Меню
Влез в Зоната

Влез в Зоната

„Защо ми е нужно да влизам в Зоната? “ Това е въпрос, който са ми задавали хиляди пъти, и постоянно е в съзнанието ми по време на моите изследвания и лекции из цялата страна. Обикновено, отговарям на този въпрос с мой собствен въпрос –„ Искате ли да имате по-дълъг и по-здравословен живот?“

Д-р Бари Сиърс

И така, ако сте се престрашили да пробвате Зоната, но все още сте объркани и не знете как, тук ще разберете как да направите първите стъпки. Ще се убедите, че за влизането в Зоната не се изискват кой знае какви усилия.

Като за начало, добре би било първо да се запознаете с мерната единица „зонов блок“. След което, първото нещо, което трябва да направите, е да изчислите по колко протеинови блока ви се полагат дневно, като използвате калкулатора за протеинови блокове, след което се предполага, че веднага ще възникват въпросите – какво означава 8, 9 или 10 блока на ден ? Как да ги разпределям ? Кога и по колко да консумирам ? и т.н.

Ако по изчисления ви се полагат примерно 10 блока, това означава, че общо за целия ден трябва да приемете 10 блока протеин, 10 блока въглехидрати и 10 блока мазнини, т.е започвате да спазвате първото задължително правило в Зоната : Всяко хранене трябва да е комбинация от трите вида хрнителни блокове. Ако изядете всичкия протеин на едно хранене, а на следващото всички въглехидрати, това изобщо няма да ви отведе в Зоната. Сега идва ред на въпросът-

как да разпределим полагащите ни се блокове за целия ден ?

Разпределението на блоковете е индивидуално, но в повечето случаи се разпределя на пет хранения- три основни – закуска, обяд и вечеря( по голям брой блокове) , и две междинни закуски – следобедна и вечерна закуска (по малък брой блокове). В Зоната няма строго определено правило за дневното разпределение, стига да не превишавате определеното ви за деня количеството блокове.

Razpredelenie za blokove-9-15

Пример с 10 блока на ден можете да видите и в схемата примерно разпределение на блоковете.

 

След като вече знаете по колко блока ви се полагат, и по колко ще консумирате на определено хранене, може да започнете да си подреждате чинията. Да приемем, че трябва да си приготвите обяд от три блока.

Първо мислено разделете празната си чиния на три равни части. Обикновено, протеините в Зоната са първото нещо, което не трябва да забравяте, и с което е добре да започвате. И така, в една трета от чинията сложете три блока протеини, като се водите по таблицата. В таблицата всички количества (в грамажи или чаши) са дадени за един блок в сурово състояние. Например един блок пилешко месо е 28г., а на вас ви трябват три блока, което означава, че ще умножите 28г х 3, което е 84г.

Ако не използвате таблицата, обемът на протеините не трябва да бъде по-голям от размерът и дебелината на дланта ви.

диета зоната правилно хранене

Когато избирате протеините, старайте се да избягвате такива, които са богати на наситени мазнини и холестерол. Това са дреболии (черен дроб, пастет, гъши дроб), мазно говеждо и свинско месо, както и яйчните жълтъци. Всички те са източници на Арахидонова киселина (градивните блокове на „лошите“ Айказаноиди). Придържайте се предимно към протеини с ниско съдържание на мазнини, като риба, пиле, пуйка, яйчен белтък, или соеви заместители на месо.

След като вече имате три блока протеини, следва да ги балансирате с три блока въглехидрати, като напълните останалите две трети от чинията предимно със зеленчуци и по-малко плодове . В Зоната те са с предимство пред зърнените храни, тъй като повечето са с ниска плътност, и са богати на разтворими фибри. Храни, като хляб, спагети ориз и картофи остават на заден план. Все пак, ако наистина много ви се ядат макаронени изделия, ориз, картофи или други нишестени храни, запълнете само една трета от чинията с тях, и оставете последната трета празна (по обем нишестените храни не трябва да надвишават обема на протеините в чинията ви)

зоната правилно хранене

И така, чинията ви вече е пълна (дори препълнена, ако използвате само благоприятните въглехидрати), но за да се превърне в напълно Зоново ястие, остава да бансирате протеините и въглехидратите с три блока мазнини. Постарайте се, това да бъдат предимно мононенаситени мазнини, като добавите девет маслини (3бр маслини =1блок), или девет сурови бадема или три супени лъжици авокадо.

Това беше пример с обяд от три блока. Ако искате да изядете само един протеинов блок на определено хранене, означава, че ще трябва да го уравновесите с по един блок въглехидрати и един мазнини. Същото се отнася за хранене от два, четири или пет блока, като е добре да не забравяте, че максималният брой блокове на едно хранене не трябва да надвишава пет.

А какво става, ако искате да смесите повече от три вида храни, като например да си сготвите пилешко месо, и да изпиете една чаша вино? Хубавото в Зоната е, че можете да си позволите да комбинирате по няколко различни продукта от една категория, като разделяте блоковете на половинки, четвъртинки и т.н.

зоната правилно хранене

Както виждате, в тази порция, въглехидратните храни са повече от три вида, но събрани заедно правят три въглехидратни блока. Същото можете да правите с протеините и мазнините. И така, ето ви едно сготвено Зоново пиле, в компанията на чаша ароматно вино. За да сте в Зоната, не означва, че трябва да ядете само сухи храни. Може да готвите, да комбинирате всякакви продукти, стига да не превишавате определеното количество блокове. Може да сготвите ястие от шест или девет блока, и после да го разделите съответно на две или три равни порции, всяка от които да е по три блока примерно.

Ситуацията със „сглобяването“ на Зоново ястие се повтаря минимум пет пъти на ден, но е добре да свикнете с мисълта, че в Зоната неуморно трябва да се храните, за да горите мазнини и най-вече да сте здрави. Навярно вече се убедихте, че приготвянето на едно Зоново ястие не е като изучаването на ядрена физика. Сега обаче възниква следващия въпрос-

След колко часа трябва да се храня отново?

Един от ключовете за Зоната е интервалът между храненнията. Хормоналният ефект от едно основно хранене продължава от четири до шест часа, а една междинна закуска около два-два и половина часа. Това води до следващото правило в Зоната: никога не позволявайте да изминат повече от пет часа между отделните хранения.

Първото ви хранене трябва да бъде не по-късно от един час след събуждане, а последното не по-късно от 20-30 мин преди сън. Последното хранене е изключително важно, тъй като ще ви помогне да поддъджате постоянно нивото на инсулина и на кръвната ви захар до сутринта, както и буквално ще пренареди биохимията ви за следващата сутрин. Не забравяйте, че докато спите, мозъкът ви продължава да работи.

зоната правилно хранене

В зависимост от това кога се събуждате, ще определите времето на следващите хранения.

Доста хора не отдават значение на междинната закуска между обяда и вечерята. Например, ако сте изяли следобедната си закуска в 16:00ч., и поради някаква причина вечерята ви се забави до 20:00-21:00ч., тогава ще започнете да излизате от Зоната. В такива сучай е по-добре да хапнете втора междинна закуска, дори това да означава, че ще увеличите броя на полагащите ви се блокове за деня, но така ще успеете да запазите хормоналния си баланс.

В Зоната не е задължително да се храните точно пет пъти на ден. Бари Сиърс казва, че колкото по-често се храните (съответно с по-малък брой блокове), толкова повече контролирате нивата на инсулина, като най-добрият момент за хранене в Зоната е когато не сте гладни.

 

А какво се случва, ако изпитвате глад между отделните хранения?

Не всички хора са генетично еднакви, и всичко зависи от това, как вашите хормони отговарят на консумираната от вас храна. Отговорът може да получите, като си зададете въпросът „Как се чувствам?“ четири, пет часа след хранене. Ако се радвате на добра умствена концентрация и не изпитвате глад, тогава балансът на протеини и въглехидрати в последното ви хранене е бил идеален за вашата биохимия. Основната ви цел е да направите всяко ястие така, че да получавате всеки път същия положителен хормонален отговор. Не е нужно да изпадате в крайности при създаването на Зонови менюта, а по-скоро внимателно да следите как се чувствате няколко часа след хранене. Запомнете какво сте яли, и през следващите четири-чест часа следете за появата на симтоми като:

 • • Липса на глад
 • • Липса на желание за въглехидрати (сладко)
 • • Добра умствена концентрация
 • • Прилив на енергия и добра физическа форма

 

Всичко това е сигурен показател, че сте в Зоната. Ако обаче след четири часа чувствате глад, и не се фокусирате добре, вероятно въглехидратите са преобладавали пред протеините, което означава, че следващия път, при същото ястие трябва да пренастроите съотношението. Помислете какви въглехидрати сте консумирали, дали са благоприятни или не (това е най-честата причина за глад), дали сте спазили правилното количество, дали не сте забравили мазнините, и т.н. С времето сами ще усетите от кое ястие се чувствате най-добре. От друга страна, ако изпитвате глад три-четири часа след ядене, но се радвате на добър умствен фокус, значи сте прекалили с протеините. За да сте сте сигурни, дали успешно пребивавате в Зоната, може да се водите по схемата за хормонална настройка.

 
Ако след първите два-три дена не усещате споменатите положителни ефекти, значи просто не сте в Зоната.

Автор: Viara Smiley

Copyright © 2017 www.vZonata.com

151 thoughts on “Влез в Зоната”

 1.  

  Zdraveite priqteli!Iskam da opitam i da ostana v Zonata.Ot utre zapochvam. Dano uspeq da se spravq sus tozi zdravosloven nachin na hranene! Razchitam na vashata podkrepa!

 2.  

  Zdraveite! Za men e vsichko dosta lesno i interesno za razbirane, no niama da mi e izlishtna malko pomosht. izchislil sam che sa mi nujni 11 bloka dnevno. rabotnoto mi vreme obache e prez noshta, ot 18h00 do 10h00 primerno. no imam nujda ot okolo 2h za niakakva aerobna ili anaerobna deinost. sashto taka sabota sled 10h00 do ponedelnik 18h00 sam v pochivka!!!? ima li niakoi v podobna sitoacia i kak si razpredelia blokovete prez sedmicata i wikend-a. blagodaria

 3.  

  Като цяло не ми се занимава с цялото регистриране и писане,затова ако може някой просто да ме добави в skype и да ми даде първи стъпки към зоната ще съм много благодарен!
  Skype name – insol3n7

 4.  

  Mоже ли някой по някакав начин да ми обясни как изобщо да започна тази диета?Аз ли съм толкова глупав или наистина не мога да я схвана ?Понеже наистина искам да я започна,но не мога да разбера как.

  1.  

   Ники, заповядай във форума на зоната. Там е идеалното място за всички начинаещи 🙂 Ще ти помогнем с удоволствие, и ще се убедиш, че Зоната е много лесна за разбиране 😉

 5.  

  Звучи много добре, но това е пална идиотщина да мериш постоянно кое колко грама е и да имаш таблица постоянно в себе си. през целия ден трябва да мисля за грамажи блокова и т.н

  1.  

   Христина, само първите 2-3 седмици е идиотщината с меренето, докато придобиеш навиците на хранене, и идеята за количествата на храната. След това можеш спокойно да си спазваш метода на око, и пак ще си в диапазона на Зоната.

 6.  

  А има ли примерни менюта за вегетарианци? Въобще приложим ли е метода за тях?

  1.  

   Екатерина, д-р Бари Сиърс е написал книга и за вегетарианци. Казва се Соева Зона. Има и доста рецепти. Книжката е преведена на български, и можеш да си я закупиш от книжарниците 😉

 7.  

  Аз съм в началото и ми е трудно да се оправя.Наистина се чувствам по добре , но се затруднявам.Ако може някой да сподели своето начало.

  1.  

   Ели, заповядай във форума на Зоната.Там има много потребители, които споделят живота си в зоната 🙂

 8.  

  С тази таблица за автоматично пресмятане на блоковете, много се улесняват нещата, а останалото е въпрос на добро желание, което след упорито постоянство се превръща в навик и който може да устои на този начин на мислене при храненето постепенно му става начин на живот.Мисля, че това е целта на храненето в ЗОНАТА.

 9.  

