Какво е Зоната?

“Когато започнах да пиша „Зоната“, се надявах, че това е първата стъпка от дълга поредица открития за начина, по който храната влияе върху хормоналните реакции в организма“

Д-р Бари Сиърсдиета Зоната

Какво е Зоната? Може би сте слушали или чели за това, но нека да кажем първо какво Не е Зоната. Зоната не е високо-протеинова, нито е високо въглехидратна диета. Зоната не е и диета за отслабване, въпреки че загубата на мазнини е първото нещо, което ще ви се случи, и това е главната причина много хора с наднормено тегло да се обръщат към този режим на хранене. Зоната е балансираща хормоните диета.

При почти всички диети има различни страничини ефекти. В Зоната страничните ефекти са само два, и то доста безобидни – загуба на излишни тлъстини и подобряване на здравословното състояние.

Балансът между хормоните инсулин, глюкагон, и така наречените мощни Айказаноиди, предизвикан от храната, в комбинация с рибено масло е основата на Зоната.

Зоната проф. Бари Сиарс

Човешкото тяло е една биохимична машина, и както всяка машина, така и то се нуждае от правилното гориво за да функционира правилно. Ако постигнете равновесие в храната, която консумирате, ще постигнете равновесие и в тялото, а това ще ви изстреля право в целта- оптималното здраве. Ако спазвате правилата в този хранителен режим, ще се почувствате по-здрави, ще се радвате на повече енергия, на по-добра умствена концентрация, и най-сладкото-ще изгаряте излишните телесни мазнини по възможно най-добрия и безболезнен начин. В същото време вероятността да станете мишена на рискови заболявания с генетичен произход драстично ще намалее.

Проф. д-р Бари Сиърс прекарва повече от 20 години в научни изследвания и проучвания относно храната която ядем, влиянието й върху хормоните в тялото, и как тези хормони могат да променят човешката генетична съдба. Разбира се, никой не може да промени гените си, но храната има силата да промени тази съдба, като косвено „включва “ и „изключва “ определени гени чрез промяна на хормоналите нива.

След издаването на книгата „Зоната“ през 1995г, седем години по-късно, в процес на непрестанни изследвания, д-р Сиърс стига до твърдото заключение, че вълшебната съставка, която позволява да се достигне пълния потенциал на Зоната е рибеното масло. Храната, в комбинация с високо-пречистено рибено масло може да се превърне в най-силното лекарство, което някога сте срещали, и да предизвика драматични промени във вашите хормони, които са стотици пъти по-мощни от всеки фармацевтичен продукт.

Хормоните са химичните вестоносци в човешкото тяло, които управляват всички жизнени системи, и помагат на тялото да тръгне в посока към болест или здраве. Когато функционират оптимално, за тялото ви има само един път- пътят към здравето.

Името на „Зоната“ идва от това, че в действителност съществува „зона“, в която хормоните са в идеалния баланс- нито твърде високи нива, нито твърде ниски. По този начин имаме и силата да контролираме и намалим клетъчното възпаление, което е главната причина за хроничните болести, за натрупването на излишни килограми, и за намаляването на физическата ни активност.

А как се постига този хормонален баланс?

- чрез консумацията на правилните пропорции въглехидрати (40%), протеини (30%) , и мазнини (30%) на всяко хранене. Тези три компонента имат уникални хормонални въздействия. Въглехидратите стимулират хормона инсулин, протеините влияят на хормона глюкагон, а мазнините засягат най-важната група супер- хормони, наречени Айкозаноиди. Тялото се нуждае от точното съотношение на тези хранителни вещества, за да постави високия инсулин в позиция на „шах“, което драстично ще намали риска от напълняване и от появата на здравословни проблеми. Инсулинът и глюкагонът са порталът към Зоната, а Айказаноидите са самата Зона. За да контролирате магическите Айказаноиди, трябва постоянно да контролирате инсулина чрез храната, а добавянето на рибено масло ще затвърди този контрол.

Какво ще ви осигури храненето в ?

 • Осигурява ви достатъчно нискогликемични въглехидрати, които да хранят мозъка, да поддържат добрата ви умствена концентрация, да ви предпазват от рязко покачване на кръвната захар, както и от бурна инсулинова реакция
 • Осигурява ви достатъчно качествени протеини, които да поддържат имунната система, мускулната маса, и които да предизвикват изгарянето на мазнини чрез освобождаване на хормона глюкагон.
 • Осигурява ви достатъчно полезни мазнини чрез които тялото може да абсорбира мастно-разтворимите витамини – А, D, E и K, и линолова киселина (необходими за растежа и размножаването), както и да контролират най-мощните хормони- Айказаноидите

Казано на кратко – Зоната е метаболитно състояние, в което тялото работи с максимална ефективност.

