Меню

Кой е проф. Д-р Бари Сиърс

Бари Сиърс

Проф. Д-р Бари Сиърс е признат като един от водещите световни медицински изследователи, в областта на диетичния контрол, хормоналните реакции и възпалителните процеси в човешния организъм, предизвикани от храната.

Като бивш изследовател в Бостънския университет по медицина и Масачузетския технологичен институт, д-р Сиърс е посветил последните 30 години в изучаването на липидите и тяхното въздействие върху възпалението. Сиърс е публикувал повече от 30 научни статии, и притежава 13 патента в САЩ в областта на интравенозната доставка на лекарства и хормоналната регулация за лечение на сърдечно-съдови заболявания, както и повечето от най-важните патенти в света за венозно приемане на антиракови лекарства. Написал е 12 книги, включително и „ЗОНАТА“ , обявена като бест селър на Ню Йорк Таймс. Книгите му са преведени са на 22 различни езика, като само в САЩ са продадени повече от 5 милиона копия.

Бари Сиърс е роден на 6 ти юни, 1947 г, в Лонг Бийч, Калифорния. По настоящем живее със съпругата си Лин Сиърс, от която има две дъщери-Кристин и Кели.

След завършването на дипломната работа по биохимия в Университета във Вирджиния, Бари Сиърс се премества в Бостънския университет по медицина, където започва да изследва структурата на липидите. Включва се в изследователския екип на Масачузетския технологичен институт; Формира собствена компания; Участва в различни предприемачески начинания, свързани с диетите и храненето; През 1995 г. публикува първата си книга на „Зоната“.

Ученически години: Бари Сиърс е израснал в Лонг Бийч, Калифорния, където показва изключително атлетични умения, и същевременно засилен интерес към науките. Бащата на Сиърс- Дейл Сиърс е бил баскетболист в отбора на Южнокалифорнийския университет през 1930 г., а десет години по късно е бил избран да играе в олимпийския отбор по баскетбол, но за съжаление, Втората световна война му отнема тази възможност. Следвайки примера на баща си, Бари Сиърс също навлиза в спортните среди, като не пренебрегва образованието. Когато става на 17г. и завършва гимназия, решава да отиде в колеж със специалност- химия.Там играе баскетбол и волейбол. През 1969г. защитава докторската си дисертация по биохимия в университета в Индиана, като продължава да играе волейбол, но вече на национално ниво.

Кариера: В началото, научната работа на Сиърс е била съсредоточена върху изследвания на молекулярната структура на холестерола и други свързани с него вещества. През 1970г. учените тепърва са започнали да установяват връзката между холестерола и сърдечно-съдовите заболявания. Сиърс проявява засилен интерес в тази насока, когато бащата му почива от масиран инфаркт на 53-годишна възраст. В рамките на няколко години, тримата братя на баща му също умират от инфаркт, всички в началото на петдесетте си години. Това навежда Сиърс на мисълта, че той също е обречен на ранна смърт, поради генетичната си наследственост, и едниственият начин да промени тази съдба, е да открие някакъв метод за борба със сърдечните болести.

Сиърс започва усилена работа като изследовател в Бостънския университет по медицина, а след това в Масачузетския технологичен институт. Едно проучване, публикувано в някакво неизвестно списание на двама учени в болница в Сан Франциско прави силно впечатление на Бари Сиърс. Проучването твърди, че атеросклерозата или втвърдяването на артериите са били отстранени при зайци, чрез инжектиране на естествено срещащи се мазнини, наречени фосфолипиди. Същите фосфолипиди, които Сиърс е изучавал за своята дисертация.

Хващайки се за това проучване, през 1976 г. Сиърс открива своя собствена био-технологична компания „Липид Спешълти“, с финансовата подкрепа на членове от семейството му. Целта на компанията му е била да излезе с фосфолипиди, които да бъдат създадени в лабораторни условия, и по този начин да бъдат патентовани. Фармацевтичните компании обаче не проявили интерес, тъй като фосфолипидите са естествени субстанции, и по закон не могат да се патентоват. Въпреки това, Сиърс успява да създаде няколко „нови“ фосфолипиди, като променя фосфолипидната молекула, и по този начин успява да ги патентова. Тогава започва да си сътрудничи с производителите на лекарства „Ъпджон“, но скоро и тази фармацевтична компания изгубва интерес към работата на Сиърс, тъй като новите фосфолипиди е трябвало да се инжектират на пациенти, вместо да се доставят под формата на хапчета.

Личните финансови средства на Сиърс са били на привършване, за да може да продължи изследванията си в областта на сърдечно съдовите заболявания. Тогава, използвайки новата фосфолипидна технология, той се пренасочва към лекаства, свързани с раковите заболявания. Някои от лекарствата са били изключително ефективни при свиващите се тумори, но и прекалено токсични, за да помогнат на пациентите. За целта е трябвало да се направят някои промени, за да може директно да се атакуват туморните образувания. Оказва се, че фосфолипидите на Бари Сиърс безопасно могат да пренасят противораковите лекарства в кръвта на пациентите. От тогава, Сиърс продължава да развива технологията да пренасяне на лекарства, като притежава повечето от най-важните патенти в света за венозно приемане на антиракови лекарства.

Бари Сиърс

Интересът на Бари Сиърс се отклонява в друга посока, когато през 1982г. се присъжда Нобелова награда за физиология и медицина на Суне Бергстром, Бенгт Самуелсон и Джон Вейн, които откриват как функционират група хормони, познати като Айказаноиди. Тези изключително мощни Айказаноиди контролират най-различни ситеми в човешкото тяло, включително и сърдечно-съдовата система, имунната система и системата на тялото за складиране на мазнини.

Мастните киселини, които Бари Сиърс е изучавал с години по време на работата си с липидите, са градивните елементи на Айказаноидите. В този момент Сиърс прави голям скок от биохимичните изследвания към науката за храненето, като стига до заключението, че много от заболяванията могат да бъдат проследени от дисбаланса на Айказаноидите. Според него, най-добрият начин за регулирането на айказаноидите, е чрез храната. В началото на 1980 г., Бари Сиърс разработва теория за хранителния контрол върху айказаноидите, което е основата на Зоната.

Целта на „Зоната“ е била да да вкара тялото в определена зона, където изгарянето на мазнини, и прочистването на артериите става чрез манипулирането на айказанодите с храната. Бари Сиърс препоръчва да се мисли за храната хормонално, а не калорично. Това означава, че едно просто ограничаване на калориите не е достатъчно, за да предизвика загуба на тегло, и добро здраве. Чрез храненето в Зоната, той успява да регулира хормоните в тялото, и по-специално като намалява въглехидратите, тъй като те са основната причина за освобождаването на хормона инсулин в човешкото тяло.

Бари Сиърс започва да работи с много атлети, включително и с плувния отбор на Станфордския университет, като променя възгледите им относно храненето. Благодарение на това, отборът на Станфорд печели осем от 12 национални първенства. Диетата на Сиърс печели популярност в началото на 1990-те години, като се разпространява сред спортистите и превзема Холивуд.

КНИГИТЕ НА ПРОФ. Д-Р БАРИ СИЪРС

Бари Сиърс

1. „Зоната“ – Когато Сиърс публикува първата си книга “Зоната“ през 1995г., предизвиква истински фурор. Книгата става номер 1 бест селър, като се задържа 12 седмици в листа за най-продавани книги на Ню Йорк Таймс. Само първата година са били разпечатани 32 тиража, и продадени повече от 400 000 копия в твърди корици. В допълнение, Зоната е преведена на 22 езика, което показва световния интерес към изследванията на д-р Сиърс.

Когато „Зоната“ излиза и в аудио-версия, кабелната телевизия на търговската мрежа QVC успява да продаде 15 000 копия само за 20 минути.

 

2. През януари, 1997г. Бари Сиърс издава втората си книга „Овладяване на Зоната“, която също се превъща в бестселър на Ню Йорк Таймс. До момента са продадени над 500 000 копия в твърди корици. Сиърс издава тази книга с цел да улесни последователите на Зоната, като представя на кратко основните положения на системата, и предоставя множество полезни съвети за правилен и лесен престой в Зоната. По-голямата част от книгата включва разнообразни рецепти, като и дневни и седмични менюта. „Овладяване на зоната“ е достъпна и за българските читетели, благодарение на издателство „Емас“.

3. През същата година (1997), ноември месец д-р Сиърс издава и третата си книга- „Зонови ястия за минути“. Книгата е предназначена за хора, които искат да се задържат в Зоната, но нямат възможност да прекарват много време в кухнята. Сиърс предоставя повече от 150 лесни зонови рецепти, които се приготвят в рамките на минути.

4. През 1998 г се появява следващата му книга „Зонови хранителни блокове“, която е малко и удобно помагало за американците. В книжката са разгледани всички полуфабрикати, и пакетирани храни в САЩ, на всякакви производители , и сътветното количеството за блок.

5. През януари, 1999 г издава книгата „Зоната срещу стареенето“ , в която разкрива как молекулярните прозрения в Зоната могат да забавят процеса на стареене. Сиърс обсъжда плюсовете и минусите на хранителните добавки и различните лечения, напътствия в Зоната, упражнения и медитация с които може да се контролира процесът на стареене.

6. През март, 2000 г. Сиърс публикува „Седмица в Зоната“. С една седмица в Зоната, всеки може да тръгне по пътя към здравето, като се научи как да изгаря мазнините в тялото, и как да задържа желаните килограми без глад и лишаване от любими храни. Изключително интерсна книжка, която представя обобщена информация от предишните книги за Зоната.

7. Следващата му книга е „Соева Зона“ (2000 г.), в която представя соята като начин за вегетарианците да следват Зоната. Соята няма холестерол или наситени мазнини, има много витамини и фибри и предлага невероятни ползи за здравето не само за вегетаринците, а и за останалите хора. Сиърс е предоставил и голяма колекция от рецепти на вкусни соеви зонови ястия.

8. През 2001 г. излиза „100 те най-добри храни в Зоната“. В тази книга Бари Сиърс разяснява защо не всички храни са равностойни – поне от хранителна и хормонална гледна точка, като прави обиколка на 100-те най-добри храни за Зоната. Там разглежда всяка една храна по отделно, с кратко обобщение на хранителната им стойност, подходяща вкусна рецепта, и информация за количество на зонов блок.

9. През 2002г. Сиърс публикува „Омега – RX Зоната“ – Чудото на високите дози рибено масло. В тази изключително интересна книга Сиърс представя за първи път своите забележителни нови научни открития, които пренасят Зоната на още по-високо ниво. Той изследва молекулярната основа на хроничните заболявания и открива как високите дози рибено масло могат драстично да подобрят здравословното състояние.

В продължение на дългогодишни изследвания, стига до извода, че приемът на висококачествено, фармацевтичен клас рибено масло в комбинация с диета Зоната може да предизвика безценни ползи за здравето – ползи, за които само Зоната не е достатъчна – засилена мозъчна дейност, борба със съществуващи хронични заболявания, и др.

В последните години, благодарение на новите технологии, науката успява да усъвършенства рибеното масло до такава степен, че да бъде изключително чисто и концентрирано. Сиърс споделя, че рибеното е масло е съставката, която ще ви помогне да направите фина настройка здравето си и да достигне пълният потенциал на Зоната.

10. През 2004г. излиза книгата “Зонови ястия за секунди“. В продължение на повече 10 години, Лин Сиърс и Бари Сиърс поддържат зонова атмосфера в семейната кухня. С две дъщери, едната от които е вегтарианка, Лин Сиърс е трябвало да използва всичките си творческите и кулинарни умения, за да поддържа здравословната атмосфера в семейството. Това е първата им семейна зонова книга, в която умело са съчетани натрупания опит на Лин и медицинските познания на Бари Сиърс. Написана с помощта на професионален готвач, книгата предлага повече от 200 бързи и изпитани рецепти за закуски, обеди и вечери.

11. През 2005г. издава „Анти-възпалителна Зона“ в която обсъжда как да се води борбата срещу тихото(клетъчно) възпаление, за да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и деменция, и как да се подобрят тези състояния, ако вече са налице. Какво е общото между тези заболявания? И трите са свързани с тихото възпаление- състояние, което възниква, когато естествената имунна реакция на организма се проваля. Възпалението атакува сърцето, артериите, и дори и мозъка, без да имате никаква представа за неговото съществуване. Затлъстяването е основната причина за тихото(клетъчното) възпаление, което води до безброй заплахи за здравето.

Бари Сиърс

12. През октомври, 2008 излиза последната уникална книга „Токсични мазнини – Когато добрите мазнини се превърнат в лоши“. Вместо да гледаме на затлъстяването като състояние на леност и лакомия, Бари Сиърс показва, че е много по-продуктивно да мислим за него като форма на рак, който се задвижва от тихото (клетъчно) възпаление. Той обяснява и защо текущите ни усилия за лечение на затлъстяването, никога няма да са успешни, ако не сетигне до основната причина, която е възпалението.

В допълнение, Сиърс твърди, че епидемията от напълняване и диабет настъпва в следствие на гени, които се активират от последните „модерни“ и неправилни промени в диета ни. Задействат ли се веднъж тези гени, появата на затлъстяване или диабет са неизбежни. Причината да се активират тези гени е бързото увеличаве на Арахидоновата киселина (т.е токсичните мaзнини) в телата ни.

От „Токсични Мазнини“ ще разберете, че хора които имат генетична предразположеност към „мастните капани“, не дебелеят поради морална малоценност, а просто имат лоши гени които могат да бъдат активирани от токсичните мазнини.

Оказва се, че това което ни кара да ядем повече калории не са лъскавите и привлекателни опаковки на храните, а хормоналните промени в мозъка (отново предизвикани от повишените нива на токсичните мазнини), които предизвикват постоянно чувство за глад. За щастие, всички тези проблеми могат да изчезнат в рамките на 30 дни, ако съчетаем спазването на Зоната, с приемът на високи дози ултра пречистено рибено масло. Ако има книга, която трябва да бъде прочетена, това е „Токсични мазнини“.

Към днешна дата Проф.д-р Бари Сиърс продължава научните си изследвания като основател на „Zone Labs“ – биотехнологична компания в Денвър, Масачузетс. В допълнение, към продължаващите изследванията на хормоналните ефекти от храните, д-р Сиърс разширява изследванията си в разработването на ново поколение дерматологични формули за лечение на рани, иновативни диетични подходи за лечение на неврологични заболявания и подобряване на когнитивната функция, чрез ре-моделиране на невронните връзки в мозъка. Всичко това е в допълнение към настоящата му работата, свързана с лечението на диабет тип 2.

Последното научно откритие на Проф. Д-р Бари Сиърс е комплектът за кръвни тестове, който е разработвал в продължение на години, и в началото на 2013 г. бе обявен официално. Тестът за съотношението на Арахидонова киселина / Айкозапентаенова киселина – AA / EPA е нещото, което клинично може да потвърди правилният престой в Зоната. До скоро такива тестове бяха достъпни само в изследователските лаборатории, като изискваха голямо количество кръв.

Д-р Бари Сиърс с радост обяви новия уебсайт www.zonediagnostics.com , от където всеки може да се сдобие с необходимия тест, с който да определи истинското си здравословно състояние, чрез измерване на съотношението на AA/EPA. За целта се изисква само една капка кръв от пръста, необходима за теста. В допълнение, всеки комплект предоставя подробна информация за това как да тълкувате данните, които ще получите, както и някои хранителни съвети за намаляването на нивата на клетъчното възпаление.

Бари Сиърс споделя, че бъдещето на всеки един от нас е твърде важно, за да си позволим незнанието как да контролираме клетъчното възпаление.

Автор: Viara Smiley

Copyright © 2017 www.vZonata.com

Източници: drsears.com; zonediet.com; zonediagnostics.com; Enter the Zone by Barry Sears

4 thoughts on “Кой е проф. Д-р Бари Сиърс”

 1.  

  ВСичко много хубаво, но защо трябва да си измервам телесната маса във фунтове, защо не са приспособили за българските читатели измерителните единици за тази географска ширина. Това е много досадно наистина! Значи не мен не ми е ясно как да си измеря фактора на физическата натовареност, защото трябва да си меря крехка телесна маса във фунтове, а аз съм си я измерила в килограми…

  1.  

   В сайта (в началната страница в слайдера)има калкулатор за българските потребители, където данните трябва да се вкарват в сантиметри и килограми. В този сайт никъде не се упоменава, че трябва да се измервате във фунтове.

 2.  

  Нуша, можеш да намериш много хора които спазват зоната във форума на сайта. Там ще намериш отговорите на въпросите, които те интересуват 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *