koshuta написа:Здравейте
Може ли някои да ми помогне как да изчисля правилно колко БВ е домашния хляб, който си правя?
Рецептата е следната:
300 мл хладка вода
15 гр жива мая (или 1/2 пакетче суха)
2 с.л. олио
щипка сол, щипка захар
200 гр. бяло брашно
200 гр. брашно от лимец.
От таблицата с блокове видях, че 14 гр бяло брашно е 1 БВ, от тук сметнах, че 200 гр са приблизително 14,3 БВ. Но с лимеца и останалото нещо не мога да се справя. Ще съм много благодара за съдействие

Здравей, Кошута, и аз обичам да правя хляб, въпреки че много рядко се възползвам от него, обичам поне 2-3 топли хапки да усещам как се топят в устата ми
Аз изчислих (по съвсем груби изчисления), че 200 гр брашно от лимец има 16 БВ (12гр за 1БВ), което добавено към твоите 14 БВ си е 30 БВ за целия грамаж на хлебчето. Сега само като сметнем, че 300мл вода си 340 гр + 15гр мая + 2с.л. олио=около 6 гр = около 740 гр количество на съставките в сурово състояние --> излиза ми, че трябва да е 24грама, но

сега остава да го видиш колко му е грамажа опечен и да споделиш колко ти е излезнал. Аз мисля, ще е по-малко, но все пак ми е любопитно