10 коментари

 1. Соня Илиева - каза:

  Коментарът е излишен!
  Абсолютно съм убедена, че трябва да съм в “Зоната”. Имам обаче проблем: необходимо ми е да се свържа с човек, който да ми направи програмата за хранене, тъй като съм много зле с изчисленията, а при мен те са много важни: искам да премина към този начин на живот, тъй като трябва да преборя инсулинозависим диабет и хипертония.
  Ще бъда много благодарна, ако ме свържете с такъв човек!!!
  С. Илиева

  • Диета Зоната - каза:

   Здравей Соня. Ако имаш въпроси, заповядай във форума на сайта. Там ще намериш отговорите на всичкки въпроси, които те вълнуват. Успех

  • Диета Зоната - каза:

   Милена, примерни менюта има във форума на сайта, в раздела “състезания в зоната”, както и в раздел “дневници”

 2. Gazilot - каза:

  Саше, викаш от 2 години си намалил физическата активност и си качил мускулна маса? Като си намалил мазнините?
  Супер, доколкото разбирам от твоя случай, през тея 2 години явно си намалил и умствената активност. Явно мозъкът ти, който е мазнина, се е стопил и той, щом като пишеш такива безмозъчни глупости. Спокойно, вторичните полови белези, които придобиваш като мускули стигат да си съвременен мачо.
  Блюргх!

 3. Italiano - каза:

  Ооо, Сашето пак се появи. :)

  Саше, само забележи от последните ти “изяви” досега колко много сме станали! Не вървиш, баце! :P
  Природата ни е дала храни, прекрасни храни, и ние трябва просто да ги съчетаваме правилно.

  Обаче се чудя как намери сили да изпишеш толкова неща … да знаеш, че си бил в Зоната без да подозираш. ;)

  Нямам време да се занимавам с теб, защото гледам да го използвам пълноценно. Но ще ти дам подарък за цял живот – почни от първи стъпки в Зоната!
  http://www.vzonata.com/vlez-v-zonata/ ;)

 4. gogo - каза:

  Александър,
  Пред фактите и боговете мълчат. А какви са фактите? От 103 кг, за по-малко от 6 месеца станах 79 кг(в момента) хранейки се по правилата на Зоната. Без глад, без намалена жизненост, а напротив – станах по-енергичен. Кръвното от 150/10 се нормализира(като на младеж), захарта ми е 5,4. И всичко това без никакви усилия, ако не броим разбира се началното стъписване от необходимостта да се правят сметки по блоковете. И не съм само аз така. Виж Руслан Мъйнов, прочети дневниците във форума и ще видиш, че Зоната наистина действа – без “чудодейни” хапчета и сиропчета струващи майка си и баща си. За мен Зоната е истината за природосъобразното и здравословно хранене защото съм изпитал нейните ползи. Който е бил в Зоната се стреми винаги да бъде там. Това е.

 5. Александър - каза:

  Това с балансирането на протеините въглехидратите и мазнините е невъзможна история и е логичното, което всеки се пита когато тръгне по пътя на диетите. Аз също си задавах въпроса как да смятам всяко хранене и всяка храна да знам какво има в нея и защо изобщо трябва да се ядат въглехидрати след като повишават инсулина, а пък той като е висок не може да се горят мазнини от депата и т.н. и т.н. омагьосан кръг.

  Истината обаче дойде след време и ме удари по тъпата глава като влак разбрах, че не е нормално да се яде храна в която освен протеина да има и двата енергийни източника т.е. в едно хранене не е нормално да има и мазнини и въглехидрати(въглени) природата сама не създава такива храни ако имаме дадена природна храна, месо, яйца, риби, или картофи, ориз, ядки и други тъпотии като погледнем съдържанието на вещества откриваме, че всички малко или много имат белтъци и останалото е енергия, която или е повече мазнини или повече въглехидрати няма храни с приблизително еднакво отношение на въглехидратите и мазнините. И след като знаех как метаболизират въглехидратите и как мазнините разбрах истината, полезният източник на енергия е мазнината, истинската животинска наситена мазнина е най-добрият енергиен източник за човек. Въглехидрата е за оцеляване и изобщо не сме пригодени да ядем предимно от тях, а да се опитваме да ги балансираме в храненето си така, че да не превишават определени граници и т.н. е като да се играе на руска рулетка на 1-2 яденета ще успеем и после бум… после пак так и после пак бум а метаболизма ни се нуждае от постоянство от постоянно еднакъв енергиен източник и източник на протеини.

  За мен истината е Високо мазнинното ниско въглехидратно хранене от около 2 години се храня така като същевременно намалих физическата си активност от 6-7 дни тренировки със собствено тегло, тичане, свободни тежести, разходки до 1-2 пъти седмично и дори до никаква през цялата седмица, най-вече зимата и килограмите ми не мърдат мускулите ми станаха по-големи, а мазнините намаляха още след като преди да започна режима бях свалил 30 килограма с изродски тренировки и ненормални диети и малко храна, а тогава се чувствах много много слаб. Не вярвайте в разнообразнотохранене то е мит и легенда, тялото ни се нуждае от постоянство както при тренировките така е и с храната хубаво е да се яде необходимото всеки ден дори да е едно и също !

 6. Yordanka - каза:

  ВСИЧКО КАЗАНО Е МНОГО ПРАВИЛНО НО КАК СЕ ПОСТИГА ДА БРИОШ ВСЯКО ХРАНЕНЕ:МАЗНИНИ ВЪГЛЕХИДРАТИ,ПРОТЕИНИ

  • Диета Зоната - каза:

   За целта Бари Сиърс е създал хранителната мерна единица “Зонов блок”. Благодарение на системата на хранителните блокове, пресмятането при приготвяне на Зоновите ястия значително се улеснява, като всеки изяден блок протеин се балансира с блок въглехидрати и блок мазнин.

Постави коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зоната