Дневникът на Hippo

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Karrita » Нед Яну 05, 2014 2:48 pm

HippoDel написа:Дъщеря ми, която е на 12, иска да влиза в Зоната. Колкото съм радостна, толкова съм и ужасена. :scare: Не знам как ще се справя? Утре ще и разяснявам правилата. :oh:
Имаше и разни неща за Зоната при децата, май трябваше да ядат повече протеини, до тиинейджердка възраст. Нея за тиинейджер ли да я смятам, като скоро навърши 12? :think2: Нали на 13 стават официално тиинейджери. :stupid:

:bigsm35: Помогнееееееетеееееееееееееее!

Хипчо, моята дъщеря е на 13 и от 3 месеца се мъчим да спазва режима. Разбира се не мога да кажа, че е в Зоната, по-скоро кръжи около нея, но когато е вкъщи яде зоново заедно с мен. Но в училище е невъзможно да се храни зоново, поради разбираеми тийн причини ( ще й се смеят на купичките и кутиите :lol: ). Пие рибено масло! И така, долу-горе е около Зоната, пие протеин на прах, само с тоя щоколад не можем да се разберем още. И тя като всяко хлапе го обича много, но доста го е ограничила. Та така Хипо, почти абсурд да ги вкараме напълно в Зоната, но пък и това е нещо :lol:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната

Несебър

Зоната

Мнениеот HippoDel » Нед Яну 05, 2014 2:58 pm

Кари,
Тя сама иска, аз не я карам. Иска да свали някое килце. Врънка ме от доста време.
Ама аз искам тя сама да си се храни по зоната, а не да разчита на мен. Защото аз не мога да и приготвям всяко ядене. Но е доста сложно да и обясня всичко. Иначе при нас нама проблем с яденето в училище, тя така или иначе си носи храна от в къщи за обяд.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот Хриси » Сря Яну 08, 2014 8:46 am

Моята дъщеря пък е на 3 години и също се замислям дали отсега да не я свикна да хапва предимно зоново. Храни се добре, не е дебела, всичко и е в нормата, но в даден момент сме на крачка да излезем от нормите. Все ни изнудва я за шоколадче, я за пуканки и прочие. Двамата с татко си имат способността да хапват без да пълнеят почти, всичко им е вкусно и като си сготвя нещо зоново гледам да се скрия от тях, че ще ми го изядат :lol: нали е малко количество все пак.
Та за децата си мислех, че не е много полезно да ядат изцяло по зоната, т.к. са подрастващи. Твърдо съм убедена, че трябва да хапват повече плодове, без да добавят протеин на всеки плод. Имат доста енергия за изразходване и една ябълка, примерно, без добавена извара и ядки няма да ги доведе до пълнеене. Може сандвич от пълнозърнеста филийка с яйце или малко кашкавалче и филе с доматче. Друг вариант е топъл сандвич с яйце и сирене, препечен на парти грилчето. Става бързо вкусно и е полезно. Втора закуска- ябълка.
Според мен закуската може да им е зонова- прясно и кисело мляко, сиренце (30-40 грама), ябълка, или овесена каша с малко мляко. На обяд не знам защо се хранят в училище. Аз едно време закусвах вкъщи, в голямото междучасие си взимах едни солетки или вафличка и на обяд вкъщи си обядвах, а при втора смяна си тръгвах обядвала за училище.
От всички "боклуци" съм позволила на детето по едно на ден, че бяхме я докарали дотам да ги яде едно след друго. Обикновено и го позволявам за следобедна закуска или сутрин.
На обяд трябва да хапнат месце със салатка. Вечер според мен трябва да е постно или с малко месо. Единственото, което може и съм твърдо За да се коригира в българската кухня е да не се готви яденето с толкова олио, а с малко зехтин. Това го установих, откакто съм в зоната- готвим с много олио, а според зоната мазнините заемат най-малкия дял от всички компоненти в яденето. Като редуцираме мазнините и захарта при децата, както и снаксове, чипосове, бейк ролс, вафли и прочие, като добавим повече плодове и зеленчуци в яденето им, пиле и риба, то тогава ще се получи едно здравословно меню за тях, без да е нужно да са изцяло по зоната. Има доста специфики при подрастващите и зоната би ги довела до еднообразно хранене, според мен. Повече протеини натоварват бъбречните функции и многото белтък може да ги увреди.
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната

