Модератори: Italiano, Pipilota, Маня
Трябва ли да прибавя повече протеини към дневното си меню, ако опитвам да натрупам крехка телесна маса? И ако е така, колко?
Единственият начин да се натрупа мускулна маса е посредством спортуване и то най-вече - вдигане на тежести. Изграждането на 450г мускулна маса месечно е достойна за уважение цел. За да го постигнете, ще трябва да увеличите само с 1 протеинов блок количеството протеини, необходими за поддържането на вече съществуващата крехка телесна маса. Мускулът съдържа 70% вода; това означава, че 450-грамовият мускул се състои само от 136г протеини. Разделете 136г на 30 дни и ще получите 4,5г протеини допълнително, необходими за изграждането на новата мускулна маса. Приемането на 1 допълнителен блок протеини (7г) дневно ще бъде повече от достатъчно за задоволяване на целта ви да увеличите мускулната си маса с 450г за един месец.
Днес почти всички са чували за витамините-антиоксиданти: витамин Е, витамин С и бета каротин. Медиите тръбят, че те са личния щит на всеки един от нас срещу страшните свободни радикали. А какво представляват свободните радикали?
Това е просто кислородна молекула с липсващ електрон. Звучи като ирония - а това медиите никога не ни казват - но ние се нуждаем от свободните радикали, за да поддържаме живота си. Всъщност животосъздаващата роля на кислорода може да се осъществи само ако кислородът се превръща в свободни радикали.
Те са също така едно от най-мощните оръжия на имунната система, което помага в борбата срещу бактериалните нашественици. А ето и капакът на всичко: без свободните радикали тялото не би могло да произвежда добрите айказаноиди.
Само тогава, когато тези поддържащи живота свободни радикали се задържат прекалено дълго или тялото ви започне да ги произвежда в преголеми количества, те започват да създават неприятности. Тогава заприличват на неканен гост или на мъртва риба след третия ден - присъствието им набързо става нежелано. Предполага се, че изобилието от свободни радикали е един от факторите, водещи до сърдечни болести, рак и доста други заболявания.
Защо става така? Защото най-вероятните биологични цели на излишните свободни радикали са изграждащите айказаноидите блокове - незаменимите мастни киселини поради високото им съдържание на полиненаситеност, която привлича излишните свободни радикали с надеждата да се сдобият с липсващия им електрон. За нещастие при този процес ненаситените мастни киселини се окисляват. Изграждащите айказаноидите блокове размахват на молекулярно ниво червен флаг, който призовава: „Окислете ме!". А щом една мастна киселина се окисли, тя не може да бъде превърната в добри айказаноиди.
Ето защо е важно да се възпрепятства свръхпроизводството на свободни радикали чрез употребата на антиоксиданти. Антиоксидантите са като добри войници: те унищожават свободните радикали, като при този процес и самите те загиват, т. е. правят най-голямата жертва. Тъй като антиоксидантите се разрушават непрестанно, трябва да бъдат възстановявани постоянно. Следователно, ако приемате антиоксидантните витамини - витамин Е, витамин А и бета каротин - и ги поддържате на подходящи нива, ще предпазите не¬заменимите мастни киселини, така че да не могат да бъдат превърнати в айказаноиди.
Какво става обаче ако в тялото ви се натрупат прекалено много антиоксиданти? Познахте - образуването на айказаноиди започва да се забавя. (Спомнете си, че за формирането си айказаноидите се нуждаят от свободни радикали.) Така че отново става дума за равновесие; независимо дали антиоксидантите са прекалено много или прекалено малко, това се отразява отрицателно върху жизненоважното производство на айказаноиди.
rainov написа:Весели празници съфорумници скоро не се бях включвал, но иначе редовно си преглеждам форума.
Ivo, в основната тема бях писал относно качването на мускул в зоната и по-точно един цитат от "библията"Трябва ли да прибавя повече протеини към дневното си меню, ако опитвам да натрупам крехка телесна маса? И ако е така, колко?
Единственият начин да се натрупа мускулна маса е посредством спортуване и то най-вече - вдигане на тежести. Изграждането на 450г мускулна маса месечно е достойна за уважение цел. За да го постигнете, ще трябва да увеличите само с 1 протеинов блок количеството протеини, необходими за поддържането на вече съществуващата крехка телесна маса. Мускулът съдържа 70% вода; това означава, че 450-грамовият мускул се състои само от 136г протеини. Разделете 136г на 30 дни и ще получите 4,5г протеини допълнително, необходими за изграждането на новата мускулна маса. Приемането на 1 допълнителен блок протеини (7г) дневно ще бъде повече от достатъчно за задоволяване на целта ви да увеличите мускулната си маса с 450г за един месец.
Сега да допълня и с малко повече инфо. Покачването на мускулна маса се дължи на свойството на нашия организъм да се адаптира. Една от основните цели на тялото е да се адаптира към извършване на повече действия, с възможно най-малко изразходване на енергия. Идеята ми е, че поддържането на по-голяма мускулна маса е свързано с разход на повече енергия... от което следва, че ако тази мускулатура не е оправдана, тя идва излишна и заминава. Сега по-просто... ако не вдигаш тежести (външен стимул) няма и да покачиш мускулна маса (адаптация). Тялото трябва да се натоварва системно за да бъде оправдан разхода на повече енергия, свързан с поддържането на по-големите мускули.
Покачването на протеина в дневното меню трябва да е съответно свързано и с покачване на въглехидрата и мазнината. Всичко трябва да е в баланс и инсулина да си знае мястото
Относно бягането... то спада към така нареченото монотонно кардио. В началото, този външен стимул кара тялото да гори мазнини с доста добро темпо, но машината за адаптация си казва думата и се плучава следното.
Да кажем че човек започва да бяга всеки ден по 20мин и това му изразходва 200ккал. Тъй като това се явява нов външен стимул за тялото, то започва постепенно да се нагажда и така да речем след 2 седмици тези 20мин вече изгарят не 200 а 150ккал. За да запазим разхода от 200ккал ще трябва постепенно да увеличаваме времето в което тичаме, което не е много добра оферта нали
Ще ти предложа да опиташ HIIT - High Intensity Interval Training. Идеята зад този тип тренировка е че няма монотонност и тялото трудно се нагажда към бързо променящи се външни стимули. Самият Бари Сиърс тренира интервално. Пример за HIIT - 20мин тренировка в които - 30сек правиш лек спринт и следващите 10сек вървиш спокойно. Това се брои за един интервал. В интернет има мн примери за HIIT които можеш да изпълняваш и вкъщи.
Аз в момента правя тази - https://www.youtube.com/watch?v=cZnsLVArIt8
Тренировката която съм дал е за напреднали, но в същия канал можеш да намериш и мн други. Сигурен съм че ще се чувстваш мн добре след това.
Лични резултати - за изминалата година съм качил около 5кг чиста мускулна маса само и единствено спазвайки зоната и редовни тренировки.
Offtopic: Приятели, за мен тепърва започва една нова част от живота ми и тя се дължи 99% на зоната. Реших да се занимавам професионално като фитнес треньор. Имам собствен сайт и фейсбук страница - https://www.facebook.com/alexander.rainov.fit , която ще се радвам ако харесате и споделите
Весели празници на всички и една по-ползотворна нова година!
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта