Татяна и Маня много добре са отговорили! Здравей и добре дошла, Теди!
Блоковете са малко объркващи в началото, после се свиква

Аз толкова съм свикнала с някакви мерки и кухненската везна, че е стряскащо. Естествено като споделя какво правя и как преценям от кое по колко да ям и се почват коментари от сорта на "Ти добре ли си? Искаш да отслабваш ли? Защо се вманиачаваш и да теглиш... така се губи удоволствието от храната ..." ... аз и не очаквах много разбиране, защото хората около мен (предимно семейството ми) залагат основно на въглехидрати.
Като типични българи, хлябът е основно на трапезата. Отделно се ядат и много тестени въглехидрати, сладки, захар и т.н. И аз бях така, ама пък хората се променят. Като разбереш, че не е много удачен начинът, по който се храниш го променяш.
Много хора нямат дори бегла представа за храната, която ядат. НИКАКВА хранителна култура. Един приятел ми каза, че изяжда по 1.5кг месо на ден. Попитах го дали знае какво се случва в тялото му като погълне толкова храна, той естествено знае, че се разгражда до аминокиселини, но толкова, не знае, че на тялото му е нужно определено количество протеин и останалото се трупа като мазнини. Но пък иначе ходи на фитнес, има физическа работа и иска да отслабне, а вместо това качи... "Шокиращо", а?!
Много жалко, че не ни учат по-сериозно за тези неща още като деца. Но, въпросът е, че ако искаш да направиш нещо, прави го като хората. Когато не знаеш какво се случва, чети. Живеем в ера на свободната информация! Стига да искаш да се образоваш! Но хората просто искат всичко наготово да им се поднесе. Същият този мой приятел си купил Омега 3 и ме пита за повече информация .... аз му казах, че мога да му дам много подробна статийка, която обяснява всичко (щях да го насоча тук). Но той разбра, че ти трябва час - два и се отказа още тогава ... не му се чете... И на останалите хора е така, не им се чете, затова правят нещо и като не постигнат резултат и веднага казват, че не работи или е безсмислено .... Моя съвет е ... ЧЕТИ! Ще научиш много само като четеш какво казват хората, които доста време се хранят според Зоната! На добър път след този дълъг пост!