Дневникът на Hippo

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Маня » Пет Апр 04, 2014 9:39 pm

Може и през хартиен филтър, но ще се отича доста бавничко и ще трябва да го чакаш дълго. По-скоро някакво парченце малко по рехав плат също ще свърши работа (дори през носна кърпа съм го правила, когато нямам марля, добре че има някакви забравени запаси у дома, че кой вече ползва платени носни кърпи :laugh4: ). Аз моето го разпределям в 1-2-3 буркана (зависи колко масло преработвам) и онова, което ползвам си седи навън. Другите в хладилника. Вадя от хладилника и оставям навън следващото бурканче, когато почна да го ползвам. В хладилника трябва да е много добре затворено. Аз обикновено му слагам под капака филтърна хартия. Идеята е да не се овлажнява, защото самата преработка вади освен млечното, но и водното съдържание и така маслото не гранясва (не се влютява).
Ако машината ти е за шварц кафе можеш да го прецедиш през оригиналната цедка, ако си я пазиш.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Hippo

Зоната
 

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот HippoDel » Пет Апр 04, 2014 9:47 pm

Благодаря ти, Маня.
Не пазя цетката, ще пробвам през филтъра, пък ще видим. А марлята, на колко ката се слага?
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Маня » Пет Апр 04, 2014 9:51 pm

3-4. Ползвам и тензух понякога.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Gazilot » Пет Апр 04, 2014 9:56 pm

Истинска случка от Тошово време. Цигани разтоварват камион на "Кореком" с кашони уиски. Един кашон бива изтърван, намокря се от спрасканите бутилки вътре, но течноста, пълна със стъкла не изтича все още. Единия циганин си сваля мигновено чорапа, грабва една бутилка от "Битер лимон" и филтрира течността от кашона.

Та, айде да не е чорап, но с чорапогащник (баси думата) става също.

P.S.
цеДя цитрУси понякога
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 436
Регистриран на: Вто Сеп 24, 2013 3:18 pm
Несебър

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Маня » Пет Апр 04, 2014 10:00 pm

Виж, за това не се бях сетила. И с това ще стане и то супер, само малко трябва да се охлади, не веднага свалено от огъня.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот HippoDel » Пет Апр 04, 2014 10:19 pm

Гази, благодаря за идеята. :yess:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот tanita68 » Пет Апр 04, 2014 10:26 pm

Хипо, и тук трудно се намира безсолно масло и е бая скъпичко - 4 евро е половин килограм. Аз смятам да пробвам да си направя гхи на лято в България. Само се чудя дали ще издържи пътуването с кола до тук(5 дни). Но щом може да стои извън хладилник все си мисля, че ще издържи и до тук.
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Маня » Пет Апр 04, 2014 10:31 pm

Никакъв проблем няма да има да го превозиш за 5 дни. Ако е топличко просто ще бъде малко в по-течно състояние, но няма да се втечни. Когато е извън хладилника то е меко и лесно се изважда с лъжичка. В хладилника се втвърдява доста. Стои по-твърдо от непреработеното масло.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Gazilot » Пет Апр 04, 2014 10:35 pm

Ми че и в БГ е около 4 евро за половин килограм.
Гхи-то в което съм влюбен от около месец и половина и "пържа здравословно" в него, може да се пречиства, дори и след като сте готвили в него ( по същата процедура ).


...." Служители в хиндуистки храмове и до днес от поколение на поколение предават традицията да съхраняват гхи в продължение на сто години "....
-извадката е от интернет източник, така че може и да е партенка
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 436
Регистриран на: Вто Сеп 24, 2013 3:18 pm
Несебър

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот HippoDel » Съб Апр 05, 2014 11:47 am

tanita68 написа:Хипо, и тук трудно се намира безсолно масло и е бая скъпичко - 4 евро е половин килограм. Аз смятам да пробвам да си направя гхи на лято в България. Само се чудя дали ще издържи пътуването с кола до тук(5 дни). Но щом може да стои извън хладилник все си мисля, че ще издържи и до тук.

Аз си мисля, че и в БГ, качественото масло също е скъпо, а за ГХИ ти трябва хубаво масло. Освен, ако нямаш роднини на село и не ти дадат домашно масълце.
Иначе тук, аз знам само 2 марки, които продават безсолно масло и то струва 21.00 DKK = 2.81323 EUR за 250г. Аз го взех на промоция за 16.00 DKK = 2.14342 EUR. Т.е. нормалната му цена е 11,25 EUR за кг, а аз го купих за 8,57 за кг, което си е добра отстъпка. :)
Според това, което четох за ГХИ, не би трябвало да има проблем да издържи пътя от 5дни, само трябва да е на сухо и тъмно място. :)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот tanita68 » Съб Апр 05, 2014 2:06 pm

Не е проблема точно в цената, по-скоро е в липсата на удобни съдове, а и още някои съображения. Но може и тук да опитам да го направя. просто все още се ограничавам откъм такива видове мазнина, предпочитам предимно ядки за тази цел.
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот tanita68 » Нед Апр 06, 2014 9:32 pm

Аз пък си открих хубаво домашно масло на цена 8лв за килограм. Може и да пробвам с това тук как ще стане, но на лято ще си направя поне 1кг в България. :bigsm1: :bigsm2:
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Маня » Нед Апр 06, 2014 9:35 pm

tanita68 написа:Не е проблема точно в цената, по-скоро е в липсата на удобни съдове, а и още някои съображения. Но може и тук да опитам да го направя. просто все още се ограничавам откъм такива видове мазнина, предпочитам предимно ядки за тази цел.


Танита, ако не разполагаш със съд с дебело дъно, става във всякаква тенджерка, просто я сложи във водна баня, за да избегнеш загарянето. И на слаб огън. Просто ще ти отнеме повечко време.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Pipilota » Нед Апр 06, 2014 11:47 pm

Моля да продължите този разговор в чисто новата ни тема за ГХИ :bouquet:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1286
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот HippoDel » Чет Апр 24, 2014 10:45 am

Малеее :stupid: и аз съм станала доцент по някое време и даже не съм разбрала кога. :think2:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот tanita68 » Чет Апр 24, 2014 12:12 pm

Честито!
Аватар
tanita68
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 701
Регистриран на: Пет Яну 24, 2014 11:16 am
Уусикаупунки, Финландия/ Свищов, България
Жена

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта

cron