Зоната и Eldass

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот eldass » Пон Авг 18, 2014 8:36 am

Вчера пазарувах във фирмения магазин на ЕлБи и попитах за закваска - предлагат лиофилизирани бактерии за 5 л. мляко на цена от 4,50 лв., които препоръчват да се използват наведнъж, за да не умрат след отваряне.
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Зоната и Eldass

Зоната
 

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот HippoDel » Пон Авг 18, 2014 8:59 am

:о Големи скъпчии в този фирмен магазин.
И моите са на ЕлБи, лиофилизирани бактерии за 100 л. мляко на цена от 16 лв. :yess:
И пише да се съхраняват при температура от -18 до +2 градуса.
Скрит текст:
Изображение
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот eldass » Пон Авг 18, 2014 9:03 am

Е, винаги е така с малките разфасовки. Иначе изглежда по същия начин.
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот eldass » Съб Окт 04, 2014 9:52 am

Нямах търпение да изпробвам брашното от рожков и сутринта забърках едни топчета, които се получиха много сладки, но и много вкусни. Сложих орехи, тахан, фурми, рожково брашно и канела. Другият опит ще е с протеин, за да са напълно балансирани.

Вече открихме сезона на печената тиква с мед, орехи и канела. :yess:
Карфиолът ми върви повече от всякога и купувам по 3 глави наведнъж, много го харесвам този зеленчук във всякакви салати. :lol:
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот eldass » Сря Окт 08, 2014 6:54 pm

Дали ако замразя зелен боб, ще прилича на нещо след размразяване или трябва да го бланширам?
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот Маня » Сря Окт 08, 2014 7:05 pm

Елдас, бланшира се в подсолена кипяща вода за не повече от 5 минути. Изстудяваш и замразяваш на блокове. Дано не е с лико. После не размразяваш, а направо готвиш.
Ако е за салата - бланшираш малко повече - 7 минути.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот eldass » Сря Окт 08, 2014 7:08 pm

А ако направо замразя на блокове, без бланширане?
Маня, благодаря за съветите, знаех че ще ме насочиш.
Последна промяна eldass на Сря Окт 08, 2014 7:16 pm, променена общо 1 път
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот Маня » Сря Окт 08, 2014 7:12 pm

Заема повече място. И после увира по-бавно, въпреки замразяването.
Да не забравя, за да му запазиш цвета, след бланширането - под студена вода.
Бланшираш 2-3 блока. Под студената вода. Оставяш да се оцеди. Прибираш.
Последна промяна Маня на Сря Окт 08, 2014 7:15 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот mahona » Сря Окт 08, 2014 7:12 pm

Замразявам и небланширан,но измит,изсушен и нарязан боб и при готвяне слагам замръзнал.Става си супер.Разликата за мен между бланширания и другия който не бланширам е само в мястото ,което заемат във фризера.От години прибирам и по двата начина.
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот eldass » Сря Окт 08, 2014 7:21 pm

Махона, моята фризерна част е празна /само за лед я ползваме/ и мястото не ми е проблем. :)
Ще опитам по мързелашкия начин сега като само измия, подсуша и направя порции, които после ще варя на пара за топла салата за зимата. :lol:
Скоро си правих такава салата /карфиол, нахут и сварен зелен боб/ и много ми хареса и се реших да си подготвя блокове зимнина. :lol:
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот ginette » Сря Окт 08, 2014 7:31 pm

eldass написа:
Скоро си правих такава салата /карфиол, нахут и сварен зелен боб/ и много ми хареса и се реших да си подготвя блокове зимнина. :lol:
В тази салата карфиола на пара ли вариш :) Спокойно можеш и карфиол да замразиш ,щом имаш място във фризера .
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот mahona » Сря Окт 08, 2014 7:31 pm

Нямам място във фризера и много ме е яд ,че няма да мога да си прибера карфиол,но пък броколи има нон стоп цяла зима. :smdance:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот Маня » Сря Окт 08, 2014 7:43 pm

Вчера и днес бях на подобна салата - бланширани броколи, брюкселско зеле, карфиол и зеле (бяло и червено). Красиви цветове, великолепен вкус и супер върви с изварката.

А карфиол и броколи има май вече почти целогодишно.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот ginette » Сря Окт 08, 2014 7:48 pm

mahona написа:Нямам място във фризера и много ме е яд ,че няма да мога да си прибера карфиол,но пък броколи има нон стоп цяла зима. :smdance:
Аз пък подарих нашия фризер и също ме е яд :gunshot: .Мислех си ,че като останахме със съпруга ми сами без децата ,няма да ми е необходим .То има в магазините зеленчуци и през зимата ,но друго е да ти са в къщи . :)
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот eldass » Сря Окт 08, 2014 9:13 pm

Карфиолът го ям само суров, по-вкусен ми е от колкото готвен.
Карфиол и броколи има цяла зима, поне миналата се изхранвах с тях. А и все се притеснявам от вкуса и вида на замразените плодове и зеленчуци. :th:

Не можах да проям брюкселско зеле, все ми горчи, и ароматът не ми харесва, а е толкова полезно...
Снощи си направих една любима моя салата - червено цвекло /не бях яла от година, бях го спряла от както съм в Зоната/,моркови, чесън, магданоз, лимон и орехи. Много я обичам и аз като теб - Маня, си я хапнах с извара. Търпи всякакви вариации, особено с ряпа и ябълка.
Ние сме любители на печена тиква и почти всеки ден ядем, цяла зима. Ще опитам и от мъфините на Маня.


А кога ще направим нова среща? Има ли желаещи? :)
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

Re: Зоната и Eldass

Мнениеот eldass » Съб Дек 20, 2014 12:34 pm

Днес малко със страх се качих на кантарчето /следпразнично - остарях тези дни и предпразнично - утре имам рожденичка, а и следват такива хубави празници/ и за моя приятна изненада установих, че съм 53 кг. Доста се озадачих и се теглих няколко пъти, за да няма някаква грешка - е, няма! Аз си зонувам съвсем чинно, с малки прегрешения. Съвсем разбираемо ще имам такива и в следващите дни, но винаги гледам да балансирам. Чувствам се добре - това е най-важното!

Пожелавам ви много топлина в душите, много любов и щастие в семейството и здравето да не ви напуска!

Нека Коледната магия да ви завладее и донесе желаните подаръци! :santa1:

:xmas: Весели празници! :xmas:
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 384
Регистриран на: Вто Яну 14, 2014 2:05 pm
София

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта