Хипо,
В дневника ми съм дал съветите на Сиърс за избор на рибено масло, а именно:
•рибеното масло трябва да е концентрирано ;•рибеното масло трябва да е молекулярно пречистено ;
•рибеното масло трябва да мине теста с фризераТвоето отговаря на първите 2 условия. Допускам(все пак не съм го изследвал), че отговаря и на последното условие защото както пише има 5 звезди от IFOS. Интуитивно обаче съм скептичен към продукти съставени от няколко неща. В този случай:
- омега 3 киселини;
-сусамови лигнани(Това нещо се оказва много много полезно. По долу ще дам малко инфо от Интернет);
-екстрат от маслини.
В ценово отношение това рибено масло е почти 2 пъти по скъпо от
Now Foods, Super EPA, Molecularly Distilled, 120 Softgels при едно и също количество омега 3. При положение, че трябва да приемаме омега 3 постоянно тази ценова разлика се оказва съществена.
Ето сега малко инфо за сусама от Интернет:
Сусам и сусамов тахан
Сусамът е маслодайна култура, основна съставна част на средиземноморската диета, но много използван в ивицата чак до Китай. У нас се сее основно в Хасковско (Харманли-Свиленград) и от него след смилане се получава гъста каша наречена тахан. Малка част от сусама се използва за поръсване на гевреци, друга част за сусамово масло, останалото отива на тахан, от който с прибавяне на захар и корена чувен се прави халва. Сусамова тахан халва.
Зърната на сусама трябва да бъдат смачкани или сдъвкани, за да са полезни. Иначе преминават транзит през червата.Масленият състав на сусамовото масло не е нищо особено: 14.2% наситени, 39.7% мононенаситени и 41.7% полининаситени (омега-6). Е, по-добре е от олиото.
Най-важното при сусама и маслото му е наличието на едни субстанции, наречени на английски lignans (на български ще ги наречем лигнани, не срещнах друг превод. Но не са фибри!) Такива лигнани в маслата има най-много в лененото семе, но най-полезни са тия в сусама. Наричат се сезамин и еписезамин, масленоразтворими са и на се променят при загряване. Количеството им е от порядъка на 30мг на 100гр сусам.
Какво им е толкова ценното?Първо: Могат рязко а смъкнат синтеза на холестерол, блокирайки същевременно резорбцията на диетичен холестерол. И за разлика от статините - Лескол, Крестор и др., дори смъкват нивото на чернодробните ензими.(ALT, AST)
Второ: Действат укрепващо и оздравяващо на черния дроб, особено в случаите на системни алкохолни натоварвания.
Трето: Способстват за изгарянето на мазнините. Това става извън митохондриите на клетките(където е обичайно) в така наречените пароксизоми, чрез активиране на PPARα (активиращия рецептор на пароксизомния пролифератор алфа) и така ускорява отслабването. Но това е друга тема. Ако се интересувате - четете сайтове за боди билдинг.
Четвърто: и най-важно - мощно синергира с омега-3 мастните киселини. Ония ензими (по-горе), които прeобразуваха омега-3 и омега-6 мастните киселини, не стига, че са малко и не достигат, ами и са капризни. Винаги предпочитат да преобразуват омега-3 пред омега-6. Това значи, че в присъствие на омега-3 киселини, омега-6 почти не се преобразуват. Това важи най-вече за първия ензим - Δ6-десатураза (делта-шест десатураза).
Какво правят сезамина и еписезамина? Те имат качеството пък да блокират ензима Δ5-десатураза. Той преобразува EPA в DHA при омега-3 и GLA в ARA при омега-6. Ползата? Ми много просто - ние DHA си имаме в рибеното масло готова, а от EPA се получават противоъзпалителни ейкозаноиди -точно това искаме! От другата страна (при омега-6), обаче се блокира превръщането на GLA в ARA и там вместо провъзлалителни ейкозаноиди от АRА, получаваме противовъзпалителни от GLA (от първи порядък). Още по-добре е ако пием и масло от пореч.
Сусамът, таханът и маслото са много полезни. Не забравяйте обаче, количествата - 30мг в 100г!
Значи трябва да приемате 20-50 г тахан на ден за да очаквате ефект. И още за таханът....Признат е от народната медицина като - елексир за стомашно-чревния тракт.
- средство за профилактика при язва и гастрит - приеман сутрин на гладно, по 2-3 супени лъжици
- заздравява на костно-мускулната система - високото съдържание на ограничен калций, магнезий, фосфор, го прави подходящ при лечението и профилактиката на остеопорозата и костните счупвания
- заздравява на костите и косата
- допълва енергията на бъбреците, която повлиява качеството на костната тъкан (при остеопороза напр.)
- спомага при образуването на кръвта (при анемия)- при лечението спомага високото съдържание на желязо
- повишава количеството и качеството на спермата (безплодие при мъжете)
-повлиява слуха
- профилактика и лечение на запека
- при суха кашлица
- при жените в менопаузата сусамът трябва да бъде ежедневно допълнение към храната – при горещи вълни, изпотяване, безсъние, сърцебиене, слабост
- при жени с преждевременна и силна менструация
- при хора с надмерно изпотяване, хиперактивност, склонност към повишено кръвно налягане, мозъчни проблеми
- сърдечно съдови заболявания -високото съдържание на ненаситени мастни киселини и магнезий
- външно сусамовото масло се използва при болки в ушите, кожни изгаряния, като се нанася с памуче.
- При повишена температура помага за снижаването й като се маже кожата със сусамово масло.
- подходящ при неврологични заболявания вкл. депресии, неврози -лечението спомага високото съдържание на витамини от групата В и магнезий, фосфор
- подобрява имунната система и метаболизма в организма - поради високото си съдържание на цинк
- лекарство за очите, косата, лигавиците, ноктите- поради високото съдържание на каротени и магнезий, калций и цинк
-при непоносимост към лактозата замества кравето мляко
Особено подходящ е за приемане от деца – за укрепване на организма, както и за жени в напреднала възраст – срещу остеопроза. Препоръчва се на бременните и кърмещи жени.
По същият начин е подходящ при студенти, спортисти, хора работещи тежък физически труд. Отлична закуска за хора от всякакви възрасти. Приема се като се разбърка с равни части мед, за предпочитане сутрин.
Тази информация е от тук -
http://zapetaja.blog.bg/recepti/2011/11 ... vst.857259Хипо, от известно време ям сутрин небелен сусам защото бях чел, че помага за ставни проблеми. Сега като се позарових установявам колко добре съм направил. И така ако трябва да ти дам мнението си накрая, то бих казал, че предпочитам да приемам само чисто рибено масло като
Now Foods, Super EPA, Molecularly Distilled, 120 Softgels например, и да приемам отделно небелен сусам и маслини, зехтин. Дано съм бил полезен.