  И аз искам да започна този режим.Трябва да приемам по 9блока дневно.Моля да ми напишете примерно меню за първите три дни.Аз мисля да си готвя 9 блока от вечерта и да ги разпределям по три за обяд и вечеря и по един за трите закуски.

  1.  

   Здравейте аз също искам да започна зоната но ми е трудно началто на мен също са ми необходими 9 блока може да си помогнем взаимно с информация сподели

 10.  

  Въобще не е трудно ако си решил истински и аргументирано да влезеш в „Зоната“.Аз съм от 9-ти юни и се чувствам прекрасно,даже не знам защо толкова бързо отслабнах-бях 68.200,а вчера се претеглих и тежах 62.500.По-важното е,че се чувствам лека като перце и пълна с енергия!

 11.  

  Ива, Зоната е просто за придобиване на правилните хранителни навици. Хората които спазват зоната също ходят на работа. За повечето не е проблем от вечерта да си приготвят обяд за работа. Парче месо или друг протеин, шепа зеленчуци и плод… нищо сложно. В обедната почивка вместо да бягат до най-близкото заведение за хранене, си носят домашно приготвена храна. А дори и да хапват в заведение, метода на око е достатъчен за да се задържат в зоната. Всичко е въпрос на нагласа, и най-вече до желание. Ако все пак решиш да опиташ, пожелаваме ти успех и най-вече здраве 🙂

 12.  

  И на мен ми се вижда адски сложно. При положение, че ходя на работа ми се струва невъзможно. Това си е за хора без работа и ангажименти, които по цял ден са отдадени само на себе си. Осъзнавам, че е здравословно и вярвам в този начин на хранене, но не мога да си позволя да плащам на готвачка, която да ми брои блоковете от сутрин до вечер.

  1.  

   Ива, Зоната е просто за придобиване на правилните хранителни навици. Хората които спазват зоната също ходят на работа. За повечето не е проблем от вечерта да си приготвят обяд за работа. Парче месо или друг протеин, шепа зеленчуци и плод… нищо сложно. В обедната почивка вместо да бягат до най-близкото заведение за хранене, си носят домашно приготвена храна. А дори и да хапват в заведение, метода на око е достатъчен за да се задържат в зоната. Всичко е въпрос на нагласа, и най-вече до желание. Ако все пак решиш да опиташ, пожелаваме ти успех и най-вече здраве 😉

 13.  

  Чудя се как може десетки години да се правят експерименти с диети и режими на хранене, толкова гладуване, толкова лишения, а то е било толкова просто – ядеш, отслабваш и се чувстваш добре.
  Е, в началото има малко сметки, но ако беше много просто, всички щяхме да сме фиданки, нали?!
  След 2-3 седмици вече си го изградил като навик и не ти прави впечатление. Дори на моменти е интересно да измисляш нови варианти за съчетаване на блокове.

 14.  

  Това не е диета, а режим на хранене 🙂 страхотен е и според мен не е нужно да калкулираш непрекъснато…храниш се по-начесто, по малко, в равни количества въглехидрати (без забранените) и белтъчини, по-мъничко мазнини и това е 🙂 за хора, които не могат да се лишат от сладкото определено няма да свърши работа

  1.  

   За хората които не могат да се лишат от сладкото, Зоната няма да е проблем, защото влязат ли веднъж в този режим, просто ще спре да им се яде сладко :))

 15.  

  За да успее човек да спазва тази диета, всички пропорции и пр. трябва да се вманиачи, и само с таблиците и калкулатора да действа по цял ден, или поне на всяко ядене.

  Струва ми се адски непрактична. Може и да дава резултат, но освен да калкулирам непрекъснато какво и колко да ям, аз трябва и да функционирам, работя и живея. Ако се захвана с тази диета, значи съществено да огранича някое или повече от трите изброени…

  1.  

   Мисля, че ще пробвам. В крайна сметка избора е дали да се помъча да смятам около седмица, две или да си нося излишните килца с ВСЕКИ ДЕН ГОДИНИ НАРЕД! Докато „функционирам, работя и живея“ Успех на всички!

 16.  

  Аз мисля, че е объркващо само в началото. След седмица в Зоната всичко се превръща в навик, и става много по-лесно 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *