Моята дъщеря пък е на 3 години и също се замислям дали отсега да не я свикна да хапва предимно зоново. Храни се добре, не е дебела, всичко и е в нормата, но в даден момент сме на крачка да излезем от нормите. Все ни изнудва я за шоколадче, я за пуканки и прочие. Двамата с татко си имат способността да хапват без да пълнеят почти, всичко им е вкусно и като си сготвя нещо зоново гледам да се скрия от тях, че ще ми го изядат

нали е малко количество все пак.
Та за децата си мислех, че не е много полезно да ядат изцяло по зоната, т.к. са подрастващи. Твърдо съм убедена, че трябва да хапват повече плодове, без да добавят протеин на всеки плод. Имат доста енергия за изразходване и една ябълка, примерно, без добавена извара и ядки няма да ги доведе до пълнеене. Може сандвич от пълнозърнеста филийка с яйце или малко кашкавалче и филе с доматче. Друг вариант е топъл сандвич с яйце и сирене, препечен на парти грилчето. Става бързо вкусно и е полезно. Втора закуска- ябълка.
Според мен закуската може да им е зонова- прясно и кисело мляко, сиренце (30-40 грама), ябълка, или овесена каша с малко мляко. На обяд не знам защо се хранят в училище. Аз едно време закусвах вкъщи, в голямото междучасие си взимах едни солетки или вафличка и на обяд вкъщи си обядвах, а при втора смяна си тръгвах обядвала за училище.
От всички "боклуци" съм позволила на детето по едно на ден, че бяхме я докарали дотам да ги яде едно след друго. Обикновено и го позволявам за следобедна закуска или сутрин.
На обяд трябва да хапнат месце със салатка. Вечер според мен трябва да е постно или с малко месо. Единственото, което може и съм твърдо За да се коригира в българската кухня е да не се готви яденето с толкова олио, а с малко зехтин. Това го установих, откакто съм в зоната- готвим с много олио, а според зоната мазнините заемат най-малкия дял от всички компоненти в яденето. Като редуцираме мазнините и захарта при децата, както и снаксове, чипосове, бейк ролс, вафли и прочие, като добавим повече плодове и зеленчуци в яденето им, пиле и риба, то тогава ще се получи едно здравословно меню за тях, без да е нужно да са изцяло по зоната. Има доста специфики при подрастващите и зоната би ги довела до еднообразно хранене, според мен. Повече протеини натоварват бъбречните функции и многото белтък може да ги увреди.
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.