София

Мнениеот HippoDel » Сря Яну 08, 2014 3:05 pm

Хриси,
Смисълът на Зоната е да ни балансира хормонално, а отслабването е само страничен ефект. Така че от тази гледна точка, това дали детето ще си изразходи въглехидратите, които приема или не, няма никакво значение в случая. Освен това Зоната не е високо протеинова диета, за да увреди бъбреците на когото и да било. А и пиенето на големи количества вода го изключва напълно.
До колко е приложима на практика за 3 годишно дете, не знам, но съм сигурна, че не би навредила. Според мен, трудността да се приложи при деца, не е самото хранене, а проблемът с начина им на мислене и разбиране на храненето. До голяма степен, Зоната е начин на мислене и разбиране за храната, които прилагаш при храненето. А е трудно да се създаде такова мислене и разбиране при децата, особено при по-малките. Затова е и толкова трудно да се направи универсално меню. Защото сама по себе си Зоната е начин на хранене, който зависи от определени правила, но е строго индивидуален и зависи от дневния режим, предпочитанията и вкусовете на всеки.

Това, което съм намерила в сайта, за децата в Зоната, е само това:

20. Могат ли децата да следват Зоната ?

Разбира се. Зоната не само е идеална за децата, а те дори имат много по-голяма нужда от възрастните да бъдат в Зоната, тъй като те все още растат. Обикновено, децата преди пубертета се нуждаят от около 15 грама протеин на хранене, комбинирано с необходимите количества мазнини и въглехидрати. След пубертета, количествата трябва да се смятат както при вързрастните, като по този начин се осигурява повече от достатъчно протеин, необходим за растежа на младия организъм. Един от източниците на протеин, които почти всяко дете консумира е парченце сирене. Въпреки че сиренето е с по- високо съдържание на наситени мазнини, това е добър начин за въвеждане на повече протеини в диетата на детето. Като за начало в Зоната, можете постепенно да намалите газираните напитки и плодовите сокове, до напълното им премахване, и да ги заместите с нарязани плодове и парченца сирене например. Да се избягват до минимум всички храни, които съдържат частично хидрогенирано масло (особено разпространено в повечето видове фъстъчено масло).

Пишеше нещо и в книгата, но не си го спомням. :hug:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот Хриси » Сря Яну 08, 2014 3:17 pm

HippoDel написа:Хриси,
Смисълът на Зоната е да ни балансира хормонално, а отслабването е само страничен ефект. Така че от тази гледна точка, това дали детето ще си изразходи въглехидратите, които приема или не, няма никакво значение в случая. Освен това Зоната не е високо протеинова диета, за да увреди бъбреците на когото и да било. А и пиенето на големи количества вода го изключва напълно.
До колко е приложима на практика за 3 годишно дете, не знам, но съм сигурна, че не би навредила. Според мен, трудността да се приложи при деца, не е самото хранене, а проблемът с начина им на мислене и разбиране на храненето. До голяма степен, Зоната е начин на мислене и разбиране за храната, които прилагаш при храненето. А е трудно да се създаде такова мислене и разбиране при децата, особено при по-малките. Затова е и толкова трудно да се направи универсално меню. Защото сама по себе си Зоната е начин на хранене, който зависи от определени правила, но е строго индивидуален и зависи от дневния режим, предпочитанията и вкусовете на всеки.

Това, което съм намерила в сайта, за децата в Зоната, е само това:

20. Могат ли децата да следват Зоната ?

Разбира се. Зоната не само е идеална за децата, а те дори имат много по-голяма нужда от възрастните да бъдат в Зоната, тъй като те все още растат. Обикновено, децата преди пубертета се нуждаят от около 15 грама протеин на хранене, комбинирано с необходимите количества мазнини и въглехидрати. След пубертета, количествата трябва да се смятат както при вързрастните, като по този начин се осигурява повече от достатъчно протеин, необходим за растежа на младия организъм. Един от източниците на протеин, които почти всяко дете консумира е парченце сирене. Въпреки че сиренето е с по- високо съдържание на наситени мазнини, това е добър начин за въвеждане на повече протеини в диетата на детето. Като за начало в Зоната, можете постепенно да намалите газираните напитки и плодовите сокове, до напълното им премахване, и да ги заместите с нарязани плодове и парченца сирене например. Да се избягват до минимум всички храни, които съдържат частично хидрогенирано масло (особено разпространено в повечето видове фъстъчено масло).

Пишеше нещо и в книгата, но не си го спомням. :hug:

Аз това имах предвид, така както са го дали като съвет на сайта. Там именно пише за децата, че протеинът трябва да е до 15 грама, а не както е по зоната на блокове. Също и наситените мазнини не пречат при децата, за разлика при възрастните. Все пак децата подрастват и в това се състои изразходването на повече енергия, метаболизма им е по-бърз. Има теории например, че при възрастните след 50 годишна възраст изобщо месото трябва да се изключи от менюто, поради забавения метаболизъм. Всеки организъм е различен, но по принцип има научна логика в това. Иначе пиенето на вода няма нищо общо с натоварването на бъбреците с белтък и преработката му. Това го знам от лекари! Има доста статии по въпроса колко месо трябва да ядат децата във всяка една определена възраст. При малките например- то трябва да се яде за обяд, а за вечеря постно. Все пак да не забравяме, че постите също казват очистителен ефект на организма. Най-добре е лекар-диетолог да определи колко белтък от животински произход трябва да изяжда детето. В нашата медицина се приема, че и от хляба, ориза, овеса и прочие се усвоява протеин, но нямам представа защо Бари Сиърс смята обратното. Както и да е, аз съм приела като чиста монета неговата теория.
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната

София

Мнениеот HippoDel » Сря Яну 08, 2014 3:28 pm

За мен това:
Обикновено, децата преди пубертета се нуждаят от около 15 грама протеин на хранене, комбинирано с необходимите количества мазнини и въглехидрати.
не означава това:
Хриси написа: Там именно пише за децата, че протеинът трябва да е до 15 грама, а не както е по зоната на блокове.
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот Italiano » Сря Яну 08, 2014 5:42 pm

Означава по 2 ПБ на хранене.
Ама то горе долу си идва като при възрастните - 5 хранения по 2 блока ...
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Благоевград

Мнениеот Хриси » Сря Яну 08, 2014 6:25 pm

Italiano написа:Означава по 2 ПБ на хранене.
Ама то горе долу си идва като при възрастните - 5 хранения по 2 блока ...

Да, има логика наистина, но при условие, че на едно дете за целия ден общо са нужни 63 грама протеин. А дали е така...?
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната

София

Мнениеот HippoDel » Сря Яну 08, 2014 7:42 pm

Така или иначе информацията на български е оскъдна. Пипи може да каже дали има нещо повече, по темата, публикувано в Америка. :)
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот Хриси » Сря Яну 08, 2014 9:20 pm

HippoDel написа:Така или иначе информацията на български е оскъдна. Пипи може да каже дали има нещо повече, по темата, публикувано в Америка. :)

Да, дано! :)
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната

София

Мнениеот nympheacea » Пет Яну 10, 2014 9:08 pm

Хипо миличка, почнах да наваксвам от 12 страница, ама стигнах до Гази, бях озарена, получих прозрение, видях думи, които значат толкова много за мен, и просто останалото прочетох през ред та дори и през два, за да дойда тук да ти кажа, че те прегръщам И
НЕКА ЗОНАТА ДА БЪДЕ С ТЕБ
Аз реплика Гази открадна твойта.
Споменавано преди форума може във да е , прочетох тук аз първо. Съм озарена аз!
И НЕКА ЗОНАТА БЪДЕ С ТЕБ!
Аватар
nympheacea
Студент в Зоната
Студент в Зоната

