Здравейте, мили и прекрасни Зонуващи!
Реших и аз да започна своя дневник, предвид известния опит, който натрупах в началото на Зоновото ми пътешествие.
В края на миналата година ( м. ноември) една щастлива случайност ме запозна с този режим на хранене. Както вече бях споменала някъде из форума, благопдарение на интернет се добрах до този безценен метод на регулиране на телесно тегло. Знам, ще кажете, че това не е диета. По принцип е така, но за мен си е абослютна диета. В продължение на дълго време, за съжаление вече безвързвратно изгубено, аз се мъчих да открия какви ли не трикове, та да престана да съм толкова лакома. Лутах се от умопомрачителен глад към умопомрачителни количества изядена храна. Ефекта от глада беше едва зебележим, а ефекта от хапването силно впечатляващ. Отачйвах се след всеки мой неуспешен опит да забравя вредната храна. Дори си изяждах по един цял шоколад на ден, не- за 5 минути, без да ми мигне окото. В крайна сметка, у мен все по-осезателно се загнездваше максимата, че цял живот ще си остана "гладна и дебела". Все пак, едно гласче ми нашепваше, че не може всичко да приключи така, с такова голямо поражение от +25 килограма върху крехкото ми телце. Аз съм 155 см висока, с тънки кости, които носиха тази огромна раница. Всичко ме болеше- кръста, гърба, краката...чувствах се не като на 33 години, а като на 63 години. Е, това състояние като че ли започва да се подобрява, защото вече десети ден съм Зоната.
Започнах на 04.01.2014г., с премсетнати 9 блока.
В началото ми беше леко трудно, но не заради меренето и тегленето, а защото надеждата ми беше на изчерпване.
Всичко беше наред, с изключение на вечерите. Огладнявах доста и това е нормално, при все че изведнъж от 3000 калории на ден отидох на 1000-1200. Не се броят калории, но това на тялото не можеш да го обясниш, нали. както и да е, не ми пречеше че си лягам малко гладна. На третия ден и глада вечер изчезна. Започнах да пия постепенно повече вода. Преди това я изпиех две чаши на ден, я не. Сега вече всичко се нормализира. Апетитът ми рязко изчзна, започнах да пия вода (както и леко да се запичам
). Резулататът е - 2 килограма за 10 дни. Може и това да са течности, но все пак след още известно време ще разбера дали се свалят още килограми.
Имам слаба физическа активност, поради което не се налага засега да увеличавам блоковете. Днес имах чувството, че като че ли има слабо покачване на теглото, но утре ще стане по-ясно. Понякога канатарът много играе.
все още пия повече от две кафета на ден, но скоро и с това ще се преборя.
Да се отчета и с менюто:
1. Закуска - между 8.30 и 9 часа:
- 220 гр.кис.мляко + 100 гр.ябълка+ 40 гр.извара+ две орехчета= 2 блока;
- втора закуска: 1 филийка бонус с малко лютеница намазана+ 28 гр.сирене. Не добавих мазнини, т.к. сиренето ми не е обезмаслено;
2. Обяд:
- 1 ч.л. зехтин, в който запържих 250 грама печени чушки от домашна консерва+ 40 гр.извара+ 28 гр.сирене+ 1 ф бонус= 3 блока
3. Следобедна закуска:
- 240 мл. прясно мляко верея 1,5%= 1 блок
4. За вечеря смятам да хапна:
- 220 гр. кисело мляко+ орех+ настъргана краставица 200 гр+ 40 гр.извара+ 1 ф бонус
Ако имам грешки, ще се радвам да ме поправите.
В предишните дни съм хапвала не само млечни продукти, но и печена скумрия (126 гр)/пилешки гърди на скара + съответно домати, краставици; свинско филе на кен, грах, спаначена каша, броколи, карфиол и прочие, приготвени по рецепти в зоната.
Пробвах и овеса, не е лош с извара. Правих си и яйца с шунка и сирене, но като цяло засега ми е по-еднообразно. Не ми пречи, стога да има ефект. Киселото мляко и ябълките си ми остават любими, неомръзващи храни. Рибата също. Най-малко ми се яде месо, но го хапвам. Маслините ги заменям със зехтин или с орех, защото не ми се ядат.
Засега се придържам към храните от зелената зона, понеже най-голямото ми желание е да отслабна. Затова казвам, че за мен зоната си е диета, защото се лиших от всякакви шоколади, бисквити, бял хляб, чипс, снакс, торти и какво ли още не. Желанието ми да ги консумирам драстично намаля, което ме радва и учудва, защото мислех, че това никога няма да се промени. Буквално ме е страх дори и 1 болкче шоколад да хапна.
Засега това е от мен.
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.