преди малко по-малко от месец, ходихме на четвъртата подред родова среща организирана от мой братовчед. В общи линии, палатки, храна, музика и много емоции до и в река Арда.
Та, защо се отклоних още в началото с този разказ...
Имам една братовчедка, с която се запознах именно на това събитие преди 4 години. Нейния съпруг, беше леко позакръглен. Абе направо си беше дебел. Аз по това време тъкмо бях влязъл във форма, след 3 месеца яко фитнес и наблягане на много риба и салати, успях да смъкна 15 кила и се чувствах много добре. А той... дебелак, ама готин и усмихнат винаги.
Тази година братовчедката слиза от колата, отивам да я посрещна, и виждам че привидно не е с мъжа си или поне не приличаше на него. Като се обърна не можах да повярвам, това беше мъжа и, но по-слаб от мен... Аз през този 4 годишен период качих онези 15 кила и дори малко от горе. Преди месец бях 89.0-89.5 кг. а преди 4 години бях чукнал идеалните за мен 75 кила.
Когато си срещнахме погледите с "Братчеда" и двамата привидно се изненадахме. Аз бях много надебелял с около 15 а той е отслабнал с около 20 кила. Почти без да ме бави ми каза за зоната. тея два три дни беше голямо ядене, а той някак си седеше на масата и си ядеше сравнително умерено. Сега като се замисля точно тези дни си беше позволил да е около зоната.
Почти веднага, след като се прибрах в родния град, започнах да изследвам този нов свят. не сле дълго си купих и два кантара, единия за моето тегло а другия за храната.
С малко закъснение започнах да си записвам данните и привидно имах резултати. Някои тениски, които преди описваха идеално формите ми, започнаха да ми се ветреят лека по лека. Това което забелязвам е че не всеки божи ден, организма сваля по 200-300 грама както примерно очаквах. Днес реших да изкарам резултатите в табличен вид и да сложа тренд линии за да видя защо понякога се събуждам по-тежък от вчера, при условие че спазвам зоната сравнително стриктно, както по блокове, така и по часове.

Та от таблицата забелязвам, че в живота всичко е синусоида. Ти настройваш хормоните в организма, Той от своя страна се опитва да възстанови "баланса" който е имал преди това, Ти продължаваш да донастройваш, докато може би в бъдещата графика, амплитудите ще намалеят и да се надяваме тренда да се запази надолу докато е необходимо. После започнах да се замислям, дали синусоидата не се дължи на съботни и неделни причини, като повече мързел или поотпускане в петък вечер ( не с повече от 1 блок повече, а по-скоро с седене на масата и бавно вечеряне до много късно вечер, след което пак си хапвам следвечерната закуска)
А, забравих да кажа, аз съм на схемата 3, 3, 1, 3, 1 блока за ден или 11 блока общо.

Оказа се, че донякъде има такава зависимост, или поне така ми се струва. Въпреки това много ме радва тренда в посока надолу, което е всъщност важното.
В заключение, реших да пусна този пост с цел, да ви покажа моите досегашни наблюдения нагледно и да стимулира тези които са се поразочаровали от подобен ефект на качване на килограми отвреме на време повреме на зонуването.
От към здравословно състояние, това което усетих първите дни е повече енергия, малко "по-лек" се чувствах. Леко ми се вдигна самочувствието. Усетих и осъзнах, досега колко неправилно съм се хранил ( Това беше най-ценната информация която получих тази година). Вече гледам с други очи на продуктите които консумирам, както и на тяхното количество. Иначе от край време купувам само по-качествени храни, гледам етикетите за наличие на маргарини иаспартам и т.н. Но вече ще мога да си правя преценка и за съотношението и количеството на храната.
Друг ефект. Чувствам се постоянно сит, почти без отклонение. А като ми дойде часа за хранене направо озверявам и искам веднага да се нахраня. Биологичния ми часовник направо си го търси.
От време на време усещам леко замайване, но обикновено е след храна и си мисля, че организма, стопявайки мазнини за да си набави необходимите вещества, освобождава известно количество от мастните киселини, които затормозяват органите, а от там е може би и замайването. Но като цяло се чувствам много по-добре от преди да се заема със зоната.
поздрави от Варна, морето...