Меню

Какво е Зоната?

“Когато започнах да пиша „Зоната“, се надявах, че това е първата стъпка от дълга поредица открития за начина, по който храната влияе върху хормоналните реакции в организма“

Д-р Бари Сиърс

диета Зоната

Какво е Зоната? Може би сте слушали или чели за това, но нека да кажем първо какво Не е Зоната. Зоната не е високо-протеинова, нито е високо въглехидратна диета. Зоната не е и диета за отслабване, въпреки че загубата на мазнини е първото нещо, което ще ви се случи, и това е главната причина много хора с наднормено тегло да се обръщат към този режим на хранене. Зоната е балансираща хормоните диета.

При почти всички диети има различни страничини ефекти. В Зоната страничните ефекти са само два, и то доста безобидни – загуба на излишни тлъстини и подобряване на здравословното състояние.

Балансът между хормоните инсулин, глюкагон, и така наречените мощни Айказаноиди, предизвикани от храната, в комбинация с рибено масло е основата на Зоната.

Зоната проф. Бари Сиарс

Човешкото тяло е една биохимична машина, и както всяка машина, така и то се нуждае от правилното гориво за да функционира правилно. Ако постигнете равновесие в храната, която консумирате, ще постигнете равновесие и в тялото, а това ще ви изстреля право в целта- оптималното здраве. Ако спазвате правилата в този хранителен режим, ще се почувствате по-здрави, ще се радвате на повече енергия, на по-добра умствена концентрация, и най-сладкото-ще изгаряте излишните телесни мазнини по възможно най-добрия и безболезнен начин. В същото време вероятността да станете мишена на рискови заболявания с генетичен произход драстично ще намалее.

Проф. д-р Бари Сиърс прекарва повече от 20 години в научни изследвания и проучвания относно храната която ядем, влиянието й върху хормоните в тялото, и как тези хормони могат да променят човешката генетична съдба. Разбира се, никой не може да промени гените си, но храната има силата да промени тази съдба, като косвено „включва “ и „изключва “ определени гени чрез промяна на хормоналите нива.

След издаването на книгата „Зоната“ през 1995г, седем години по-късно, в процес на непрестанни изследвания, д-р Сиърс стига до твърдото заключение, че вълшебната съставка, която позволява да се достигне пълния потенциал на Зоната е рибеното масло. Храната, в комбинация с високо-пречистено рибено масло може да се превърне в най-силното лекарство, което някога сте срещали, и да предизвика драматични промени във вашите хормони, които са стотици пъти по-мощни от всеки фармацевтичен продукт.

Хормоните са химичните вестоносци в човешкото тяло, които управляват всички жизнени системи, и помагат на тялото да тръгне в посока към болест или здраве. Когато функционират оптимално, за тялото ви има само един път- пътят към здравето.

Името на „Зоната“ идва от това, че в действителност съществува „зона“, в която хормоните са в идеалния баланс- нито твърде високи нива, нито твърде ниски. По този начин имаме и силата да контролираме и намалим клетъчното възпаление, което е главната причина за хроничните болести, за натрупването на излишни килограми, и за намаляването на физическата ни активност.

А как се постига този хормонален баланс?

– чрез консумацията на правилните пропорции въглехидрати (40%), протеини (30%) , и мазнини (30%) на всяко хранене. Тези три компонента имат уникални хормонални въздействия. Въглехидратите стимулират хормона инсулин, протеините влияят на хормона глюкагон, а мазнините засягат най-важната група супер- хормони, наречени Айкозаноиди. Тялото се нуждае от точното съотношение на тези хранителни вещества, за да постави високия инсулин в позиция на „шах“, което драстично ще намали риска от напълняване и от появата на здравословни проблеми. Инсулинът и глюкагонът са порталът към Зоната, а Айказаноидите са самата Зона. За да контролирате магическите Айказаноиди, трябва постоянно да контролирате инсулина чрез храната, а добавянето на рибено масло ще затвърди този контрол.

Какво ще ви осигури храненето в ?

 • • Осигурява ви достатъчно нискогликемични въглехидрати, които да хранят мозъка, да поддържат добрата ви умствена концентрация, да ви предпазват от рязко покачване на кръвната захар, както и от бурна инсулинова реакция
 • • Осигурява ви достатъчно качествени протеини, които да поддържат имунната система, мускулната маса, и които да предизвикват изгарянето на мазнини чрез освобождаване на хормона глюкагон.
 • • Осигурява ви достатъчно полезни мазнини чрез които тялото може да абсорбира мастно-разтворимите витамини – А, D, E и K, и линолова киселина (необходими за растежа и размножаването), както и да контролират най-мощните хормони- Айказаноидите.

Казано на кратко – Зоната е метаболитно състояние, в което тялото работи с максимална ефективност.

Copyright © 2017 www.vZonata.com

15 мнения за “Какво е Зоната?”

 1.  

  Здравейте в зоната!Казвам се Магдалена и искам да влезна в зоната.Тепърва изготвям седмично меню и ми е много трудно със закуските.Може ли някой да ми помогне?Дневните ми блокове са 10.

  1.  

   Здравейте, може ли да ми кажете какво трябва да е храненето или трябва да купя книгата, защото не намирам никъде какви пропорции тряба да се яде

 2.  

  Коментарът е излишен!
  Абсолютно съм убедена, че трябва да съм в „Зоната“. Имам обаче проблем: необходимо ми е да се свържа с човек, който да ми направи програмата за хранене, тъй като съм много зле с изчисленията, а при мен те са много важни: искам да премина към този начин на живот, тъй като трябва да преборя инсулинозависим диабет и хипертония.
  Ще бъда много благодарна, ако ме свържете с такъв човек!!!
  С. Илиева

  1.  

   Здравейте искам някой да ми направи тези изчисления че не съм добра в тях и примерно меню за да съм с вас в ЗОНАТА

  2.  

   Здравей Соня. Ако имаш въпроси, заповядай във форума на сайта. Там ще намериш отговорите на всичкки въпроси, които те вълнуват. Успех

  1.  

   Милена, примерни менюта има във форума на сайта, в раздела „състезания в зоната“, както и в раздел „дневници“

 3.  

  Саше, викаш от 2 години си намалил физическата активност и си качил мускулна маса? Като си намалил мазнините?
  Супер, доколкото разбирам от твоя случай, през тея 2 години явно си намалил и умствената активност. Явно мозъкът ти, който е мазнина, се е стопил и той, щом като пишеш такива безмозъчни глупости. Спокойно, вторичните полови белези, които придобиваш като мускули стигат да си съвременен мачо.
  Блюргх!

 4.  

  Ооо, Сашето пак се появи. 🙂

  Саше, само забележи от последните ти „изяви“ досега колко много сме станали! Не вървиш, баце! 😛
  Природата ни е дала храни, прекрасни храни, и ние трябва просто да ги съчетаваме правилно.

  Обаче се чудя как намери сили да изпишеш толкова неща … да знаеш, че си бил в Зоната без да подозираш. 😉

  Нямам време да се занимавам с теб, защото гледам да го използвам пълноценно. Но ще ти дам подарък за цял живот – почни от първи стъпки в Зоната!
  http://www.vzonata.com/vlez-v-zonata/ 😉

 5.  

  Александър,
  Пред фактите и боговете мълчат. А какви са фактите? От 103 кг, за по-малко от 6 месеца станах 79 кг(в момента) хранейки се по правилата на Зоната. Без глад, без намалена жизненост, а напротив – станах по-енергичен. Кръвното от 150/10 се нормализира(като на младеж), захарта ми е 5,4. И всичко това без никакви усилия, ако не броим разбира се началното стъписване от необходимостта да се правят сметки по блоковете. И не съм само аз така. Виж Руслан Мъйнов, прочети дневниците във форума и ще видиш, че Зоната наистина действа – без „чудодейни“ хапчета и сиропчета струващи майка си и баща си. За мен Зоната е истината за природосъобразното и здравословно хранене защото съм изпитал нейните ползи. Който е бил в Зоната се стреми винаги да бъде там. Това е.

 6.  

  Това с балансирането на протеините въглехидратите и мазнините е невъзможна история и е логичното, което всеки се пита когато тръгне по пътя на диетите. Аз също си задавах въпроса как да смятам всяко хранене и всяка храна да знам какво има в нея и защо изобщо трябва да се ядат въглехидрати след като повишават инсулина, а пък той като е висок не може да се горят мазнини от депата и т.н. и т.н. омагьосан кръг.

  Истината обаче дойде след време и ме удари по тъпата глава като влак разбрах, че не е нормално да се яде храна в която освен протеина да има и двата енергийни източника т.е. в едно хранене не е нормално да има и мазнини и въглехидрати(въглени) природата сама не създава такива храни ако имаме дадена природна храна, месо, яйца, риби, или картофи, ориз, ядки и други тъпотии като погледнем съдържанието на вещества откриваме, че всички малко или много имат белтъци и останалото е енергия, която или е повече мазнини или повече въглехидрати няма храни с приблизително еднакво отношение на въглехидратите и мазнините. И след като знаех как метаболизират въглехидратите и как мазнините разбрах истината, полезният източник на енергия е мазнината, истинската животинска наситена мазнина е най-добрият енергиен източник за човек. Въглехидрата е за оцеляване и изобщо не сме пригодени да ядем предимно от тях, а да се опитваме да ги балансираме в храненето си така, че да не превишават определени граници и т.н. е като да се играе на руска рулетка на 1-2 яденета ще успеем и после бум… после пак так и после пак бум а метаболизма ни се нуждае от постоянство от постоянно еднакъв енергиен източник и източник на протеини.

  За мен истината е Високо мазнинното ниско въглехидратно хранене от около 2 години се храня така като същевременно намалих физическата си активност от 6-7 дни тренировки със собствено тегло, тичане, свободни тежести, разходки до 1-2 пъти седмично и дори до никаква през цялата седмица, най-вече зимата и килограмите ми не мърдат мускулите ми станаха по-големи, а мазнините намаляха още след като преди да започна режима бях свалил 30 килограма с изродски тренировки и ненормални диети и малко храна, а тогава се чувствах много много слаб. Не вярвайте в разнообразнотохранене то е мит и легенда, тялото ни се нуждае от постоянство както при тренировките така е и с храната хубаво е да се яде необходимото всеки ден дори да е едно и също !

 7.  

  ВСИЧКО КАЗАНО Е МНОГО ПРАВИЛНО НО КАК СЕ ПОСТИГА ДА БРИОШ ВСЯКО ХРАНЕНЕ:МАЗНИНИ ВЪГЛЕХИДРАТИ,ПРОТЕИНИ

  1.  

   За целта Бари Сиърс е създал хранителната мерна единица „Зонов блок“. Благодарение на системата на хранителните блокове, пресмятането при приготвяне на Зоновите ястия значително се улеснява, като всеки изяден блок протеин се балансира с блок въглехидрати и блок мазнин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *