Днес готвих зеленчуци с миди и калмари
) ето рецептата:
ЗЕЛЕНЧУЦИ С МОРСКИ ДАРОВЕ
ТРИ ПОРЦИИ, ВСЯКА Е 2 ВЪГЛЕХИДРАТА И 3 ПРОТЕИНА, ЗА БАЛАНС КЪМ ВСЯКА ПОРЦИЯ ВИ ТРЯБВАТ 1 ВЪГЛЕХИДРАТ И 3 МАЗНИНИ
ВЧЕРА ОТ ПАЗАРА В БУРГАС СИ КУПИХ ПРЕСНИ МИДИ, МАЛКО ДРЕБНИЧКИ , НО МНОГО ВКУСНИ
) И ЕТО КАКВО СИ СГОТВИХМЕ :
МИДИ ЯДКА 240 ГР. 6П
КАЛМАРИ 240 ГР. 3П
АКО НЯМАТЕ КАЛМАРИ УВЕЛИЧЕТЕ МИДИТЕ С 120 ГР.
ЛУК СТАР 65 ГР. 1/2В
ПРЯСНА ИЛИ ЗАМРАЗЕНА КАПИЯ 60 ГР 1/4В
МОРКОВ 60 ГР. 3/4В
ЗЕЛЕН ФАСУЛ 90 ГР. 1/2В
ГРАХ 40 ГР . 1В
ОВЕС 42 ГР. 3В
ЗА ТЕЗИ , КОИТО НЕ СА СИ ГОТВИЛИ МИДИ С ЧЕРУПКИТЕ ПОЧВАМ ОТ МИДИТЕ
АКО СИ КУПИТЕ МИДИ С ЧЕРУПКА, ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ 240 ГР. ЯДКА СЪС СИГУРНОСТ, ТРЯБВА ДА С И КУПИТЕ ПОНЕ ДВА КИЛОГРАМА МИДИ .
ПРЕСНИТЕ МИДИ ПО МАГАЗИНИТЕ СА ОТ РАЗВЪДНИЦИ И СА ДОСТА ЧИСТИ, НО ВСЕ ПАК ИМАТ ВОДОРАСЪЛЧЕТА И ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧИСТЯТ. С РЪКА ИЗСКУБВАМ И ИЗСТЪРГВАМ КАКВОТО Е ПОЛЕПНАЛО, И ГИ ИЗМИВАМ ДОБРЕ С ВОДА, ЗАЩОТО ИМАТ ПЯСЪК. СЛОЖИХ ГИ В ГОЛЯМА ТАВА И ГИ ИЗПЕКОХ ВЪВ ФУРНАТА. МИДИТЕ СА ГОТОВИ КОГАТО СЕ ОТВОРЯТ. МОЖЕТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ ДАЛИ СА ГОТОВИ КАТО ИЗМЪКНЕТЕ НЯКОЯ МИДИЧКА И Я ХАПНЕТЕ
АКО МИДАТА НЕ СЕ Е ОТВОРИЛА Я ИЗХВЪРЛЕТЕ. ВАДИТЕ МИДИТЕ ОТ ЧЕРУПКИТЕ, ИМАТ СОСЧЕ В ЧЕРУПКАТА, ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ ВИ ОПАРИ, И ГО ИЗЛИВАЙТЕ В ТАВАТА, ПОСЛЕ ЩЕ ГО ПРЕЦЕДИТЕ И ПОЛЗВАТЕ
МИДАТА ИМА НЕЩО КАТО МНОГО МАЛКО ЕЗИЧЕ, АЗ ГО ДРЪПВАМ И С НЕГО ИЗЛИЗА ЕДНО МУСКУЛЧЕ, КОЕТО Я ПРАВИ ТРУДНО СМИЛАЕМА ХРАНА, ПОНЯКОГА ИМА И ВОДОРАСЪЛЧЕТА, ТЕ СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ ОТСТРАНЯТ.
ИГРАЧКА СИ Е
ИЗЧИСТИХ СИ МИДИТЕ, И СИ ПРЕЦЕДИХ СОКА ПРЕЗ МАРЛЯ. И ГИ БУТНАХ В ХЛАДИЛНИКА ДО СЛЕДВАЩИЯ ДЕН, ТАКА НЕ МИ СЕ СТРУПВА ГОТВЕНЕТО НАВЕДНЪЖ
)
ОВЕСА НАКИСНАХ ПРЕДНАТА ВЕЧЕР, СУТРИНТА ГО СЛОЖИХ ДА ЗАВРИ И ГО ИЗКЛЮЧИХ. ОСТАВИХ ГО ДА СИ ПОЕМА ВОДАТА.
МОРКОВИТЕ И ЛУКА НАРЯЗАХ НА ЧОПЪРА НА ДРЕБНО, ПРЕРЯЗАХ И ЗЕЛЕНИЯ ФАСУЛ, СЪЩО НА СИТНО И ПИПЕРА . НАРЯЗОХ И КАЛМАРИТЕ НА ДРЕБНО.
ВСИЧКИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И КАЛМАРИТЕ СЛОЖИХ В ТЕНДЖЕРКА С НЯКОЛКО ЛЪЖИЦИ ПИЛЕШКИ БУЛЬОН ДА СЕ ЗАДУШАВАТ. АКО НЯМАТЕ ПИЛЕШКИ , ПОЛЗВАЙТЕ ОТ МИДЕНИЯ .ДОКАТО ТЕ СИ КЪКРЯТ ПОЧНАХ ДА ПРИБАВЯМ ПОДПРАВКИТЕ, И НАВИХ ЧАСОВНИКА ЗА 5 МИНУТИ. В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ ГЛЕДАМ ДА ГОТВЯ ЗА ПО КРАТКО ВРЕМЕ, НАВИВАМ ЧАСОВНИКА И КОЛКОТО СЕ Е СГОТВИЛО ТОЛКОВА
КОЙТО ИСКА МОЖЕ ДА ГОТВИ ПОВЕЧЕ. ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ДОБАВЯХ ОТ МИДЕНИЯ БУЛЬОН. СЛЕД КАТО МИНАХА ПЕТТЕ МИНУТИ ПРИБАВИХ ОВЕСА И ПОЧИСТЕНИТЕ МИДИ, ОЩЕ МИДЕН СОС ЗА ДА ПРИЛИЧА НА РИЗОТО, А И КАТО ПОСТОИ ПОЕМА БУЛЬОНА
ОСТАВИХ ДА ПОВРИ ЗА 3-4 МИНУТИ И ИЗКЛЮЧИХ КОТЛОНА.
ПОЛУРИЗОТОТО МИ СТАНА СТРАХОТНО
РАЗДЕЛИХ РИЗОТОТО НА ТРИ, И СЪС ВСЯКА ПОРЦИЯ СЕРВИРАХ ПЛОД И ОРЕХИ ЗА БАЛАНС. СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ГОТВЯ ТОВА ЯСТИЕ ПАК , СЕЗОНА НА МИДИТЕ НАСТЪПВА
)