Здравей Слънчо и добре дошла. И успех в зонуването.
Ще сме ти повече от полза, ако именно в тази тема ни представиш менюто си поне за един ден, за да видим как точно се опитваш да се справиш с блоковете. По колко блока приемаш на ден, как си ги изчислила.
Но по принцип - сега сезонът е супер подходящ за започване на зоната именно поради изобилието на свежи благоприятни (зелени) въглехидрати. Какво по хубаво от една вкусна салата от домат, чушка, краставица (ползваш в съотношение така че да се получат желаните блокове - да кажем за салата от 2БВ ти трябват 240 г домат, 120 г чушка, 75 г лук, 240 г краставица - но може и по твой избор), зелени свежи подправки като магданоз, копър, риган, босилек (те не се броят в блоковете), комбинирана с извара или кисело мляко от 0,1% , или нискомаслено сирене (в този случай не се добавят мазнини), или порция пиле. И всичко това напръскано със зехтинец. А за десерт - 1 БВ плод (да речем 3 кайсии). Е, свежите въглехидрати стават малко обемни, но пък са толкова необходими за организма ни.
Ползването на кисело мляко 0,1% винаги ще ти дава 1 БВ повече и ще ти намали обема на свежите въглехидрати.
Ако искаш да намалиш обема на въглехидратите, един от начините е да включиш 1 БВ под формата на сварен овес или ечемик (или накиснат за поне 12 часа, както го ползвам аз най-често.
За пилешкото тук сме приели, че се мери след готвене, тъй като пилешките филета (а и целите пилета) у нас са много напомпани с течност, за да изглеждат привлекателни за купувачите

(а кой знае какво още има освен вода

). Та пилешкото си го мериш след готвене. Но това, че се е свило от 180 на 30 грама означава, че си ползвала технология на готвене, която направо го е направила на подметка. Пилешкото филе е готово за не повече от 10 минути на тиган, ако е нарязано на парченца и се разбърква и обръща непрекъснато.
Не се притеснявай да питаш. Всички сме почнали по този начин и ако можем, ще ти помогнем да продължиш по-успешно в Зоната.