Мнениеот Pipilota » Съб Яну 11, 2014 6:49 am

Хипчо, Хриси, за съжаление за децата наистина е оскъдна информацията. По принцип Бари казва, че няма как да се изчисляват блоковете при децата, тъй като те постоянно растат и се променят, но идеята е ако може просто при всяко хранене да хапват и от трите неща- протеин, мазнини и въглехидрати. Като го видиш детето че посяга към някое саламче, после не забравяй да му дадеш и една ябълка, и си в джаза :)
Аз например моето тийнейджърче голекувам много с протеин на прах :) Защото колкото и да се пробвах, не можах да я вкарам в зоната. И все посяга към разни въглехидрати, а аз само я гоня после с протеиново шейкче. Не редовно, но в случаите, когато липсва протеин в менюто й, вълшебния протеинов прах ми е спасение :bow:
Последна промяна Pipilota на Съб Яну 11, 2014 6:51 pm, променена общо 1 път
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Мнениеот HippoDel » Съб Яну 11, 2014 5:02 pm

nympheacea написа:Хипо миличка, почнах да наваксвам от 12 страница, ама стигнах до Гази, бях озарена, получих прозрение, видях думи, които значат толкова много за мен, и просто останалото прочетох през ред та дори и през два, за да дойда тук да ти кажа, че те прегръщам И
НЕКА ЗОНАТА ДА БЪДЕ С ТЕБ
Аз реплика Гази открадна твойта.

:о :о Не ми стана много ясно всичко, което си написала. :think2: :) Но ти благодаря за прегръдките и пожеланията. И аз те прегръщам и много се радвам, че си отново сред нас. :hugs1: Доста дълго се изгуби. :love: :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот Pipilota » Съб Яну 11, 2014 6:55 pm

nympheacea написа: Аз реплика Гази открадна твойта.

:laugh1: :laugh1: Ааххаха, това ми прозвуча като преведен текст от китайски с гугъл преводач :laugh1:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Мнениеот HippoDel » Съб Яну 11, 2014 10:12 pm

pipilota написа:Хипчо, Хриси, за съжаление за децата наистина е оскъдна информацията. По принцип Бари казва, че няма как да се изчисляват блоковете при децата, тъй като те постоянно растат и се променят, но идеята е ако може просто при всяко хранене да хапват и от трите неща- протеин, мазнини и въглехидрати. Като го видиш детето че посяга към някое саламче, после не забравяй да му дадеш и една ябълка, и си в джаза :)
Аз например моето тийнейджърче голекувам много с протеин на прах :) Защото колкото и да се пробвах, не можах да я вкарам в зоната. И все посяга към разни въглехидрати, а аз само я гоня после с протеиново шейкче. Не редовно, но в случаите, когато липсва протеин в менюто й, вълшебния протеинов прах ми е спасение :bow:

Пипи, да ти се похваля, моята щерка е вече цяла седмица стриктно в Зоната. Ама аз и приготвям всяко ядене и хич не ми е лесно. Отслабнала е с около 2 килца и е много доволна. Но не ми се вярва да издържи дълго. Нещо взе да се назландисва на манджиджките ми, иска по-голямо разнообразие. :laugh:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот Italiano » Нед Яну 12, 2014 2:05 am

pipilota написа:
nympheacea написа: Аз реплика Гази открадна твойта.

:laugh1: :laugh1: Ааххаха, това ми прозвуча като преведен текст от китайски с гугъл преводач :laugh1:

Това е на езика на Йода. ;)
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Благоевград

ПредишнаСледваща

Назад към Дневници в Зоната