И така всичко започна някъде преди година. Гледах някакво предаване с Руслан Мъйнов(да е жив и здрав той, както и д-р Сиърс) в което той разказваше за някаква Зона, как отслабнал 25 кг. за 6 месеца и как можел вече да си кръстосва краката. По това време бях около 103 кг, с двустранна коксартроза и гонартроза. Килограмите тежаха и беше крайно време да предприема нещо. Един познат ми бе разправял за т.н. 90 дневна диета и аз се бях засилил да направя проучване за нея. След предаването с Руслан Мъйнов и ровене за Зоната ми се стори, че Зоновото хранене е далеч по естествено и природосъобразно и избрах да пробвам със Зоната. Сега съм убеден 1000%, че съм направил най-добрия избор.
Разрових Интернет за всевъзможна информация относно Зоновото хранене. Този великолепен сайт за съжаление открих по-късно. Намерих книгата на д-р Сиърс "Зоната" и я прочетох .По късно прочетох и "Овладяване на Зоната". Книгите се четат буквално на един дъх. След време ги препрочетох отново. Мисля си, че всеки, който иска да практикува Зоната трябва да прочете поне веднъж една книга на Сиърс - толкова е вдъхновяващо и толкова просто са обяснени нещата защо и как се случват. И така реших да следвам стриктно Зоновото хранене за месец - пък каквото сабя покаже.
Първоначално изчислих дневната си нужда от протеини(Приложение 5, стр.186 на "Зоната"), след което намерих необходимото ми количество блокове като разделих количеството протеини на 7. На сайта има направена форма, която можете да ползвате - http://www.vzonata.com/kalkulator/.
След това изчислих количеството вода, което трябва да се пие. Тук има калкулатор - http://www.vzonata.com/kalkulator-za-vodata/.
До тук беше лесното. Нататък трябваше да правя менюта за хранения, които трябваше да бъдат и балансирани, т.е на едно хранене трябва да се приемат еднакво количество блокове протеини, въглехидрати и мазнини. Добре че имахме електронна кухненска везна. Тя е незаменим помощник при определяне на порциите за зоновото хранене. Разбира се има и метод на око, който обаче аз не бих препоръчал да се използва постоянно вместо меренето с ел.везна. Когато сме на ресторант, на гости, на почивка може да ползваме метода на око. В останалите случаи използвайте електронно кантарче.
Падна едно голямо смятане и писане - закуска, обяд, вечеря. Междинните закуски реших лесно - кисело мляко. Следобед 1 кофичка, а преди сън - половин. Първоначално взимах 0,1% кисело мляко, което е точно балансирано относно протеините и въглехидратите. Добавях само мазнини под формата на ядки или маслини. След време реших, че технологията за получаване на обезмасленото кисело мляко не е много зонова и преминах на 2% кисело мляко като вече не добавях мазнини. Е, не е точно балансирано относно мазнините, но пък е с по-малко обработка(поне така си мисля).
PS: Добавено на 03.01.2015
Има и още един калкулатор за изчисляване на нужните блокове. Изключително полезното при него е, че ни дава не само необходимото дневно количество протеин, съответно и броя блокове, но и данни за :
- Body Fat%(% Телесни мазнини)
Body Fat Weight(Тегло на мазнините)
Lean Body Mass(Крехка телесна маса)