Т.к . кисело мляко елби в нашия град няма, маджаров също няма, ама и аз много не го харесвам, почнахме да пробваме всички млека до които имаме достъп. Даже направих проучване, как да отличим доброто кисело мляко
За съжаление се оказа, че родните производители, за да се заддържат на пренаситения пазар , тотално са развалили българското кисело мляко, дори Хармоника шикалкавят
Единия проблем е сухото мляко, което БДС разрешава до 20%
Втория проблем е мазнините които добавят на нискомасленото мляко, а може и да е нещо друго, не успях да открия
Третия е че за да удължат срока на годност слагат по-малко лактобацилус булгарикус. По принцип, се използват две бактерии, едната е лактобацилус булгарикус, тя придава киселинност на млякото, и тя е която го прави полезно, другата е стрептококус термофилус, тя придава сладкия вкус. Преди 20 години съотношението в закваските е било 1:2 , лятото 1:4 , сега е около 1:10 , различно е при всички фирми
но разликата е видима.
Даже някъде прочетох, че му правят още една пастьоризация, след като го подквасят, за да трае още повече
Затова почнахме да си правим сами киселото мляко.
Използвахме Русалка, Елби пълномаслено по бдс, и турско мляко
И от трите закваски млякото се подкваси, но от Елби стана най вкусно