Меню
Протеини

Протеини

Нека за започнем с една кратка рима, за да сме сигурни, че знаем от къде идват протеините – „Протеините се движат по земята, а въглехидратите растат по полята“. В тази рима има едни малки изключения, като тофу, соев протеин, и протеините на прах, които не ходят по земята, но те са вратата към Зоната и за вегетарианците.

И така, рибата се движи, значи е протеин. Пилето се движи, значи е протеин. Яйцата идват от кокошка, която също се движи, значи и те са протеин.

Какво е протеинът?

Това хранително вещество доставя необходимите аминокиселини, от които тялото се нуждае, за да се „ремонтира“, да синтезира ензимите и да поддържа правилното функциониране на имунната система. Мускулите, очите, косата, ноктите, имунната система и всеки един от ензимите (молекулярните фактори, осигуряващи функционирането на тялото) са изградени от протеини.

А какво са аминокиселините? Това са градивните „тухлички“ на протеините, за които може да се каже, че са основата на живота. От всичките двадесет вида жизненоважни аминокиселини, само девет са известни като незаменими. Това означава, че те не могат да се произвеждат в човешкото тяло, и трябва да се набавят чрез храната.

Ако тези градивни „тухлички“ не навлизат постоян¬но в тялото, темпото на създаване на нови протеини се забавя, в следствие на което организмът ще старее, без да се подновява, и може да бъде обречен на скорошно загиване.

Защо се нуждаем от протеин?

Имунната система, целоста на всички тъкани, всяка една от клетките на тялото, ензимите(двигателят на живота) които се съдържат във всяка клетка, и размерът на мускулната маса – всичко това зависи от навлизащия в тялото протеин.

Протеинът играе решаваща хормонална роля- стимулира отделянето на хормона глюкагон. Това е хормонът, който поддържа нивата на кръвната захар, необходима за правилното функциониране на мозъка. Глюкагона действа съвместно с инсулина като двойка. Ако нивата на глюкагон се увеличават, нивата на инсулина намаляват. Когато чрез протеините се стимулира производството на достатъчно глюкагон, това е идеалния механизъм да се контролира освобождаването на твърде много инсулин.

Едно от правилата в Зоната гласи: никога не консумирайте по-малко или повече от необходимото количество протеин.

Какво се случва, когато консумирате прекалено малко протеин?

Тъй като тялото ни губи протеин всеки ден чрез нормалния метаболизъм, ако не се доставят необходимите количества, изключително важните телесни функции ще започнат да страдат.

Когато не доставяте същото количество протеин, като изразходваното вече от тялото, ще получите протеиново недохранване. Последиците от протеиновото недохранване могат да бъдат много коварни. Те водят до намаляване на способността на имунната система да се бори с инфекциите, и не по-малко неприятното-косопад. Освен това, ще започнете да губите и от мускулната маса, тъй като тялото самоизяжда съществуващите мускули, в отчаяните си опити да намери протеин, за да изгражда имунната система и да формира нови ензими. Но най-лошото, което се случва е, свръхпроизводството на лоши айказаноиди, а най-тъжното е, че намалявате продължителността на живота си.

Обърнете внимание, че имате нужда от адекватни количества протеин, а не от прекомерни количества. Зоната не е високо-протеинова диета, а балансираща диета.

Протеини

Какво се случва, когато консумирате прекалено много протеин?

Високо-протеиновите диети, като например диетата на Аткинс, са много популярни за бързото отслабване. Но проблема при тях е, че не отслабваме там където трябва, защото става дума за загуба на вода, а не на телесни мазнини.

Такива диети ви позволяват да ядете почти неограничени количества протеин и мазнини, комбинирани с почти никакви въглехидрати. При липсата на входящи количества въглехидрати, тялото изпада в в ненормално метаболитно състояние, известно като „кетозис“.

Това състояние се проявява , когато слкадираните в черния дроб въглехидратите не достигат, за да снабдят тялото и мозъка с необходимата енергия. Тогава тялото се обръща към другия източник на енергия-мазнините. Но, при такива диети, хроничната липса на въглехидрати, затруднява преобразуването на мазнините в необходимата енергия. В резултат клетките започват да произвеждат и натрупват в кръвта изключително опасни и вредни за организма отпадъчни вещества, наречни „кетонни тела“. Причината за бързата загуба на тегло при такива диети е, че тялото започва да работи извънредно, правейки отчаяни опи¬ти да изхвърли тези „кетонни тела“ чрез учестено ури¬ниране, което води до загуба на вода. Тази загуба на вода ще доведе до загуба на тегло, но заедно с това ще премахне от кръвта и ценни електролити, като калий, което причинява раздразнителност и умора.

Ако останете в състояние на кетозис в продължение на седмици или месеци, в мастните клетки ще настъпят такива коварни и трайни промени, каквито никой не би желал. Клетките се адаптират към новата ситуация, и започват да се уединяват в своите складове на мазнина. След спирането на подобна високопротеинова диета, мастните клетки буквално са се превърнали в магнит за мазнини, което причинява натрупване на мазнини с ужасяваща скорост .

Нека да споменем и другата причина за да трупаме мазнини. Въпреки, че протеина е този, който контролира нивата на инсулин, когато е в големи количества, прави точно обратното- увеличава тези нива. Многото наситени мазнини, идващи от животинските продукти, ще доведат не само до проблеми със сърдечно съдовата система, ами ще причинят и появата на състояние, известно като „инсулинова резистентност“, при което клетките започват да реагират по-слабо на инсулина. С времето нивото на инсулина в кръвния поток се увеличава, и резултатът отново е бързо напълняване.

Друго краткотрайно последствие от богатите на протеин, и бедни на въглехидрати диети, е разграждането на мускулна маса за да се достави необходимата глюкоза на мозъка. При лиспата на достатъчно въглехидрати, тялото започва да разгражда мускулите, като превръща протеините във въглехидрати, за да може да може да поддържа мозъчните функции. И в двата вида диети-богати на протеин и богати на въглехидрати диети, загубата на мускулна маса е на лице. В единия случай ви липсва глюгоза, в другия случай липсва протеин.

И сега, да направим картинката още по-цветна – трябва да се отбележи, че не всички протеини са еднакви. Бари Сиърс често споменава, че в Зоната консумацията на на наситени мазнини, като бекон, мазни пържоли и наденици, трябва да се сведе до минимум. Oсновните ви източници трябва да са продукти с ниско съдържание намазнини. Това са пиле, риба, пуешко месо, яйчни белтъци, нискомаслено сирене или извара, тофу, соеви имитации на месни продукти, и изолирани протеин на прах.

Добре е да се научите да мислите за доставката на протеин в тялото, като за интравенозна употреба на лекарства, които се доставят периодично, и в контролирани количества. Както прекалено голямата, така и прекалено малката доза протеини, е нездра¬вословна. Трябва да има баланс. Това е едно от ключетата към Зоната.

Автор: Viara Smiley

Copyright © 2017 www.vZonata.com

Източници: Toxic Fat by Barry Sears, Omega-RX by Barry Sears, Zone perfect meals in minutes by Barry Sears, Soy Zone by Barry Sears.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *