от Italiano » Чет Ное 27, 2014 1:27 pm
Я и аз да "коментна" по темата:
Всички ние си мечтаем да има кой да ни снабдява с готова зонова храна, но са налице няколко пречки:
1. Тук пишем от цяла България и чужбина. Което означава, че целевият регион е прекалено голям за обхващане дори от голяма съществуваща верига, а какво остава за предприятие, което още не съществува и няма мрежа;
2. Да речем, че ще започнеш със София. Дотук добре. София не е малка, така че хора има. Но София не е малка и съответно доставките ще отнемат доста време и разходи. Което означава, че за транспорта ти трябва повече от 1 превозно средство. Да не кажа дори 3-4, а и те може да са малко;
3. Немалка част от целевата група все пак няма да поръчва от теб, макар да и харесва идеята. Това е така, защото:
А/ Някой предпочитат сами да си правят храната - дали заради по-точни пропорции, дали заради специфични вкусови предпочитания, дали от здравословни съображения, дали просто от удоволствие;
Б/ Да се храниш в Зоната все пак не е много евтино, а с надценката, която неминуемо ще сложиш заради транспорт, режийни, заплати за персонал, данъци, такси, лицензи, наеми, печалба и т.н., става финансово недостъпно за повечето клиенти;
В/ На някои им се налага така или иначе да готвят за цялото семейство, та покрай него си правят и зоновот хапване;
Г/ Неудобството за получаването на храната (което води към точка 4, която е свързана и с точка 2);
4. Големият брой хранения на ден и извършването им в определени часове усложняват доставката. Да приемем стандартните 5 хранения. По тяхно време човек най-често е вкъщи (и трябва след събуждане закуската да му е на разположение), на работа (обяда и следобедната закуска), вкъщи (вечерята и късната закуска). Т.е. как и кога ще се доставя храната за тези 5 хранения?
ОК, махаме сутрешната и късната закуски. Остават 3 хранения, които пак най-често обхващат 2 местоположения на клиента - работата и вкъщи. Две доставки (за двете местоположения) означават двоен транспорт и съответните разходи.
Ако се мине на вариант 1 доставка преди обяда, то пък изникват следните проблеми:
- вечерята ще бъде доставена преди 12 и ще стои извън хладилник чак до вечерта (непрепоръчително през топлите месеци) + досадата от носенето и от работата вкъщи;
- времето за сготвяне - за да доставиш по 3 порции на всеки клиент преди 12 часа, трябва да почнеш да готвиш много рано сутринта. Което удължава още повече времето, през което вечерята няма да е в хладилник. Ако имаш 2 доставки, можеш да си позволиш готвене на два пъти през деня, но тогава пак се връщаме към проблема с двойния транспорт;
- доставянето по едно и също време на храна на всички клиенти - трябва така да организираш нещата, че около 12 часа всички клиенти да си получат храната. Т.е. пак се връщаме на проблема с многото транспортни средства и персонал;
Ако поради горепосочените причини се откажеш от вечерята, остава да разнасяш само обяд и следобедна закуска. Което пак е доволно, но доста хора ще си кажат "ами, аз си правя сам 2 закуски и вечерята ... няма смисъл само за 1 обяд и закуска да се занимавам", т.е. хората ще искат "целия (или поне основния) пакет".
Пробвай да направиш груби сметки и дай примерна цена за едно 3-блоково меню!
Лично аз, за моя бюджет, съм си казал, че то не трябва да надвишава 1 лв. за блок, т.е. 3 лв. в случая.
Често (най-вече заради протеините) съм на границата. И това е без надценки и други разходи (изключая някакви режийни за ток, когато храната е готвена).
За София знам, че е нормално в заведение с обедно меню да се дават поне 4-5 лв. за обяд, т.е. някой, който така или иначе дава толкова за обяд в заведение, ще е склонен да дава толкова и за зонов обяд. Макар пък тук да се губи една социална функция за обяд с колегите и извън работното място, т.е. малко почивка от работната среда. Някои хора не биха се лишили от това независимо от цената.
Та, пробвай да направиш сметка и да кажеш колко пари ще струва едно такова меню!
Ти си знаеш кои са основните разходи, но пак да ги нахвърлям:
- наем на помещение - не е задължителен, ако разполагаш с такова;
- разходи за персонал - такъв ще ти трябва задължително. Дори да приемем, че ще готвиш сама, което все пак за повече порции е трудно, то пак ще ти трябват хора за транспорта. Освен ако не го превърнеш в семеен бизнес и да ангажираш мъж, деца, братовчеди т.н.;
- разходи за хранителни продукти - освен парите, тук има и неудобство, че някой трябва да се грижи ежедневно за доставките. А не е като да отскочиш до магазина;
- данъци, такси, лицензи и други разходи към държавата, общината и институциите;
- режийни - ток, газ, вода;
- посуда, прибори, купички и консумативи;
- транспорт - тук разходите могат да започнат от наем/закупуване/изплащане на превозното средство, да минат през гориво и разходи за поддръжка на автомобила/ите и да завършат дори за плащане на синя/зелена зона според мястото на доставка;
Със сигурност пропускам още някои разходи. И все пак към тях, като добавиш печалбата, щото никой не очаква от теб да го правиш от самарянски подбуди, колко ще излезе цената за 1 блок?
Кажи я и ще ти кажа дали ще ти тръгне бизнесът!
5. Ако се откажеш от доставки, а го направиш под формата на магазинче или заведение за хранене, нещата коренно се променят - спестяваш доста разходи, но пък не можеш да обхванеш голям брой представители на целевата група, защото те трябва да търсят теб, а не ти - тях.
Ако искаш да намалиш риска, все пак ти препоръчвам този вариант. Може би няма да дръпнеш много, но и няма да е рискова инвестиция. Ако правиш храната добре на външен вид, можеш да привлечеш клиенти, които не спазват Зоната, а просто им е удобно да си вземат неща за вкъщи. Но така има риск да стигнеш до онзи уж зонов ресторант, за който се оказа, че някаква малка част от менюто уж е по Зоната, ама я няма готова, пък и сметките не били верни и разни такива, т.е. в крайна сметка не можа да привлече целевата група. И е нормално - Зоната не е като да идеш 3 пъти в седмицата в ресторанта.
Не ме разбирай погрешно - не искам да те обезсърчавам. Искам така да си направиш сметка, че ако се захванеш, наистина да стане, а не впоследствие да откриваш "подводни камъни".