gogo написа:Пламче, побутвам си въпроса, ако можеш да вземеш отношение
Гого, оказа се, че този протеин от грах се оказа доста интересен
и иновативен продукт
. Извличат го от специален сорт грах с високо съдържание на протеин." Производителите използват зелен или жълт грах, сушен и разцепен на две. Зеленчука се смила и се извлича концентрат от него. По-голямата част от въглехидратите се премахват чрез специална екстракция и процес на пречистване, резултатът от който е почти чист протеин. Граховият протеин е с по- високо съдържание на аргинин от суроватъчния, казеина, яйчния и соевия протеин. Освен това съдържа повече глутамин от суроватъчния и яйчния протеин, и е по-богат на ВСАА от соевия, като стойността се сравнява с тази на суроватъчния, казеина и яйчния протеин."-цитирано от
http://fhl.bg/news/article/794 Наистина по самата си същност растителните протеини имат ниска биологична стойност, но когато става дума за ГРАХОВ ИЗОЛАТ, ситуацията леко се променя. От концентрирана форма на протеин от около
6% в пресния грах,достигат до около
90% в граховия протеин изолат на прах. Грахът е беден на незаменимата аминокиселина метионин, но под формата на протеин на прах продукта има почти толкова метионин, колкото соевия протеин, също ефективен за изграждане на мускули.
Излишно е да казвам, че въглехидратното съдържание е сведено до минимум като това е извлек на протеин от зрънцето....
Та изчетах и някои чужди сайтове, където ползването на грах е доста нашумяло. Има няколко добри страни, с които тази култура се оказва полезна за почвата
помага й да се възстанови, евтин е и освен това е лесно обновяем (не много добър превод на easily renewable)
Има още какво да кажем, но нека да не прекалявам, а и много ми интересно какво би казал Бари по въпроса, дали ще направи още една книга:" Грахова Зона"