за 6 БВ

80 г пълнозърнесто ечемичено брашно
1/2 ч.л. хималайска сол
1 ч.л. с връх бакпулвер
1/2 чаша вода

Всичко се разбърква. Разпределя се във форма за мъфини със 6 гнезда и се пече на 180 г с вентилатор 20-25 минути.

Като ще е гарга, поне да е рошава - от зърно, препоръчано от Бари.

Изображение

Всъщност аз си опекох само 3. Достатъчни са ми за седмицата като добавка за намаляване обема на обемните летни салати. Отнема 30 минути подготовка и печене (за разлика от емечичения хляб с квас), но вкуса е прекрасен. И не ми се налага голямото хлебче да го подарявам.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Пет Юли 08, 2016 7:02 pm

Спомних си, че едно време една от лелите ми ядеше крушите със сол и това ме накара да експериментирам. Резултатът за мен е много интересен като вкус.

СЛАДКО И СОЛЕНО
Крушов "сладкиш" с катък


6 БПВМ

2 БП - 1 яйце + 2 белтъка
3 БП - 150 г катък (рецептата ще намерите дневника ми)
1 ЛП - 50 г цедено кисело мляко
3 БВ - 50 г нахутено брашно
3 БВ - 300 г круши
6 МБ - 2 ч.л. зехтин
бакпулвер, канела, джинджифил

Изображение

Белтъците разбивам на твръд сняг, към който постепенно добавям жълтъка, катъка, млякото, зехтина. Добавям бакпулвера. Изсипвам в тавичка с незалепващо покритие. Почистените и нарязани на четвъртинки крушки нареждам отгоре и поръсвам с канела и джинджифил на прах.
Пека 20-25 минути на 180 градуса с вентилатор
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Пет Юли 08, 2016 7:07 pm

СПАГЕТИ ОТ ТИКВИЧКИ С КАТЪК

2 БВ 480 г тиквички обелени на жулиени като спагети
1 БВ 250 г чери домати
3 БМ - зехтин
3 БП - 150 г катък

подправи: сол, черен пипер, чили, босилек

Тиквичките се настъргват в тавичка, върху тях се нареждат разрязаните на половинки чери добати. Леко се посолявт. Запичат се за 20 минути на фурна.

Порцията става голяма и може да се раздели на 2 по 1 1/2 БВ и за десерт да се добави 1 1/2 БВ плод - аз си хапнах три дребни круши.

Изображение

Резепта за катъка:
5 БП - 280 г извара
5 БП - 175 г нискомаслено сирене Маджаров
2 БП - 100 г цедено кисело мляко Маджаров 0,1 %
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Съб Юли 09, 2016 1:21 pm

СЛАДКИШ С ПРАСКОВИ

6 БПВМ

2 БП - 12 пътпъдъчи яйца
4 БП - 200 г цедено нискомаслено Маджаров 0,1%
3 БВ - 50 г брашно от нахут
3 БВ - 3 обелени и нарязани праскови
3 БМ - 1 ч.л. гхи
3 БМ - 3 ч.л. филирани бадеми
1 с.л. бакпулвер
ванилия, канела, стевия - на вкус, щипка сол

Изображение

Яйцата и киселото мляко се разбъркват до хомогенен крем с миксер. добавя се стевията и щипката сол, подправките. Добавя се и лъжицката гхи.
Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя към кремообразния проетин.
Сместа се изсипва в тавичка с незалепващо покритие и върху нея се нареждат прасковите. Поръсва се с филираните бадеми.
Пече се на 180 г с вентилатор - 20-25 минути.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Нед Юли 10, 2016 4:18 pm

Още една измишльотина с праскови за следобедна или късновечерна закуска

ПЕЧЕНА ПРАСКОВА
1 БПВМ

Изображение

1 БП - 56 г котидж сирене/моцарела или 28 г нискомаслено сирене
1 БВ - 1 праскова
1 БМ - 1 ч.л. филирани бадеми
по 1 щипка канела, карамфил, джинджифил, куркума

Подправките се разбъркват с протеиновия продукт. Прасковата се разделя на две и се маха костилката. Сместа се разпределя в двете половинки. Поръсват се с филираните бадеми. Запича се за 15-20 минути на 180 градуса.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот greenzone » Сря Юли 13, 2016 8:10 am

Печената дюля също е чудесен десерт. Само трябва да обезкостиш, да поръсиш със кафява захар и да запечеш на фурна. Накрая добавяш сметана и поръсваш със стафиди.
Аватар
greenzone
 
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Май 31, 2016 4:27 pm
Тулово
Мъж

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Сря Юли 13, 2016 12:15 pm

greenzone написа:Печената дюля също е чудесен десерт. Само трябва да обезкостиш, да поръсиш със кафява захар и да запечеш на фурна. Накрая добавяш сметана и поръсваш със стафиди.


Да, но така не става за Зоната - захар и сметана не се препоръчват в Зоната.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта