Доставка на Зонова храна до дома :)

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Доставка на Зонова храна до дома :)

Мнениеот Karlson » Чет Ное 06, 2014 6:57 pm

Привет на всички Зоновци ;)
Имам идея по повод на която ви пиша, за да споделите мнения:)
Според мен - голяма част от хората, които са чували или са добре запознати с принципите на хранене в Зоната - не се хранят по този начин поради липса на време или желание да "мерят, теглят, изчисляват"… Аз също съм в това число...
Мисля си, че ако има кой да приготвя "зонова храна", ако има разнообразно меню и опция да бъде доставяна до дома или офиса на хората - то последователите на "зоновото хранене" ще бъдат много повече ;)
В този ред на мисли - искам да изградя кухня, която да предлага тази услуга :yess:
Намирам се във Варна, имам средствата и желанието да го организирам, търся хора с които да го осъществя!
Ще се радвам и на всякакви съвети, препоръки, мнения... :hug:
Karlson
 
Мнения: 23
Регистриран на: Чет Фев 06, 2014 6:36 pm
Варна

Доставка на Зонова храна до дома :)

Зоната
 

Re: ДОСТАВКА НА ЗОНОВА ХРАНА до дома :)

Мнениеот Tedy » Пет Ное 07, 2014 6:15 pm

Здравей, смятам че идеята ти е страхотна. Аз живея във Варна и много бих се радвала да има нещо такова. Ще слядя с интерес развитието на тази тема и ако имаш нужда от нещо с което мога да ти помогна съм отворена. :hug:
Tedy
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 33
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2014 4:22 pm

Re: ДОСТАВКА НА ЗОНОВА ХРАНА до дома :)

Мнениеот _belladonna_ » Пон Ное 10, 2014 10:09 am

Аз също съм от Варна, но съм малко недоверчива към идеята. Хората ангажирани с тази дейност трябва да са много навътре в материята иначе ще стане Зоната в стил ала Папазова. Сигурно имаш стратегия как да стане, но ми е трудно да си го представя. А би било страхотно....
Аватар
_belladonna_
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 277
Регистриран на: Съб Май 10, 2014 2:08 pm
Варна
Жена

Re: ДОСТАВКА НА ЗОНОВА ХРАНА до дома :)

Мнениеот tanita68 » Пон Ное 10, 2014 5:31 pm

Аз не съм във Варна, но мога например да ви дам идея. Използвайте рецептите в сайта и да се организира нещо на принципа на столово хранене, с предварителни заявки от предния ден на храната, за да може да се планира от кое колко блока да се сготвят. Десерта може да е плод. А най-лесно ще бъде да се приготвят пилешки пържолки с необходимия грамаж, някаква салата - 1БВ и десерт - плод или нещо от рецептите в сайта. Предложете на хората някакво меню, но да не е като в "зоновия" ресторант на господин "диетолога". Може и да има желаещи за такова хранене. Особено след последната изява на Руслан Мъйнов вчера по тв. Още е отслабнал, чак е трудно да се познае! :)
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: ДОСТАВКА НА ЗОНОВА ХРАНА до дома :)

Мнениеот marianapanova » Пон Ное 10, 2014 6:34 pm

Танита по кои канал са давали Руслан Мъйнов?
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Re: ДОСТАВКА НА ЗОНОВА ХРАНА до дома :)

Мнениеот tanita68 » Пон Ное 10, 2014 10:33 pm

В предаването на Петя Дикова. Не съм обърнала внимание по кой канал е, май по бтв ама не съм много сигурна. Отдавна не бях гледала Комиците и просто бях шокирана от вида му. Иначе не е ставало въпрос за диети, само накрая малко говориха за спортуване.
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: ДОСТАВКА НА ЗОНОВА ХРАНА до дома :)

Мнениеот Pipilota » Вто Ное 18, 2014 6:34 am

Идеята е повече от превъзходна...но как да стане реалност.... :bored1: Това си е цял бизнес за full time job както се казва. Ние сме мислили какво ли не, но в в процес на рисуването на цялата картинка винаги се стига до някой камък, който няма как да се мръдне. Дано поне този път да се получи нещо. Споделяйте идеите си, кой как вижда картинката.
Тук при нас има една фирма, която е на принципа на Зоната. Един познат (диабетик) се хранеше така година, и отслабна доста, както си подобри и здравословното състояние. Той си е застаряващо ергенче, няма кой да му готви, и това беше идеалното за него решение.
Храните идваха в кашон, за цялата седмица, разделени в кутийки за всеки ден. Пакетирани плодчета, нарязани салатки, и основните ястия в кутия с преградки. Супер удобно, но всичко това струва пари. Забравила съм колко плащаше на седмица, но мога да попитам.

Че мисълта ми беше, че това си е сериозна инвестиция, където трябва да има професионална кухня, разрешителни за тази дейност, организация, достъпни цени, клиенти и т.н.....не е токова лесно колкото изглежда.
Изобщо не искам да звуча песимистично, защото аз сигурно ще съм най-щастлива от тази идея някой да продължава да разпространява Зоната. :hug:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: ДОСТАВКА НА ЗОНОВА ХРАНА до дома :)

Мнениеот Karlson » Чет Ное 20, 2014 2:14 pm

Привет отново:)
Благодаря на тези, които писаха, останалите ви чакам :pray:
Tedy, благодаря за подкрепата;)
Belladonna - кое те кара да си недовречива и какво имаш предвид под "стил ала Папазова"…? Разбира се, че това може да се направи от хора, които са отлично информирани относно Зоната!
Tanita68 - Благодаря за мнението, но аз нямам предвид зонов ресторант или стол, а индивидуална доставка до дома на всеки. Аз не бих се хранила в стол с всички, предполагам, че повечето хора предпочитат да се хранят в дома си;) А какво имаш предвид "да не е като "зоновия" ресторант на господин диетолога"…? :hm:
Pipilotaaaaa :hug: Благодаря за подкрепата!
Ами да, разбира се, че трябва да се изгради професионална кухня по всички здравни изисквания с разрешителни от ХЕИ, иначе не би било възможно да се снабдяват хората с нещо толкова важно, каквото е храната. И да - това си е бизнес, при това мащабен и много прецизен! Аз имам обща представа как трябва да стане всичко, но предвид мащаба и определената специфика - ми се искаше да намеря съдружник или поне поддръжници с които да го реализирам. Как да стане реалност… ами step by step, няма нищо невъзможно :)
Какво имаш предвид като казваш, че сте го мислили и сте стигали до "камък, който няма как да се мръдне"..? Има кранове, а има и заобиколни пътища около камъните ;)
Относно фирмата за която споменаваш - храни в кашон за цяла седмица ми се вижда малко крайно и доста мързеливо… аз мисля за всекидневна доставка и за прясно приготвена храна :) Любопитна съм за цената, макар че тя вероятно е съобразена с тамошния стандарт и едва ли ще е актуална при нас;)
Ще се радвам ако повече хора споделят мнението си - хубаво, лошо… критика най-вече, защото тя в такива ситуации е по-важна и от подкрепата ;)
Karlson
 
Мнения: 23
Регистриран на: Чет Фев 06, 2014 6:36 pm
Варна

Re: ДОСТАВКА НА ЗОНОВА ХРАНА до дома :)

Мнениеот Tonkata » Чет Ное 20, 2014 5:35 pm

Карлсон,
идеята която предлагаш за обсъждане е добра, но като човек който почти целия си професионален опит е натрупал в областта на храните - къде като обучител, къде като консултант, къде като ръководител ме кара да задам няколко въпроса:
- коментираш професионална кухня - Има я налице или тепърва ще се изгражда/организира ?
- коментираш доставка до индивидуален клиент - Имаш предвид даден регион напр. град Варна или идеята ти е в по-широки граници ? Идеята ти е да се доставя дневно меню или .................?
- отчиташ ли факта, че между Зонуващите има и хора със специфични нужди - диабетици, вегетарианци, вегани и др.
- правил ли си калкулация на едно дневно меню. Ако "да" ще ми е интересно да споделиш.
Ще се радвам да науча твоето мнение. :)
Внимавай какво си пожелаваш !
Аватар
Tonkata
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 403
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 3:53 pm
София
Жена

Re: ДОСТАВКА НА ЗОНОВА ХРАНА до дома :)

Мнениеот _belladonna_ » Вто Ное 25, 2014 4:28 pm

Под стил "ала Папазова" имам пред вид, че доста от грамажите в книгата и не са верни и малко импровизирана Зона се получава. Точно за това съм и недоверчива и честно казано не мисля че някой зает в масово производство ще е толкова стриктен колкото мен, така че на този етап предпочитам да се осланям на себе си.
Аватар
_belladonna_
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 277
Регистриран на: Съб Май 10, 2014 2:08 pm
Варна
Жена

Re: ДОСТАВКА НА ЗОНОВА ХРАНА до дома :)

Мнениеот Italiano » Чет Ное 27, 2014 1:27 pm

Я и аз да "коментна" по темата:
Всички ние си мечтаем да има кой да ни снабдява с готова зонова храна, но са налице няколко пречки:

1. Тук пишем от цяла България и чужбина. Което означава, че целевият регион е прекалено голям за обхващане дори от голяма съществуваща верига, а какво остава за предприятие, което още не съществува и няма мрежа;

2. Да речем, че ще започнеш със София. Дотук добре. София не е малка, така че хора има. Но София не е малка и съответно доставките ще отнемат доста време и разходи. Което означава, че за транспорта ти трябва повече от 1 превозно средство. Да не кажа дори 3-4, а и те може да са малко;

3. Немалка част от целевата група все пак няма да поръчва от теб, макар да и харесва идеята. Това е така, защото:
А/ Някой предпочитат сами да си правят храната - дали заради по-точни пропорции, дали заради специфични вкусови предпочитания, дали от здравословни съображения, дали просто от удоволствие;
Б/ Да се храниш в Зоната все пак не е много евтино, а с надценката, която неминуемо ще сложиш заради транспорт, режийни, заплати за персонал, данъци, такси, лицензи, наеми, печалба и т.н., става финансово недостъпно за повечето клиенти;
В/ На някои им се налага така или иначе да готвят за цялото семейство, та покрай него си правят и зоновот хапване;
Г/ Неудобството за получаването на храната (което води към точка 4, която е свързана и с точка 2);

4. Големият брой хранения на ден и извършването им в определени часове усложняват доставката. Да приемем стандартните 5 хранения. По тяхно време човек най-често е вкъщи (и трябва след събуждане закуската да му е на разположение), на работа (обяда и следобедната закуска), вкъщи (вечерята и късната закуска). Т.е. как и кога ще се доставя храната за тези 5 хранения?
ОК, махаме сутрешната и късната закуски. Остават 3 хранения, които пак най-често обхващат 2 местоположения на клиента - работата и вкъщи. Две доставки (за двете местоположения) означават двоен транспорт и съответните разходи.
Ако се мине на вариант 1 доставка преди обяда, то пък изникват следните проблеми:
- вечерята ще бъде доставена преди 12 и ще стои извън хладилник чак до вечерта (непрепоръчително през топлите месеци) + досадата от носенето и от работата вкъщи;
- времето за сготвяне - за да доставиш по 3 порции на всеки клиент преди 12 часа, трябва да почнеш да готвиш много рано сутринта. Което удължава още повече времето, през което вечерята няма да е в хладилник. Ако имаш 2 доставки, можеш да си позволиш готвене на два пъти през деня, но тогава пак се връщаме към проблема с двойния транспорт;
- доставянето по едно и също време на храна на всички клиенти - трябва така да организираш нещата, че около 12 часа всички клиенти да си получат храната. Т.е. пак се връщаме на проблема с многото транспортни средства и персонал;
Ако поради горепосочените причини се откажеш от вечерята, остава да разнасяш само обяд и следобедна закуска. Което пак е доволно, но доста хора ще си кажат "ами, аз си правя сам 2 закуски и вечерята ... няма смисъл само за 1 обяд и закуска да се занимавам", т.е. хората ще искат "целия (или поне основния) пакет".

Пробвай да направиш груби сметки и дай примерна цена за едно 3-блоково меню!
Лично аз, за моя бюджет, съм си казал, че то не трябва да надвишава 1 лв. за блок, т.е. 3 лв. в случая.
Често (най-вече заради протеините) съм на границата. И това е без надценки и други разходи (изключая някакви режийни за ток, когато храната е готвена).
За София знам, че е нормално в заведение с обедно меню да се дават поне 4-5 лв. за обяд, т.е. някой, който така или иначе дава толкова за обяд в заведение, ще е склонен да дава толкова и за зонов обяд. Макар пък тук да се губи една социална функция за обяд с колегите и извън работното място, т.е. малко почивка от работната среда. Някои хора не биха се лишили от това независимо от цената.
Та, пробвай да направиш сметка и да кажеш колко пари ще струва едно такова меню!

Ти си знаеш кои са основните разходи, но пак да ги нахвърлям:
- наем на помещение - не е задължителен, ако разполагаш с такова;
- разходи за персонал - такъв ще ти трябва задължително. Дори да приемем, че ще готвиш сама, което все пак за повече порции е трудно, то пак ще ти трябват хора за транспорта. Освен ако не го превърнеш в семеен бизнес и да ангажираш мъж, деца, братовчеди т.н.;
- разходи за хранителни продукти - освен парите, тук има и неудобство, че някой трябва да се грижи ежедневно за доставките. А не е като да отскочиш до магазина;
- данъци, такси, лицензи и други разходи към държавата, общината и институциите;
- режийни - ток, газ, вода;
- посуда, прибори, купички и консумативи;
- транспорт - тук разходите могат да започнат от наем/закупуване/изплащане на превозното средство, да минат през гориво и разходи за поддръжка на автомобила/ите и да завършат дори за плащане на синя/зелена зона според мястото на доставка;
Със сигурност пропускам още някои разходи. И все пак към тях, като добавиш печалбата, щото никой не очаква от теб да го правиш от самарянски подбуди, колко ще излезе цената за 1 блок?
Кажи я и ще ти кажа дали ще ти тръгне бизнесът!

5. Ако се откажеш от доставки, а го направиш под формата на магазинче или заведение за хранене, нещата коренно се променят - спестяваш доста разходи, но пък не можеш да обхванеш голям брой представители на целевата група, защото те трябва да търсят теб, а не ти - тях.
Ако искаш да намалиш риска, все пак ти препоръчвам този вариант. Може би няма да дръпнеш много, но и няма да е рискова инвестиция. Ако правиш храната добре на външен вид, можеш да привлечеш клиенти, които не спазват Зоната, а просто им е удобно да си вземат неща за вкъщи. Но така има риск да стигнеш до онзи уж зонов ресторант, за който се оказа, че някаква малка част от менюто уж е по Зоната, ама я няма готова, пък и сметките не били верни и разни такива, т.е. в крайна сметка не можа да привлече целевата група. И е нормално - Зоната не е като да идеш 3 пъти в седмицата в ресторанта.

Не ме разбирай погрешно - не искам да те обезсърчавам. Искам така да си направиш сметка, че ако се захванеш, наистина да стане, а не впоследствие да откриваш "подводни камъни".
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: ДОСТАВКА НА ЗОНОВА ХРАНА до дома :)

Мнениеот zornica » Вто Яну 06, 2015 12:29 pm

И аз отскоро следя и форума и попаднах на темата.
Ако се организира нещо подобно, би било страхотно, но и според мен е доста трудно за реализация.
Живея здравословно, храня се добре и балансирано, спортувам, щастлива съм. lunchbox
zornica
 
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Яну 06, 2015 10:34 am

Re: ДОСТАВКА НА ЗОНОВА ХРАНА до дома :)

Мнениеот gogo » Вто Яну 06, 2015 1:11 pm

Така е!
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Доставка на Зонова храна до дома :)

Мнениеот manulita » Пон Апр 03, 2017 10:12 am

Здравейте Зонаци! Ей че интересна темичка. Та реших да споделя с вас моя опит.Аз съм от Габрово :stupid: и зонова кухня имам от 2 години. Та имам график на хората който се хранят-разпределен на 5 хранения. Всеки взима според нуждите си. Кой обяд, кой закуски,и т.н. техен избор. Кухнята е в центъра на пазара и след 11.30 хората идват и сами си взимат храната през обедните почивки. Нямам никакви камъни да местя. Извинете ако имам грешки пиша от тел. И ми е трудно. Успех на Варна! :peace1:
Аватар
manulita
 
Мнения: 6
Регистриран на: Пон Апр 21, 2014 9:58 am
Gabrovo
Жена

Re: Доставка на Зонова храна до дома :)

Мнениеот doval » Пет Апр 07, 2017 11:54 pm

Здравейте manulita,

Радвам се, че полагате усилия за Зоната и нейните последователи в Габрово.
Ако желаете може да споделите адрес и телефон тук, за да могат
повече хора от Габрово да се възползват от услугите ви и да си улеснят Зонуването.

Поздрави,
Владо
Няма добри и лоши решения, само последствия.
Аватар
doval
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 148
Регистриран на: Сря Юли 20, 2016 1:58 pm
Мъж

Re: Доставка на Зонова храна до дома :)

Мнениеот Pipilota » Пет Апр 07, 2017 11:59 pm

doval написа:Здравейте manulita,

Радвам се, че полагате усилия за Зоната и нейните последователи в Габрово.
Ако желаете може да споделите адрес и телефон тук, за да могат
повече хора от Габрово да се възползват от услугите ви и да си улеснят Зонуването....


ЕЕ, наистина ли има такава кухня в Габрово? :yess: Ще помагаме разбира се :peace1:

manulita, сподели с нас малко повече, от кога е, имаш ли редовни клиенти, какви са поръчките..разкажи повечко, а ние ще ти ударим едно рамо за разпространение...стига да съм убедена, че това което предлагаш отговаря на условията...
Поздравления ако вече се е завъртяло колелото. А ние ще помогнем да те засилим просто... :applaus: :bouquet:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Следваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron