Радвам се, че възстановяването е започнало и върви добре. Сега, по ред на нещата - и аз съм фен на всичко домашно и принципно храната си приготвям в къщи. Не само заради здравословни съображения, а и поради това че когато нещо е сготвено с внимание и грижа, то има друг заряд и въздейства на човек по друг начин. Отново за 15-те блока - това е максимума на количеството храна за деня и ти отправям другарска забележка, че трябва да прочетеш книгите на Бари Сиърс, публикувани в сайта. Тогава не би питал едно нещо три пъти. Не само твоето време е ценно.
Форумът би трябвало да се ползва за случаи от практиката при прилагането на Зоната, които не са описани в книгите и са въпрос на опит. Както е например питането ти за големината на плодовете. Таблицата е направена с усреднени стойности, така че посоченото там се отнася за средни по големина череши или кайсии примерно. Ако ти трябват 8 череши за 1 въглехидратен блок избираш 6 големи или 10 малки, ако нямаш под ръка стандартни. А и някой друг грам плод не е фатален. Вярно, че Зоната е средство за здаровсловен начин на живот, но минималните отклонения не са решаващи. Ако огладняваш между храненията, прецени дали не си прекалил с въглехидрата или протеина. Другата причина може да е пренастройването на организма дори при правилно подредено меню. При глад в началото, преди да са минали 3-4 часа от последното хранене , аз пиех вода и издържах до следващото хранене. ЗА ПОСЛЕДНО пиша за 15-те блока - да, това е максимумът в количеството храна за деня. ПРОЧЕТИ глава 5-та "Нашият хормонален карбуратор" от книгата на Бари Сиърс "Овладяване на Зоната". Ако не ти достига енергия, съветът на Бари при хора с висока физическа активност е да се увеличат 2-3 пъти мазнините на хранене. Аз го практикувам и нямам проблем. Тук ти копирам част от "Овладяване на Зоната" - "Запомнете, не става дума всеки път да се консумират големи количества протеини. Човешкото тяло може да се справи със сравнително малко протеини на едно хранене. Максималната доза е около 35г (5 блока) бедни на мазнини протеини. Това е горе-долу същото количество, което можете да поберете на дланта на едната си ръка (спомнете си първото правило на Зоната за бързото определяне количеството на протеина). Когато се храним в Зоната, това количество никога не трябва да се надвишава (дори от спортистите-олим- пийци). Като консумирате малки количества протеини през деня, вие ги разпределяте равномерно в тялото си.". Наблюдавала съм, че занимаващите се със спорт или имащите висока физическа активност изпитват един особен вид страх, ако не се хранят много, имам предвид доста над 15-те блока. Защото обикновеният човек получава енергия от въглехидратите в храната, а в Зоната - от собствените мазнини. В собствените ни мазнини има енергията на 1700 палачинки. Нима не е достатъчно. Зоната дава режим, който отключва енергията на нашите мазнини. Което преди Зоната не е било възможно, поради високият инсулин, който държи заключена енергията на мазнините и не позволява освобождаването й. И това го писах.

Въобще не съм привърженик на споделянето на твърде лични неща, но тук във форума се споделя практически опит.Ако искаш се довери, ако искаш, яж по 16-17 блока и трупай излишни мазнини. Но това вече няма да е ЗОНАТА. Аз споделих с тебе моят практически опит - не съм имала проблеми с енергията при хранене от 15 блока. Другото, което не касае широката аудитория, съм ти изпратила на лично съобщение.