Tatyana написа:Пипи, Кари, много ви благодаря и на двете за бързия отговор![]()
Май малко взех да се вманиачавам, но поне в началото исках да съм по-стриктна. Значи ще си карам по таблицата, а ако не е обезмаслено нещо не добавям мазнини. И без това е много по-лесно с тази таблица и сега вече разбирам големия труд, който е положен по нея. Голямо облекчение е.
Ще се опитвам да не досаждам с много въпроси (като попрочетох сайта и форума повечето отпаднаха), но поне в началото вероятно ще ги има. Само още 1 и ме извинете предварително, ако не е в подходящата тема.
Имам едни земни ябълки (гулия) в хладилника и не ми се ще да изхвърлям, защото мисля, че са полезни. Не ги открих в таблицата и според моите изчисления 1 блок от тях е 60 г. Данни: въглехидрати - 17, фибри - 2. Не я долюбвам много математиката, но се надявам поне с тези формулки да се оправям правилно.
Благодаря от сърце за посрещането
Татяна, здравей и от мен.
Много правилно постъпваш, като гледаш да си стриктна, дори и поне в началото. Въобще не се вманиачаваш. В таблицата е дадено сирене-котидж(нискомаслено) А какво значи нискомаслено, защото както видяхме има 20% масленост има и 10%.

Някъде бях писал, сега пак ще напиша за смятането по етикет. Има резон да се смятат по етикет такива продукти, за които се съмняваме, че могат да имат доста по-различен състав. Какво имам впредвид. Една ябълка и в Америка и в БГ си има подобни въглехидрати и това си е. Повечето поливане, торене, слънце едва ли могат да влияят в значителна степен върху количеството въглехидрати. Подобно е и за много други продукти. Не такова е положението обаче с киселото мляко например. Тук в началото много се балтахме колко грама е блока кисело мляко. И тогава именно изчислението по етикет показа, че млякото в БГ, поради факта, че има други стойности по етикет, е 220 гр за 1БП+1БВ(и това важи за мляко с масленост 0,1%), докато за млякото в САЩ стойността е 120 гр.
Когато купувам шунка или извара или някаква консерва например винаги си правя изчисление по етикет.