Re: Таблица и количества за блок на различни продукти
Публикувано на: Пет Апр 08, 2016 10:47 am
Най-често върху етикетите е дадено съдържанието на основните хранителни вещества - протеини, въглехидрати и мазнини в 100 грама от продукта. Затова и формулите помагат да се изчисли съдържанието им за 1 блок, като се знае, че 1 блок протеинов продукт трябва да съдържа 7 грама протеин (грамажът на продукта е друго нещо), 1 блок въглехидрат трябва да съдържа 9 грама въглехидрат и 1 блок мазнина трябва да съдъра 1,5 грама мазнина.
Да разглеждаме случая със замразената царевица
1 БП = 100 : 6.7 х 7 ~ равно 105 грама (от продукта)
1 БВ = 100 : 17 х 9 ~ равно 53 грама (от продукта)
1 БМ = 100 : 0,4 х 1,5 ~375 грама (от продукта)
От така получените стойности се избира най-малката, която определя продукта съответно като въглехидрат. 1 блок от него е раден на 53 грама.
Когато за някой продукт има близки стойности да речем за протеини и въглехидрати след изчисленията (както е при млеката) тогава продукта се води смесен и се взема средна стойност за 1 БПВ, напр. за кисело мляко се получава за протеин - 214 грама, за въглехидрат 202 грама. И всъщност си хапваш 200 грама за 1 БПВ, ако е нискомаслено като си добавяш 1 блок мазнина (да речем 3 бадема), ако е 2% си го хапваш без добавка на мазнина пак около 200 грама.
При въглехидратите има една тънкост - зависи как са дадени на етикета. Понякога влакнините/фибрите са извадени отделно, а понякога са посочени с "от които". При втория вариант тяхната стойност трябва да се извади от общото количество въглехидрати и тогава да се направи изчислението по формулата.
И да спомена - овесените ядки не са препоръчителни за Зоната (с известна резерва за онези, които се водят пълнозърнести, до изчерпване на закупено количество). Добре е да се ползва или цяло овесено зърно или овесен булгур.
Да разглеждаме случая със замразената царевица
1 БП = 100 : 6.7 х 7 ~ равно 105 грама (от продукта)
1 БВ = 100 : 17 х 9 ~ равно 53 грама (от продукта)
1 БМ = 100 : 0,4 х 1,5 ~375 грама (от продукта)
От така получените стойности се избира най-малката, която определя продукта съответно като въглехидрат. 1 блок от него е раден на 53 грама.
Когато за някой продукт има близки стойности да речем за протеини и въглехидрати след изчисленията (както е при млеката) тогава продукта се води смесен и се взема средна стойност за 1 БПВ, напр. за кисело мляко се получава за протеин - 214 грама, за въглехидрат 202 грама. И всъщност си хапваш 200 грама за 1 БПВ, ако е нискомаслено като си добавяш 1 блок мазнина (да речем 3 бадема), ако е 2% си го хапваш без добавка на мазнина пак около 200 грама.
При въглехидратите има една тънкост - зависи как са дадени на етикета. Понякога влакнините/фибрите са извадени отделно, а понякога са посочени с "от които". При втория вариант тяхната стойност трябва да се извади от общото количество въглехидрати и тогава да се направи изчислението по формулата.
И да спомена - овесените ядки не са препоръчителни за Зоната (с известна резерва за онези, които се водят пълнозърнести, до изчерпване на закупено количество). Добре е да се ползва или цяло овесено зърно или овесен булгур.