Дневникът на Hippo

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот KandY » Пет Ное 22, 2013 1:01 am

Хипо, проследих целия ти дневник и тъй като това е първото ми участие във форум прощавай, ако не го правя както трябва. Набирам информация и се подготвям да вляза в зоната, но тъй като не съм в Бг нямам достъп до книгите. Как мога да събера всичката необходима информация, за да се присъединя в зоната, само от сайта достатъчно ли е. Моля за помощ. А като чета описанието на фигурата ти , като че ли чета за мен - започвам от 76,5 кг при ръст 168, но съм на 55 г и никак не ми е лесно да ги поддържам, все ме тегли нагоре и с лекота 2 пъти стигах до 82 кг. Решила съм да се преборя трайно и да стабилизирам около 65 кг. Разчитам на подкрепа.
Написаното до тук е от преди седмица, през което време набирах информация, изчислявах рецепти и събирах кураж за скок в зоната. Мога да се похваля , че от днес съм при вас, в зоната. Като новак в участието във форум не успявам да си направя собствен дневник, но се надявам утре и това да преодолея. А менюто ми днес беше: закуска-200 гр кис. мляко , 40 гр шунка деликатесна , ябълка и орех, обяд- пълнена чушка за 3 ЗБ-надявам се да съм я изчислила правилно, следобяд- 50 гр рикота с малка филийка хляб и 3 бадема, вечеря- сирене по шопски и салата зеле за 2 ЗБ и чаша вино с 30 гр суджук, като тост за успешно зонуване на цялото семейство.
бивш вече кандидат за зоната
Аватар
KandY
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Зоната

Мнениеот gogo » Пет Ное 22, 2013 6:39 am

кандидат за зоната написа:Хипо, проследих целия ти дневник и тъй като това е първото ми участие във форум прощавай, ако не го правя както трябва. Набирам информация и се подготвям да вляза в зоната, но тъй като не съм в Бг нямам достъп до книгите. Как мога да събера всичката необходима информация, за да се присъединя в зоната, само от сайта достатъчно ли е. Моля за помощ. А като чета описанието на фигурата ти , като че ли чета за мен - започвам от 76,5 кг при ръст 168, но съм на 55 г и никак не ми е лесно да ги поддържам, все ме тегли нагоре и с лекота 2 пъти стигах до 82 кг. Решила съм да се преборя трайно и да стабилизирам около 65 кг. Разчитам на подкрепа.
Написаното до тук е от преди седмица, през което време набирах информация, изчислявах рецепти и събирах кураж за скок в зоната. Мога да се похваля , че от днес съм при вас, в зоната. Като новак в участието във форум не успявам да си направя собствен дневник, но се надявам утре и това да преодолея. А менюто ми днес беше: закуска-200 гр кис. мляко , 40 гр шунка деликатесна , ябълка и орех, обяд- пълнена чушка за 3 ЗБ-надявам се да съм я изчислила правилно, следобяд- 50 гр рикота с малка филийка хляб и 3 бадема, вечеря- сирене по шопски и салата зеле за 2 ЗБ и чаша вино с 30 гр суджук, като тост за успешно зонуване на цялото семейство.

кандидат за зоната :text-welcomeconfetti: на теб и цялото ти семейство

Закуската:
-200 гр кис. мляко - не казваш колко % масленост. За да е точно балансирането трябва да е 0,1% и тогава имаме 1блок протеини(БП) + 1 блок въглехидрати(БВ)
-40 гр шунка деликатесна -тук въпроса е малко обтекаем. Най добре е изчисляването по етикет. За него малко по-късно, но да допуснем, че това са 1БП
-ябълка - колко? Ако е 100 гр - 1 ВБ .
-орех - това е мазнинен блок(БМ). Ако са 2 ореха - 2 БМ
И като теглим чертата излиза 2БВ+2БП+2БМ - балансирано, всичко е наред;

