Меню

Калкулатор за дневните чаши вода

Воден калкулатор в зонатаВъведете Вашите килограми:


Всички знаем, че е добре да пием повече вода, и въпреки това не всеки има този „воден“ навик. Всъщност, водата е най-евтиният хранителен елемент на света, а в действителност никой не я пие в достатъчните количества. Тя е най-важната хранителна добавка, която стои в основата на хранителната пирамида, и без която животът би бил невъзможен. Това е достатъчна причина, за да се опитате да превърнете пиенето на вода в приятен всекидневен навик, вместо да го възприемате като досадно задължение.

Приемът на повече вода е един от най-важните аспекти в Зоната, тъй като този начин на хранене ще накара тялото ви да превключи от изгарящ въглехидратите метаболизъм, към изгарящ мазнините метаболизъм. Това изгаряне на мазнини ще увеличи с повече от 50% нуждите от вода на тялото. Една от основните цели на Зоната е да намалява високите нива на инсулин, а точно това е хормонът, който не само че не позволява освобождаването на складираните мазнини, а и задържа течностите в организма. Когато се храните в Зоната, нивата на инсулин ще се задържат в нормалните граници, което означава, че непрестанно ще трябва да възстановявате водата, която тялото ви вече няма да задържа.

Отделно, когато се храним в Зоната, поддържането на адекватната хидратация на клетките (повече от 65% от теглото ни е вода) е от изключителна важност, тъй като енергията се доставя от складираните телесни мазнини, а не от консумираните въглехидрати. И когато тези клетки не са добре хидратирани, не могат да бъдат много ефективни в образуването на химическа енергия, така наречената АТП енергия, която задвижва тялото ни. И когато клетките не са ефективни, и няма достатъчно от това химическо вещество, какво трябва да направим, за да си го набавим? Ще трябва да ядем повече. А когато сме добре хидратирани, няма да изпитваме глад и ще имаме достатъчно количество химическа енергия, нужна на тялото ни, за да функционира правилно.

И сега идва ред на главния въпрос: Колко вода трябва да пием-литър, литър и половина или два? Всъщност, истината е, че няма универсален начин за определяне на ежедневните нужди от вода, и отговорът на този въпрос зависи от много фактори: Теглото на първо място, начинът на хранене, физическата активност, температурата и влажността на въздуха, физическото състояние и много други.

Минималното количество вода, което Бари Сиърс препоръчва в Зоната е около осем чаши на ден. Но най-лесния вариант е да използвате калкулатора за вода. За целта трябва само да знаете колко килограма сте, и калкулатора ще ви покаже минималното количество вода, което Зоната изисква, за да може престоят ви в нея да бъде успешен.

Към начало