Дневникът на Hippo

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Маня » Чет Юни 12, 2014 4:23 pm

В таблицата Рикотата е дадена като протеин (оранжева), но истинската рикота се прави от пълномаслено мляко. Това на Верея е почти без мазнини (както киселото, така и прясното - 0,1%), така че си я смятам като протеин и си добавям мазнини.
Ако пресечеш прясното мляко с киселото пък си става българска извара (то и рикотата си е извара, както и котидж сиренето, въпрос на пресичаща млякото киселина) - въпрос на градуси и технология на пресичането. И все си е извара и то нискомаслена, каквато пазара май не предлага. Освен една, която открих тия дни в Лидл на Пилос, която е с масленост 0,2%, но няма данни за протеини и въглехидрати.
За скъпо - не мисля, млякото е 1 лв литъра.
Получената суроватка може да се използва като buttermilk.
Последна промяна Маня на Чет Юни 12, 2014 4:27 pm, променена общо 1 път
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Зоната

Мнениеот HippoDel » Чет Юни 12, 2014 4:30 pm

Manya написа:
За скъпо - не мисля, млякото е 1 лв литъра.

:о Не знаех, че има толкова евтино мляко 0,1%! Вереята беше м/у 1,50 и 2 лв. литъра.

За мазнините ми е ясно. Аз питам за въглехидратите, нали млякото е смесен продукт протеини + въглехидрати. Къде отиват въглехидратите?
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот Маня » Чет Юни 12, 2014 4:33 pm

Въглехидратите - където отиват при останалите млечни продукти от таблицата - смесени са само прясното и киселото мляко, другите се броят за протеини. Не съм химик, не мога да отговоря. Ръководя се от категоризацията на Бари.

А тая Верея си е иначе чиста водица, ако я сравни човек с истинско мляко :laugh1: :laugh1: все едно са бодисали вода с бяла боя. Дори наченки на каймак не прави, като я свариш. :laugh4:

Котиджа от Лидл или изварата на Олимпус да не ми излиза по-евтино?
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот HippoDel » Чет Юни 12, 2014 4:43 pm

:laugh4: Така де, то и аз не знам, ама си мисля, че част от тях остават във водата дето се отделя, но не всички, ама знам ли? :think2: Защото, по принцип, рикотата има на 100г около 5 гр. въглехидрати. А и в изварата винаги има около 2 гр. на 100. :think2: Тук има един кварк, който е като по кремообразна извара и той има 4 гр. въглехидрати на 100 гр., което на 2 ПБ си е 1ВБ. :doNotKnow:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот Tony » Чет Юни 12, 2014 4:58 pm

Маня, уби всичко детско у мен! :lol: Тъкмо си мислих, че като си дойдем в България ще си купувам извара от магазина и няма да варя млека и да правя извара и ти сега - правя си по-хубава от 0,1 % верея. :) Никаква ли друга извара не става за ядене - като масленост, протеини и въглехидрати? :hm:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Mol, Belgium

Мнениеот Маня » Чет Юни 12, 2014 5:01 pm

Честно да си призная, с етикетите се съобразявам само за продукти, които са оранжеви или червени (ако реша да ползвам някой от последните). Просто веднъж съм се спряла на някои, които съм приела за приемливи за Зоната и рядко поглеждам към други. Не може човек да ходи непрекъснато с калкулатор на пазар. А и колкото по-простичка е храната, толкова по-малко време отнема подготовката й. При цялото напрежение и търчане по задачи прекаленото отделяне на внимание за манджата поне в момента ми идва в повече. Менюто ми е относително еднообразно от овес/нахут, зеленчуци и плодове за БВ, протеините - напоследък предимно яйца, извара, котидж, отвреме на време малко козе сирене към шопската салата, ядки и маслини за мазнина, когато е необходимо да се добави. Стана топло и хич не ми се готви.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Маня » Чет Юни 12, 2014 5:04 pm

Tony написа:Маня, уби всичко детско у мен! :lol: Тъкмо си мислих, че като си дойдем в България ще си купувам извара от магазина и няма да варя млека и да правя извара и ти сега - правя си по-хубава от 0,1 % верея. :) Никаква ли друга извара не става за ядене - като масленост, протеини и въглехидрати? :hm:

Тони, стават различни извари тук, има на Олимпус, която се консумира по 50 г за блок и е страшно вкусна, има на Маджаров, карловска, на Мероне - просто има моменти, в които ми е по-бързо да си направя извара от млякото в кварталния магазин, отколкото да ходя по веригите да си търся определен вид - въпрос на лична организация. :laugh4: Като е извара, купувам си я, но обичам рикота, а нискомаслена в БГ няма, поне аз не съм открила. И затова си я правя понякога сама.

Ако мислиш, че я правя всяка седмица - не, отвреме навреме, когато искам да сменя десена на млечния продукт. :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Tony » Чет Юни 12, 2014 5:27 pm

Ясно. То добре, че там поне има избор, защото тук - няма, та съм принудена да си правя от мляко, което дори обезмаслявам някакси. Да видим как ще избутам месец и малко - и аз ще ходя из магазините с калкулатор. :laugh1:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Mol, Belgium

Мнениеот HippoDel » Вто Юни 17, 2014 8:04 pm

Това е вечерята ми от тази вечер, много любима... сьомга върху канапе от зеленчуци.
Скрит текст:
Изображение

За десерт-круша с бадеми.
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот Tatyana » Вто Юни 17, 2014 9:12 pm

Добре, че съм вечеряла Хипо и пак започнах да слюнкоотделям при вида на тази снимка :laugh:. Много добре изглежда вечерята :yess:.
Аз откакто се върнах от гръцко нещо все не успявам да се центрирам, ама все пътувам някъде тези дни. Направо кръстосах България последните седмици и то все непредвидено. Утре пак тръгвам на път, та затова милото ми дневниче прашасва :(. Ама комшията днес каза да спра да отслабвам вече и да ям повече, та явно не ми се отразява толкова зле, колкото си мислех излизането от коловоза. Той ако знае милия колко ям... :laugh:
С нетърпение чакам края на месеца, когато ще се поуспокоят нещата. Иначе не изпускам нищо, дори и в късни доби вечер като се прибера, като тази вкусотия например. Браво :chef1:
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

София

Мнениеот HippoDel » Сря Юни 25, 2014 9:38 am

Утре става един месец от както си намалих блоковете от 11 на 10. Кантарът се размърда надолу, но за съжаление много бавно се случват нещата, вече при мен. :( С 11 блока се въртях около 72 кг, а сега с 10 се въртя около 71+/-200 грама. Много ми се искаше преди заминаването ми за Бг, да ги смъкна под 70, но какво да се прави... :bored1: е все пак надеждата умира последна, имам още 4 дни. :laugh:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот Tatyana » Сря Юни 25, 2014 11:17 am

Хипо и аз зациклих на едно място - не съм качила, но и не свалям :(. Не, че съм очаквала нещо друго като не бях в къщи и я карах на око де. От два дни обяда или вечерята ми са салата с котидж (извара, сирене), че взе да ми писва от тези пилета. Друго месо не ям от години (освен риба), но мисля и пилетата да ги огранича, заради разните хормони, антибиотици и други боклуци, с които ги тъпчат.
Забелязах, че като карам предимно на готвени вкусотии - задържам кг. Ще мина поне 2-3 седмици на повече салати и после ще споделя ефекта. Мисля, че така нещата ще се раздвижат надолу :yess:
Аватар
Tatyana
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

София

Мнениеот Стеф » Сря Юни 25, 2014 12:13 pm

Hippo написа:Утре става един месец от както си намалих блоковете от 11 на 10. Кантарът се размърда надолу, но за съжаление много бавно се случват нещата, вече при мен. :( С 11 блока се въртях около 72 кг, а сега с 10 се въртя около 71+/-200 грама. Много ми се искаше преди заминаването ми за Бг, да ги смъкна под 70, но какво да се прави... :bored1: е все пак надеждата умира последна, имам още 4 дни. :laugh:

По-добре д ане ставаш под 70, защото като се върнеш в България и пак качиш, ще те е много яд :lol: И аз така се успокоявам - ако не видя 6 преди морето по-добре щото като се разплуя там една седмица ще ме е яд после за шестичката :laugh4:
Когато печелиш - не знаеш какво губиш, а когато губиш - не знаеш какво печелиш.
Аватар
Стеф
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната

Горна Оряховица

Мнениеот HippoDel » Сря Юни 25, 2014 4:05 pm

Tatyana написа:Хипо и аз зациклих на едно място - не съм качила, но и не свалям :(. Не, че съм очаквала нещо друго като не бях в къщи и я карах на око де. От два дни обяда или вечерята ми са салата с котидж (извара, сирене), че взе да ми писва от тези пилета. Друго месо не ям от години (освен риба), но мисля и пилетата да ги огранича, заради разните хормони, антибиотици и други боклуци, с които ги тъпчат.
Забелязах, че като карам предимно на готвени вкусотии - задържам кг. Ще мина поне 2-3 седмици на повече салати и после ще споделя ефекта. Мисля, че така нещата ще се раздвижат надолу :yess:

Да ти кажа, аз го карам само на пиле, риба, салати, сух протеин, овес, извара, йогурт, зехтин и бадеми. А преди като хапвах всеки ден хляб, свалях като луда. Според мен просто организмът си има едни килограми, от които нататък трудно сваля. Но и това ще стане, просто трябва повечко търпение или глад, но това не е решение. :)
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот HippoDel » Сря Юни 25, 2014 4:10 pm

Стеф написа:
По-добре д ане ставаш под 70, защото като се върнеш в България и пак качиш, ще те е много яд :lol: И аз така се успокоявам - ако не видя 6 преди морето по-добре щото като се разплуя там една седмица ще ме е яд после за шестичката :laugh4:

Да ти кажа хич няма да ме е яд, защото моята логика е, че като веднъж съм я стигнала, пак ще я стигна. А като не съм я видяла, не ми е сигурно. :laugh4: Освен това се надявам в България да не качвам, ама ще видим. :)
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот HippoDel » Нед Юни 29, 2014 7:31 am

За протокола, тази сутрин съм 70,8 кг. Не успях да ги смъкна под 70 преди заминаването, ама какво да се прави, това е положението. :)
След малко потегляме за летището.
До скоро! :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

ПредишнаСледваща

Назад към Дневници в Зоната