Обяд:
пълнена чушка за 3 ВБ. С какво е пълна тая чушка :think2: Чушката е въглехидрат. По принцип, това, което се бере е въглехидрат,а което ходи е протеин. Е има и дребни изключения. Та чушката е 1БВ - 240 гр => 3БВ от чушката са 720 гр чушка. Не знам как ги докара :stupid:

Следобедната закуска е за 1блок и е добре(макар, че имам съмнения за това сирене рикота, че е много мазно и не може да се балансира)

Вечерята - сиренето е с доста мазнина и не се балансира. Аз ям предимно извара. Зелето 1БВ-400 гр. Не знам как си изяла за 2БВ-800 гр зеле :laugh4: В интерес на истината и на мен първия въглехидрат ми беше зеле - е не можах да изям цял БВ от зелето. Суджука, за съжаление също е доста мазен и не става да се балансира. Чаша домашно червено вино е чудесен БВ.

Препоръчвам ти да прочетеш дневника ми - http://www.vzonata.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=58. Там съм се опитал да опиша както първите ми стъпки в Зоната, така и моите малки открития и достижения в нея. И ето сега за изчисляването по етикет - част от моя дневник:

"За пресмятане на хранителните блокове ползвам актуализираната таблица, която може да намерите тук - http://www.vzonata.com/Tablica.htm. Ако търсеният продукт го няма в таблицата или пък го има, но не е даден в грамове можем да направим изчисление по етикет, като вземем в предвид, че
1БП = (100/съдържание на протеини в 100 гр)*7
1БВ = (100/съдържание на въглехидрати в 100 гр)*9
1БМ = (100/съдържание на мазнини в 100 гр)*1,5

От съдържанието на въглехидратите трябва да се извадят фибрите. В по старите таблици на д-р Сиърс фибрите не са били изваждани от въглехидратите и съответно количеството за блок е различно. Така че внимавайте какви таблици за хранителните блокове използвате. Аз ползвам таблицата от сайта(http://www.vzonata.com/Tablica.htm). Пипи я поддържа в актуално състояние, а освен това е преизчислила и много от продуктите, които д-р Сиърс не е дал в грамове. Имайте също в предвид, че протеините в растителните култури не се усвояват и затова не трябва да влизат в сметката.Тук http://www.bb-team.org/hrani може да се види съдържанието на много продукти."

Ако имаш допълнителни въпроси можеш да ги зададеш в моя дневник. Успех със зонуването :wave:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната

София
Мъж

Мнениеот Pipilota » Пет Ное 22, 2013 6:48 am

Здравей кандидат за Зоната :bouquet: :laugh3: Малко ми е странно весело да те наричам с този ник, но ако ще влизаш сериозно в зоната, така или иначе щш трябва да си смениш името :) Например с Отслабваща ;) или Зонуваща, или ЗоНби №5, и т.н :laugh4:
Относно дневника, аз препоръчвам на всички първо да обикалят една две седмици из форума, да са сигурни, че Зоната ще бъде част от живота им за дълго време, и тогава да посегнат към дневниците ;) И като за начало е добре да се разходиш из Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи-тук)-1 тема :hug: :bouquet:

Относно книгите- в Сайта са прикачени и двете книги на Сиърс, т.е можеш да си ги четеш онлайн. Това са Зоната и Овладяване на Зоната :applaus:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Мнениеот Gazilot » Пет Ное 22, 2013 11:31 am

Пипи, мисля, че сега разбра какво имам предвид :bigsm1:
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Несебър

Мнениеот Karrita » Пет Ное 22, 2013 1:29 pm

Здравей и от мен кандидат за Зоната :bouquet: и поздравления за правилно взетото решение за теб и цялотото ти семейство!
Гого и Пипи са ти обяснили всичко за начало, аз само искам да отбележа, че 220 гр за киселото мляко за 1БВ + 1БП се отнася за българското мляко. Ти май писа, че живееш в чужбина, а за там грамажът е 120 гр за 1БВ + 1БП.
Успех! :lol:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната

Несебър

Мнениеот HippoDel » Пет Ное 22, 2013 5:10 pm

кандидат за зоната написа:Хипо, проследих целия ти дневник и тъй като това е първото ми участие във форум прощавай, ако не го правя както трябва. Набирам информация и се подготвям да вляза в зоната, но тъй като не съм в Бг нямам достъп до книгите. Как мога да събера всичката необходима информация, за да се присъединя в зоната, само от сайта достатъчно ли е. Моля за помощ. А като чета описанието на фигурата ти , като че ли чета за мен - започвам от 76,5 кг при ръст 168, но съм на 55 г и никак не ми е лесно да ги поддържам, все ме тегли нагоре и с лекота 2 пъти стигах до 82 кг. Решила съм да се преборя трайно и да стабилизирам около 65 кг. Разчитам на подкрепа.

Здрасти Канди! (така ще те наричам за по-кратко)
Добре дошла.:text-welcomeconfetti:
Щом си изчела целия ми дневник, значи вече знаеш, че и на мен това ми е първият форум, в който участвам, но вече станах спец. ;)
Гледам, че колегите са ме изпреварили и са ти отговорили на въпросите.
Избирайки Зоната, си направила правилният избор, как да си намалиш и поддържаш килограмите и най-вече как да се храниш здравословно, без да изпадаш в крайности и да лишаваш организма си от едни или други хранителни вещества. Аз съм правила доста диети и искам да ти кажа, че усещането в Зоната, няма нищо общо с това да си на диета. Докато си направиш дневник, можеш да споделяш менюто си тук, в моя и да питаш каквото те интересува. Когато пишеш меню, пиши точните грамажи за да можем да ги коригираме, ако е нужно.

Найстина ли цялото семейство влизате в Зоната? Еха! :bigsm47:

Още веднъж :text-welcomewave: и ще чакам да пишеш пак! :bouquet:
Успех! :hug:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот HippoDel » Пет Ное 22, 2013 5:15 pm

Karrita написа:Здравей и от мен кандидат за Зоната :bouquet: и поздравления за правилно взетото решение за теб и цялотото ти семейство!
Гого и Пипи са ти обяснили всичко за начало, аз само искам да отбележа, че 220 гр за киселото мляко за 1БВ + 1БП се отнася за българското мляко. Ти май писа, че живееш в чужбина, а за там грамажът е 120 гр за 1БВ + 1БП.
Успех! :lol:

Общо взето, в чужбина, трябва да се изчисли по етикет, колко блока е, защото протеините и въглехидратите много варират на различните марки. :)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот KandY » Пет Ное 22, 2013 7:01 pm

Благодаря на всички ви за съпричасността!!! В Италия съм временно при дъщеря ми и зетя и те пожелаха да се включат в зоната с мен, така че сме трима новаци. За съжаление се оказа , че тук много от храните нямат данни за съдържанието, та за някои неща ще карам на усет и ваши съвети. Днес намерих рикота, в която мазнините са 18%, но видях и обезмаслена, та ще внимавам винаги да купувам обезмаслената, сиренето което купувам на вкус е като нашето, дано и на мазнини го докарва, но няма етикет. А мляко си квасим у дома с купено прясно мляко и е 3,6%, там съм малко отгоре с мазнините, но в останалите ястия гледам да компенсирам, само когато е в междинните закуски няма как. Чушките вчера бяха по рецепта от форума, така че там съм точна-нали имат ориз , лук и домати в тях, получиха ми се въглехидратите.
За днес повторих закуската, обяда беше 150 гр риба на тефлон, но с кожата и костта в средата, та се надявам чисто да не е повече от 125 гр, 300 гр домат и филийка хляб. На тигана за 3 порции имаше 1 с л зехтин, та и там сме точно в 3-те блока.Следобедно- 40 гр пастърма(няма все пак да хвърляме бг-деликатеси) и 2 мн. малки мандаринки, а за вечеря омлет от 2 яйца с филийка хляб и домат, а по-късно и чашката вино с какво ще видим по-късно.
Доста съм пространна, но знам че ще ме разберете, щом сте минали по тоя път. Надявам се да успея и да остана в зоната, вчера и днес ми е безпроблемно като обем храна.
Аватар
KandY
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот HippoDel » Пет Ное 22, 2013 10:23 pm

