Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пет Фев 07, 2014 1:15 pm

Italiano написа:Маня, преместих рецептите ти за обезмаслено мляко, маскарпоне и рикота в темата за готвене и рецепти, защото смятам, че са ценни, а там ще са по-достъпни за обществото.
Да не се чудиш къде са.

:)


Благодаря Ити, доста се чудех къде да ги постна. Но нали си имаме модератор - супер. :applaus:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Фев 08, 2014 2:00 pm

Днес нещо се почувствах по-гладна на обед и реших да експериментирам с 4 блока (по-скоро стана заради грешката с яйцата - сложих 2 цели и вече ги бях разбъркала, когато се усетих че това са си 2 БП от раз) Та 4 блока
112 г извара - 2 БП
2 цели яйца - 2 БП
връзка пресен лук - 1 БВ
зелена и червена чушка сурови - 1 БВ
1 ч.л. зехтин - 3 БМ
1/3 ч.л. гхи - 1 БМ
Кавърдисах (задуших) лука и чушките в мазнината. Добавих изварата. Сол, червен пипер, чер пипер, магданоз, босилек (свежи - накълцани). Изсипах и разбърканите яйца. - Бъркани яйца с извара лук и чушки. Страхотно вкусно.
Десерта 1 цяла ябълка - супер. Не бях изяждала цяло от толкова дни.

И тъй като обемът беше приличен си го хапнах много сладко сладно. Може да се получи и като 3 блока като се използват само белтъците и десерта е 1/2 ябълка или киви.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Фев 08, 2014 5:45 pm

Следобедната закуска стана супер - 56 г извара, 140 г ягоди, 3 капки стевия - пасирани + 3 бадемчета за хрупане :smdance:
Сега ще мисля вечерята - ще се опитам да съчиня нещо с аспержи, една кремсупичка от 3 БВМ
12 аспержи
1 глава лук
130 г селари
50 г праз
1 ч.л. гхи
сол
чер пипер
протеина - извара или сирене, ако ме домързи да си пекна едно пилешко филенце

P.S. Направих двойна доза - т.е. 6 БВМ. Количеството е големичко, затова смятам да я разделя на 3 по 2 БВМ с добавка от плод за десерт и 3 БП под формата на извара, сирене или мръвка. Не знам как би й се отразил протеина ми. Доколкото знам подлежи на топлинна обработкаNow Foods, Whey Protein Isolate, Natural Unflavored. Нищо не пречи да опитам - всеки опит е полезен.

Преработих рецепта на Джейми Оливър. Той я поднася с пуширани яйца, но днес яйцата ще ми дойдат вповече. Така че ще пробвам с протеина.

P.P.S. :cheff: Вкуснотияяяяя. Размазах се от кеф. Добавих 14 г протеин и 56 г извара. Десерта се оформи като половин ябълка и 3 бадема, за да изпълня блоковете. Протеинът се пое чудесно след като го разбърках с малко студена водица. Е, имам супа за 3 хранения. Мога да си отдъхна от готвене за всяко основно 3-блоково меню. Доволна съм от опита. Мога да го споделя в раздела готвене.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Пон Фев 10, 2014 2:06 pm

А, бе, като пишете селъри, коя част от целината имате предвид, че то и 3-те се ядат ...?
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Фев 10, 2014 2:37 pm

Italiano написа:А, бе, като пишете селъри, коя част от целината имате предвид, че то и 3-те се ядат ...?


Нашенската си целина с листа и глава, дето си я слагаме по туршиите си е целина, викат и кервиз в разните региони.
Скрит текст:
Изображение

Това дето му викат селъри е едно малко по-така. Предлага се без корени, само стъблена част с почти никакви листа. Просто друг сорт. Стъблото е доста по дебело, по-светло, изобщо по-светло зелено от кервиза. И подлежи на обелване с картофобелачка.
Скрит текст:
Изображение


Стеблото на селърите е по-крехко от това на кервиза и по-лесно се приема в сурово състояние. Възможно е просто да се бере преди да е оформило глава. Но все пак има известна разлика. Дори във вкуса. Като да е малко по-мек от това на кервиза.
А пък глава целина настъргана в изварка с добавка на овесец си е направо мечта, че и малко канела отгоре. :smdance: :smdance: :smdance: Само да има кой да стърже. :seeingstars:
Абе, все си е целина, само дето като е "селъри" ти го продават на двойна и тройна цена :laugh1: :laugh1:
Последна промяна Маня на Пон Фев 10, 2014 2:51 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот eldass » Пон Фев 10, 2014 2:44 pm

При мен върви и небелено селърито ;) , и от както го открих не мога да му се нарадвам на салати и други мешавици. :lol:

Маня, хареса ли си с изварения пастет? ;)
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Пон Фев 10, 2014 2:47 pm

Значи стеблото. Ясно. :yess:

Само не разбрах кое белиш с картофобелачка ...
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Фев 10, 2014 2:53 pm

Italiano написа:Значи стеблото. Ясно. :yess:

Само не разбрах кое белиш с картофобелачка ...


В долната си част е доста по грубо и с картофобелачката свалям леко жилестата част, която иначе трудно се дъвче, става на конци в устата. И като я беля пак се отделя като конец
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Italiano » Пон Фев 10, 2014 3:00 pm

Ясно - фибрите ветерани. :laugh:
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Фев 10, 2014 10:15 pm

Леле каква вкуснотия си забърках за закуска, чак нямам търпение да дойде утрото :laugh4:
150 г извара по етикет 3 БП
140 г ягоди 1 БВ
28 г накиснат овес 2 БВ
9 г смлян небелен сусам по етикет 3 БМ
листа мента
3 капки стевия
канела и джинджифил на прах
Пасирах и сложих в хладилника да ме чака за закуска. Е, облизах малко от пасатора. Стана страхотия

А два обеда се "бъхтам" на пошираното пилешко роло (3 БП) със задушени гъбки с лук (общо 2 БВ) и гхи - 3 БМ, магданоз, чер пипер, лют червен пипер, кимион, 2-3 скалидки чесън и за попълване на БВ - плодец - ябълка или киви.

Нещото, което ми липсва е по-голямото количество плодове в менюто. Но се старая да има от всичко. След приключването на пилето (ураааа, утре на обед), пак ще прегледам рибените запаси - май се навърташе някаква пушена пъстърва. От нея с авокадо става страхотен дип, но трябва да пресметна рецептата добре. Сещам се, че мога вместо на филийка или брускета да го мазна върху стръкчета селъри (че и изварата, колкото и да е вкусна омръзва - хубаво е да се замени с нещо друго за разядка).

Тонусът ми е прекрасен. Сутрин ставам бодра, преди звъна на телефона. Е, сутрин се възползвам от услугите на "моя шофьор", защото все още студения въздух ми създава проблеми с дишането. Но вечер задължително се прибирам пеша и не ми тежи ходенето, дори с торбите. В събота и неделя просто направих по две-три дълги обиколки на магазините от веригите, които са около нас. Но зеленчуците и плодовете си купувам от великолепната Зарзаватчийница, която откриха преди 3-4 месеца. Можеш да намериш от пиле мляко... И на прилични цени. Да са живи и здрави Деси и Милен, че се погрижиха да има такова приятно място запазаруване в махлата.
Работата ми спори, отхвърлих доста поизостанали задачки. Дори не ми се налага да водя "записки". Абе, чувствам се отлично :smdance: :smdance: :smdance: Кантара и сантиметъра са прибрани, защото при мен резултатите няма да са толкова бързи, а и не затова съм в Зоната.... Промените усещам по дрешките, по усмивката в очите, по тена на лицето (въпреки гадните цигари), по желанието да се движа, да си измислям комбинации за папане, които да приготвям бързо, лесно и да са вкусни... Смятам, чета, смятам... раждат се идеийки, но докато не го приготвя няма публикуване... Пък и да си призная, предпочитам простичко приготвена храна, а Зоната дава тази възможност... Щом не се броят подправките... Само си мисля, че чувалът с картофи в килера ще стане направо за сеене :laugh4: , ама си нямам нива наблизо... Дори не съм се сетила да погледна дали вече нямат бради вкусните картофчета..., а може и да са цъфнали в тия летни жеги дето ни налегнаха през февруари , направо си е за плаж :msmile8:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот vanja » Пон Фев 10, 2014 10:23 pm

Маня, направо ти се възхищавам как си приготвяш ястията, все нещо оригинално е измислено, то направо твоето дневниче ще си го ползвам като рецептурник като се чудя какво да си направя :done: :done: Браво!
Аватар
vanja
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 176
Регистриран на: Вто Дек 31, 2013 1:35 pm
Бургас

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Фев 10, 2014 10:38 pm

Само като ме налегне мързела гледам да е нещо ала сухоежбина - като тази вечер например
1 кутийка котидж сирене - 150 г - 3 БП
250 г домати 1 БВ
1 чушка около 120 г - 0,5 БВ
1 краставица около 240 г - 0,5 БВ
копър, магданоз, стрък пресен чесън, 1-2 листенца целина, солчица, чер пипер
1 ч.л. зехтин - 3 БМ
това стана на чудесна не-толкова обемиста салата
140 г ягоди 1 БВ за десерт

А късните нощни подкрепи са все на айранче с или без ядки в зависимост от процента. Действа страшно успокоително преди лягане (вместо чаша студено прясно мляко).
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Фев 10, 2014 10:52 pm

eldass написа:При мен върви и небелено селърито ;) , и от както го открих не мога да му се нарадвам на салати и други мешавици. :lol:

Маня, хареса ли си с изварения пастет? ;)