кандидат за зоната написа:Благодаря на всички ви за съпричасността!!! В Италия съм временно при дъщеря ми и зетя и те пожелаха да се включат в зоната с мен, така че сме трима новаци. За съжаление се оказа , че тук много от храните нямат данни за съдържанието, та за някои неща ще карам на усет и ваши съвети. Днес намерих рикота, в която мазнините са 18%, но видях и обезмаслена, та ще внимавам винаги да купувам обезмаслената, сиренето което купувам на вкус е като нашето, дано и на мазнини го докарва, но няма етикет. А мляко си квасим у дома с купено прясно мляко и е 3,6%, там съм малко отгоре с мазнините, но в останалите ястия гледам да компенсирам, само когато е в междинните закуски няма как. Чушките вчера бяха по рецепта от форума, така че там съм точна-нали имат ориз , лук и домати в тях, получиха ми се въглехидратите.
За днес повторих закуската, обяда беше 150 гр риба на тефлон, но с кожата и костта в средата, та се надявам чисто да не е повече от 125 гр, 300 гр домат и филийка хляб. На тигана за 3 порции имаше 1 с л зехтин, та и там сме точно в 3-те блока.Следобедно- 40 гр пастърма(няма все пак да хвърляме бг-деликатеси) и 2 мн. малки мандаринки, а за вечеря омлет от 2 яйца с филийка хляб и домат, а по-късно и чашката вино с какво ще видим по-късно.
Доста съм пространна, но знам че ще ме разберете, щом сте минали по тоя път. Надявам се да успея и да остана в зоната, вчера и днес ми е безпроблемно като обем храна.

Супер, добре се справяте. Нали всички сте си изчислили по колко блока на ден да ядете? Само да отдележа, че доматът е 240 гр. 1ВБ, а не 300 гр. Вечерята не ми се струва балансирана, защото 2 яйца са 2ПБ, 1фил. хляб е 2ВБ и като прибавим домата(един или 1/2 ВБ) става повече от 2 ВБ. За мазнините нищо не си споменала.
Най-добре, като начало си пиши менюто и го смятай по тази схемичка:

обяд:-------------П-----В-----М
риба 126гр.----3------0-----0
1 ф. хляб-------0------2-----0
домат 240гр.---0-----1-----0
зехтин 1ч.л.---0------0-----3
-------------------------------------
общо------------3------3-----3

Успех! :hug:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот KandY » Пет Ное 22, 2013 11:20 pm

Хипо, благодаря, чудесна идеята така да си систематизирам блоковете. Хляба ми е домашно правен , съвсем малка и тънка филийчица, домата не е повече от 150 гр, а на тигана капвам малко зехтин за яйцата , така че мисля че се справям с баланса. Чудесно е , че има с кого да споделя това, което е моя малък, засега надявам се , успех.
Аватар
KandY
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот Karrita » Съб Ное 23, 2013 10:12 am

И аз да отбележа, че 3БМ са една чаена лъжичка зехтин, а не супена. Ако в тигана е имало 3 порции по 126 гр. риба ( тоест по 3блока), значи това са общо 9 блока, то тогаа следва и мазнината да е 9 блока ( 3 ч.л. ) и след като ги разделиш ще се падне на всеки по 3БП +3 БМ, иначе трябва да добавиш БМ отделно ( 1 или 2 колкото е нужно).
Не е фатално, но не бива да пренебрегваме мазнините :lol:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната

Несебър

Мнениеот Karrita » Съб Ное 23, 2013 10:46 am

Хипчо,
Понеже двете сме върли "нахутки" :laugh: да те питам ти мерила ли си нахута в различните му състояния.
Снощи нещо се усъмних в грамажа му и викам си " Сега ще го меря суров, варен и после печен". И какво се получи - 1Б суров по етикет ми е 33гр, варен след накисване цяла вечер се получи 45 гр, а печен - 20 гр. Как е при теб?
Че и аз като Ити ( с овеса) се вкарах в филм с тоя нахут :think2: :wow:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната

Несебър

Мнениеот лилит » Съб Ное 23, 2013 11:55 am

Аз съм го мерила суров и варен, печен не съм го правила. Суров според таблицата в ББ тийм е 21гр, варен около 47-49 зависи колко вода е глътнал. Всеки път го меря и суров, и после свареното количество проверявам колко е и разделям на блоковете които съм сложила.
Изображение
Аватар
лилит
Студент в Зоната
Студент в Зоната

Пловдив

Мнениеот HippoDel » Съб Ное 23, 2013 1:47 pm

Karrita написа:И аз да отбележа, че 3БМ са една чаена лъжичка зехтин, а не супена. Ако в тигана е имало 3 порции по 126 гр. риба ( тоест по 3блока), значи това са общо 9 блока, то тогаа следва и мазнината да е 9 блока ( 3 ч.л. ) и след като ги разделиш ще се падне на всеки по 3БП +3 БМ, иначе трябва да добавиш БМ отделно ( 1 или 2 колкото е нужно).

Кари и аз първо помислих, че има грешка, но 3 ч.л са 1 с.л., а тя използва за 3 порции по 3 ПБ, 1 с.л. Значи всичко е точно. ;)
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот HippoDel » Съб Ное 23, 2013 2:05 pm

Karrita написа:Хипчо,
Понеже двете сме върли "нахутки" :laugh: да те питам ти мерила ли си нахута в различните му състояния.
Снощи нещо се усъмних в грамажа му и викам си " Сега ще го меря суров, варен и после печен". И какво се получи - 1Б суров по етикет ми е 33гр, варен след накисване цяла вечер се получи 45 гр, а печен - 20 гр. Как е при теб?
Че и аз като Ити ( с овеса) се вкарах в филм с тоя нахут :think2: :wow:

Кари,
Моят нахут няма етикет с количеството въглехидрати, а суров нахут според таблицата в ББ тийм е 21гр. Така че аз го приемам за 21гр. Сварен ми излиза около 42 гр., а печен по твойта рецепта около 18гр. за 1ВБ.
Тъй като пакетът ми свърши, сега ще се опитам да си намеря с етикет и ще си го изчислявам вече по етикет.:hug:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот Karrita » Съб Ное 23, 2013 2:18 pm

HippoDel написа:
Karrita написа:И аз да отбележа, че 3БМ са една чаена лъжичка зехтин, а не супена. Ако в тигана е имало 3 порции по 126 гр. риба ( тоест по 3блока), значи това са общо 9 блока, то тогаа следва и мазнината да е 9 блока ( 3 ч.л. ) и след като ги разделиш ще се падне на всеки по 3БП +3 БМ, иначе трябва да добавиш БМ отделно ( 1 или 2 колкото е нужно).

Кари и аз първо помислих, че има грешка, но 3 ч.л са 1 с.л., а тя използва за 3 порции по 3 ПБ, 1 с.л. Значи всичко е точно. ;)

Абе честно казано не съм сигурна дали 3 ч.л. са една супена, то зависи и от самите прибори, затова го отбелязах просто да има предвид :lol:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната

Несебър

ПредишнаСледваща

Назад към Дневници в Зоната