Да си призная, още не съм го направила. Защото все нещо друго се сещам. А и селърите беше свършило и още не съм купила нова порция. Сряда ми е деня за пазаруване на плодове и зеленчуци и няма да пропусна. Но изварения пастет си е направо супер. Абе щом е извара омешана с нещо дето й придава вкус и мирис си е направо the best! - основа за всякакви разядки. Само да можеше да си хапне човек и прясно изваден от фурната ръжен хляб... Ама и това ще стане след някой друг месец... Засега гледам само в зелената част на таблицата (с изключението на пъдпъдъчите яйца и "гафа" с двете цели яйца... но това е бял кахър... В зоната се влиза лесно, лесно се и излиза, ако човек реши да прегреши, но връщането става още при следващото хранене или поне през следващия ден на хранене по Зоната... Барито го е измислил великолепно - ядеш, дори се натъпкваш, а не ти е тежко и не ти се приспива след похапване... Енергията бушува в теб и духът ти е ведър и... абе, просто си щастлив, че си избрал да живееш по този начин...., че някой е го е "налучкал" и ти го е дал на тепсия... Само съжалявам, че не съм се срещнала с него още през 2005 да речем, когато е излязла книгата му на български... Но по-добре късно, отколкото никога.... :yess: Само за две седмици почвам да се чувствам нов човек :comp: :comp: :comp: :comp:

Замислила съм се дали може да се направи тирамису, което да е балансирано по зоната... Или още по-любимото ми - лимоново тирамису.... Вароятно ще трябва да измисля как да направя бишкоти от овесени трици и да видя какво е това "яйчен заместител", че не ми е попадала такава субстанция в полезрението :msmile2:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот vanja » Вто Фев 11, 2014 10:17 am

До сега не съм яла селъри, ще трябва да го включа в пазарската кошница както много други продукти /преди не бях яла и варен карфиол и броколи, но открих, че са много вкусни, а също и изварата/. Аз повечето пъти карам на сухоежбина, много ми е трудно с готвеното, защото готвя за цялото семейство и дори да го направя зоново по рецепта от сайта, като са смесени продукти например пилешко с някакви зеленчуци, после не мога да отделя точно 2 или 3 блока, ако отделя ще е на око, а нали идеята е да е точно. Трябва да си готвя отделно и за другите отделно, не знам...

Ако измислиш тирамисуто ще е супер! Чакаме с нетърпение :)
Аватар
vanja
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 176
Регистриран на: Вто Дек 31, 2013 1:35 pm
Бургас

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Фев 12, 2014 9:02 pm

Когато човек го налегне мързела да готви си измисля хитринки как бързо да си изпълни поредните блокчета. Така на бърза ръка спретнах 150 г извара по етикет 3 БП+240 г доматчета тип чери 1 БВ с нъстаргана глава лук 130 г 1 БВ+магданоз, стръкче чесън, чер пипер, хавайска солчица(не се брои)+1 ч.л. зехтинче 3БМ+ 1/2 ябълка 1 БВ - хем прилично по обем, хем вкусно, хем пестене на ток, хем 3БПВМ. :laugh4: Мда, но трябва да измисля обеда за утре.
Все повече се замислям дали да не променя схемата на 2+2+1+3+1, това ежедневно мъкнене на кутийчета с храна почва да ме мори... То си е така, мързела не мъчи, той мори... :laugh4:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Сря Фев 12, 2014 10:04 pm

Една бързичка рецепта с пилешко филе или бонфиле (по избор)

Мръвката се намазва от всички страни с дижонска горчица (едрозърнеста), като предварително леко се посолява.
Правите си смес от 1 с.л. зехтин, 2 с.л. мащерка (суха или свежа), 2 с.л. розмарин (сух или свеж),1 ч.л. чер пипер, 2-3 с.л. овесени трици, 1 с.л. кисело мляко. Овалвате парчетата пиле в сместа и печете на тиган, като обръщате през минута, така че да запазите сочността на месото.

От мръвката, която беше над 500 г. ще има да ям доста време с тия 28 г за блок. А добавеното количество зехтин и кисело мляко просто няма да го броя, то е минимално.

Да се похваля - новите ми тигани на Делимано - златната серия се оказаха чудесни. Получих ги подарък :applaus: и днес ползвам за първи път. Никакво залепване. Пиленцето се търкаля в тигана. Май наистина са добри. Но това е първо впечатление. :cheff: :cheff: ще ги тества.

Продължих с теста на тигана - страхотни печени патладжани станаха. Нищо че не е грил. Без капка мазнина. Разхождат се из тигана, като да съм го напълнила с олио.

Обедът за утре - 84 г пилешко филе (3 БП), 240 г печен патладжан (2 БВ), 1 ч.л. зехтин в добавка (3БМ), плод за 1 БВ. Този път обемът е нормален. Става да се изяде на едно ядене без да се мъчи човек.

Закуските ми са си еднотипни сутрин, след обед и късно вечер. В момента не ми се измислят нови версии. Утре ще мисля добавка към пилето, което трябва да се изяде все пак - все улучвам опаковки от по около 500 г. Дали изобщо има по-малки?
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта